Taierea plantelor perene in primavara

  (Lobelia cardinalis)

 In sezonul rece, plantele perene sunt afectate de temperaturile reci si umiditatea excesiva.

In general, plantele perene trebuiesc ingrijite toamna. Cele care sunt bolnave, infectate sau au un aspect neplacut trebuiesc taiate pentru a preveni raspandirea bolilor catre celelalte plante.

Cu toate acestea exista si anumite plante ce pot fi ingrijite primavara.

Artemisia, Hosta, Anchusa azurea, Eupatorium maculatum, Alchemilla mollis, Stachys byzantina, Lavandula, Asters, Platycodon grandiflorus, Aurinia saxatilis, Acanthus spinosus, Rudbeckia fulgida, Asclepias tuberosa, Campanula, Euphorbia polychroma, Delphinium, Dianthus, Tiarella cordifolia, Dicentra formosa/eximia, Dictamnus albus, Liatris spicata, Geum, Solidago, Scabiosa columbaria, Echinacea purpurea, Amsonia tabernaemontana sunt doar cateva dintre plantele perene ce pot fi ingrijite primavara.

Pentru soiul Astilbe curatirea in toamna nu este necesara, deoarece aceasta actiune poate slabi toleranta plantei la frig.

- Caryopteris - se taie 6-8 centimetri in primavara; soiurile noi pot fi foarte sensibile la frig si nu ar trebui taiate pana la aparitia mugurilor verzi;

- Buddleia davidii - se asteapta ivirea semnelor verzi de la baza si apoi se efectueaza taierea de la 6 la 10 inch;

- Lobelia cardinalis iubeste solul umed insa nu si in timpul iernii. Se indeparteaza zonele deteriorate printr-o simpla taiere.

- Heuchera - frunzisul tine loc de invelis acestei plante pe timp de iarna;

- Digitalis purpurea - trebuie curatita dupa inflorire;

- Bergenia cordifolia - are frunze rotunde stralucitoare si se curata primavara doar daca este necesar;

- Lupinus - este o planta perena de scurta durata, pentru ca aceasta nu se bucura de iarna, frunzisul trebuie lasat pana in primavara pentru a fi protejata.

- Chrysanthemum - se lasa frunzisul pentru a proteja coroana plantei;

- Papaver orientale sau macul - florile sale par a fi efemere, deoarece inflorescenta sa poate disparea sau se poate estompa. Cu toate acestea, un nou jet de apa peste frunzis actioneaza ca un invelis pe timpul iernii.

Daca aflati care este momentul potrivit pentru taierea plantelor perene, veti sti cum sa le ingrijiti pentru a fi durabile si pentru ca inflorescenta acestora sa fie mai mare.

Articole asemănătoare

  • Schimbarile de temperatura nu ne imbolnavesc

    Chiar daca zilele mohorate vor mai dura pana la jumatatea lunii martie sau chiar inceput de aprilie, calendaristic am intrat in primavara.

  • Primavara in gradina de flori perene

    Cu siguranta primavara este cel mai ocupat anotimp pentru gradinarii care isi dedica intreaga munca plantelor perene. Daca frigul iernii i-a tinut departe de gradina, sosirea zilelor calde ii invita acum afara din casa, propunandu-le sa redescopere in propria maniera frumusetea naturii.

  • Divizarea plantelor perene primavara

    Primavara este de obicei anotimpul cel mai potrivit pentru divizarea plantelor perene, insa acestea pot fi divizate daca frunzele plantelor nu sunt foarte dezvoltate.

  • Flori in ghiveci - liliacul japonez

    Perioada de inflorire se desfasoara pe parcursul lunilor aprilie si mai, dupa care incep sa se formeze fructele sub forma de bace mici, de culoare rosie. Acestea persista pe ramuri din septembrie pana in primavara, oferind plantei pe toata perioada rece un aspect decorativ deosebit.

  • Toamna in gradini

    Cu sosirea toamnei a venit si momentul pentru curatarea gradinii. O gradina curatata va trece cu bine iarna si va fi pe jumatate pregatita pentru activitatile din primavara.


Warning: fopen(cache/3b4dcce344344b38091d64431c46e0fd) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139