Tataneasa, fertilizator natural pentru gradina ta

Tataneasa este o planta valoroasa in componenta gradinilor organice, deoarece creste viguroasa si poate servi sub diferite forme ca hrana altor plante.

Dupa ce sunt extrasi cu ajutorul radacinilor adanci, nutrienii din sol sunt depozitati in frunze. De aceea plantele sunt folosite adesea in gradina ca strat protector sau ca ingrasamant pentru tomate sau alte tipuri de plante.

Maceratul din frunzele de tataneasca se foloseste si ca insecticid si ingrasamant lichid, pentru culturile de legume. De obicei acest tip de ingrasamant verde este indicat pentru legumele iubitoare de potasiu, insa tataneasa ajuta gradina si prin adaugarea in sol a unor minerale precum azotul sau fosfatul.

Florile de tataneasa sunt de culoare rosie-violacee, uneori roz-alba, si infloresc in lunile mai-august. Odata ce le veti introduce in gradina dumneavoastra, veti avea posiblitatea sa recoltati frunzele de mai multe ori pe parcursul sezonului de crestere, data fiind caracteristica lor de a se regenera cu rapiditate.

Va propunem in cele ce urmeaza o reteta simpla prin care sa obtineti ingrasamant pe baza de tataneasa pentru plante:

Se culege un brat de plante proaspete, se pun intr-o galeata, se aseaza peste ele o greutate si se acopera cu apa. Vasul se acopera si se lasa 4-5 sapatamani, pana ce tataneasa putrezeste. Apoi, se strecoara si din aceasta solutie se dilueaza 1/3 de cana in 4 litri de apa. Se stropesc frunzele sau se toarna in jurul plantelor din gradina. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Muscari azureum - o pata de culoare pentru gradina

  Usor de recunoscut datorita formei aparte a florilor de forma unor clopotei, de un albastru palid deosebit, este o varietate perfecta pentru gradina sau ghivece, efectul decorativ fiind cu totul iesit din comun mai ales alaturi de alte flori in culori complementare.

 • (P) Cea mai buna lumina pentru gradina ta

  Care este optiunea ta pe masura ce se lasa intunericul: prefer sa tragi jaluzelele sau alegi sa te bucuri de frumusetea gradinii tale?

 • Calendarul lucrarilor in gradina. Luna septembrie

  Primele zile ale lunii septembrie aduc de obicei, pe langa multa nostalgie, o grija deosebita pentru gradina. Scaderea temperaturilor nu mai este un lucru pe cale sa se intample, ci a devenit deja o certitudine reflectata de insasi natura ce ne inconjoara.

 • Gradina mea in luna Februarie

  Intotdeauna se gaseste ceva util de realizat pentru gradina, chiar si in luna care pune capat sezonului rece. Faurar sau “luna lupilor” este socotita o luna nemiloasa, aducatoare de geruri si viscole mari.

 • Mobila pentru gradina

  Avand in vedere faptul ca mobila din gradina, cea de pe terasa sau cea din balcon este expusa la capriciile vremii este foarte important sa facem o alegere buna in ceea ce priveste materialul si rezistenta acestuia


Warning: fopen(cache/31808d40d937fe115d21f1325f4080dd) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139