Sindromul alergiei orale

 Sindromul alergiei orale este o alergie la anumite fructe crude, legume, seminte, condimente si fructe cu coaja lemnoasa, care provoaca reactii alergice la nivelul cavitatii bucale si gatului.

O reactie alergica se produce in momentul in care consumam alimente crude si acestea incep sa ne provoace mancarimi, furnicaturi la nivelul buzelor, gatului si in cerul gurii.

Este posibil ca aceasta alergie sa se manifeste si prin umflarea buzelor, limbii si a gatului, mancarimi la nivelul ochilor, putand sa provoace si simptome de nas infundat si stranut.

Aceste reactii sunt prezente cel mai adesea la persoanele care primavara au probleme din cauza polenului de mesteacan.

Exista uneori si unele simptome mai severe precum varsaturile, crampele, deranjamentele stomacale, iar in cazuri rare umflarea gatului, respiratia greoaie si anafilaxia pot pune in pericol viata unui individ.

Anafilaxia este o sensibilitate crescuta a unui organism in raport cu anumite substante, prin asimilarea unor doze foarte mici ale acestora.

Fructe si legume care pot declansa simptome alergice:

-fructe - mere, pere, prune, piersici, nectarine, caise, cirese, kiwi;

-legume - morcov, telina, marar, anason, coriandru, chimen, cartofi, rosii, piper verde, mazare, fasole;

-nuci de padure, nuci, migdale, arahide;

-seminte de floarea-soarelui;

De obicei, reactiile alergice apar numai in cazul in care produsul alimentar este in stare cruda.

Reactia alergica nu este datorata pesticidelor, substantelor chimice sau altor factori externi care intra in contact cu fructele sau legumele.

Reactiile alergice severe la produsele alimentare care provoaca sindromul alergiei orale pot aparea cel mai probabil de la kiwi, piersici, caise, mere, nuci si, in special, alune.

Persoanele care sunt alergice la produsele alimentare brute le pot manca sub alte forme: gatite, in conserve, preparate la microunde, prelucrate sau coapte.

Medicul de familie este cel care poate determina la ce substante sau fructe persoanele sunt alergice si poate prescrie tratamente care sa permita pacientilor sa consume anumite fructe proaspete, fara a fi gatite in prealabil.

Articole asemănătoare

  • Ce afectiuni puteti trata cu ceaiul de ghimbir

    Cunoscut ca un condiment exotic, avand un gust specific, placut, cu note putin picante, ghimbirul are si valente terapeutice surprinzatoare, fiind un leac naturist cu proprietati antibacteriene, antiinflamatoare si revitalizante. In ghimbir se gasesc vitamina B6, C, D alaturi de magneziu, zinc, calciu, etc.

  • Cinci motive pentru care sa incepi o cura cu seminte de in

    In semintele de in vom gasi antioxidanti, acizi grasi, fibre, vitamina B1, dar si magneziu, cupru, fosfor.

  • Cum prevenim diabetul zaharat tip 2?

    Exista obiceiuri alimentare la care foarte multe persoane nu pot sau nu vor sa renunte nici in ruptul capului. Consumul de dulciuri este unul dintre acestea, cu toate ca riscurile sale sunt bine cunoscute. Inainte ca diagnosticul sa fie ingrijorator, medicii ne recomanda sa invatam cum sa gestionam problema pentru a evita diabetul zaharat tip 2.

  • Ceaiul verde, element esential in pastrarea sanatatii orale

    Ceaiul verde se obtine spre deosebire de ceaiul negru, din frunze nefermentate de Camelia sinensis. Efectele benefice ale ceaiului verde au fost cunoscute de milenii, in special in culturile tarilor asiatice.

  • Stafidele lupta contra bacteriilor orale

    Stafidele au rolul de a lupta impotriva bacteriilor din cavitatea bucala care provoaca afectiuni gingivale si carii.


Warning: fopen(cache/3e2616bece563123e523efe3be12c50b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139