Tarile dezvoltate investesc in parcurile naturale

V-ati intrebat vreodata care este deosebirea dintre un parc natural si o rezervatie naturala? Ca este vorba de un colt din natura stim cu totii, dar de ce “parc” si de ce “rezervatie”? Potrivit nomenclaturii oficial acceptate, un parc natural trebuie sa prezinte atribute naturale, istorice si culturale, in vreme ce o rezervatie se concentreaza doar asupra conservarii ecosistemelor cu valoare stiintifica si turistica. Pe de alta parte, spre deosebire de parcurile nationale, intr-un parc natural activitatile umane au un loc bine stabilit, integrandu-se intr-un tot unitar cu cadrul natural din care fac parte.

Activitatea umana nu a avut dintotdeauna aceleasi efecte distructive asupra mediului. Milenii intregi, pana acum doua sute de ani cand a luat avant tehologia, peisajele au fost modelate constant de catre oameni insa respectand echilibrul natural. Astazi lucrurile au parasit vizibil fagasul normal, de aceea s-a luat decizia ca locurile ce inca nu au picat prada intereselor meschine sa fie declarate rezervatii naturale, iar cele in care impactul uman a existat - dar in proportii mici - sa devina parcuri naturale.

Austria este una dintre tarile fruntase la capitolul “valorificarea mediului prin intermediul parcurilor naturale”. Drept dovada, pe teritoriul sau fiinteaza 48 de parcuri naturale, acoperind o suprafata totala de 500,000 hectare, iar cifra pare sa creasca continuu. Atentia a fost canalizata indeosebi pe tinuturile din estul si sudul Austriei.

Obiectivele atrag anual mai bine de 20 milioane de vizitatori iar cea mai mare pondere o constituie familiile provenite din mediul urban, ce  se dovedesc interesate nu doar de bogatiile naturii ci si de particularitatile culturale ale locului respectiv. In al doilea rand, parcurile naturale ale Austriei sunt vizitate de catre elevi si studenti cu scopul sa primeasca o educatie mai mult decat formala pe tema conservarii naturii. Nici vecinii acestora germani nu stau rau la acest capitol. 

In martie 2009, Germania avea 101 parcuri naturale, adica circa 25% din suprafata teritoriului sau. Guvernatii au constatat foarte bine ca recunoasterea unor noi parcuri naturale aduc la buget venituri semnificative cu investitii minime.

In Romania primele arii protejate au fost constituite inca de la inceputul secolului (1925 – 1935), din dorinta de a ocroti multe specii de flora si fauna rare sau pe cale de disparitie. In tara noastra exista o puternica concentrare a ariilor protejate in spatiul montan si colinar, fiind cu mult mai mica in perimetrul campiilor si luncilor.

Sursa foto:  wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Glicina Blue Sapphire

    Una dintre cele mai frumoase plante ornamentale, glicina este plina de inflorescente mari, in culori vii, cu un parfum dulce, transformand radical orice gradina unde este asezata, fiind folosita la fel de bine si in parcurile mai mari.

  • Marul in medicina naturista

    Consumat ca atare sau sub forma de suc, are vitamine – B, C, A, E – si fibre, este bogat in zaharuri naturale si da energie, dar si senzatia de satietate, ceea ce il face util mai ales in diete.

  • Beneficii remarcabile oferite vara de pepenele galben

    Din punct de vedere calendaristic, august este ultima luna de vara, iar lucrul acesta se cunoaste si din alimentele sanatoase ce ne sunt puse inainte. In aceasta perioada, chiar si fara ca cineva sa-si propuna a urma o dieta riguroasa, devine mai sanatos datorita alimentatiei de sezon bogate in produse naturale.

  • Avantajele extractului de stevie ca indulcitor

    Oamenii preocupati de sanatate evita sa consume zahar deoarece acesta constituie un aliment vaduvit de proprietati prin procesarea industriala.S-a constatat ca pe masura ce zaharul a fost adoptat in alimentatie s-a ajuns ca in tarile dezvoltate aproximativ 95% din populatie sa se confrunte cu afectiuni ale danturii.

  • Depozitarea cartofilor in gospodarie

    Pentru cartofii cumparati din supermarket spre a fi consumati in cateva zile, modul de depozitare in gospodarie este lipsit de importanta.


Warning: fopen(cache/920500cd1a513ddd23f3d6b003bd97b8) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139