Tendinte in alimentatie

La fel ca in moda si entertainment,  si in industria alimentara, diete si retete exista tendinte. Saptamanal apar diete noi, care promit rezultate exceptionale, pentru ca apoi sa dispara in saptamana urmatoare si sa nu se mai auda niciodata de ele. Noile retete, nascocite de bucatari mai mult sau mai putin renumiti, capteaza atentia gurmanzilor, insa nu pentru mult timp. Iata care sunt pe moment tendintele in ceea ce priveste alimentatia

 

1. Alimentatia organica. Toata lumea prefera alimentele organice. Magazinele se bat pentrua oferi alimente de buna calitate, cel putin asa spune reclama... Ce trebuie sa stim insa e ca atributul de ''organic'' nu se potriveste oricarui fruct sau leguma. Acum exista si alimente organice precum branza, vin, anumite tipuri de carne, nuci, lapte, chiar si chips-uri...

 

Un aliment este organic daca nu contine urme de pesticide sau conservanti, lucru care il face pe acesta sa fie mai sanatos. Alimentele neprocesate  si naturale sunt din ce in ce mai cautate de consumatori. Acestia trebuie numai sa fie siguri ca produsul este conform reclamei. Pentru asta, trebuie sa verificati cu atentie eticheta de pe ambalaj.

 

De ce sa alegeti alimentele organice? Motivul este simplu. Deoarece aceasta inseamna ca sunt naturale, nu contin indulcitori, aditivi artificiali, pesticide, coloranti alimentari sau conservanti. Ideea de alimente proaspete si neprocesate, opusa celor modificate genetic, devine din ce in ce mai raspandita in societatea in care traim. Odata greu de gasit, acestea isi gasesc locul pe rafturile magazinelor, mai ales in lanturile mari de magazine.

 

Pentru cei care tin regim, faptul ca alimentul respectiv este organic nu inseamna ca poate fi consumat in cantitati nemasurate. Cei care sunt supusi unui regim alimentar sau care incearca sa respecte restrictiile unei diete trebuie sa stie ca, indiferent daca alimentele sunt organice, tot trebuie sa fie atenti la cantitate.

 

2. Ce scrie pe eticheta... Informatiile pe care le gasim pe ambalajele alimentelor sunt de mare importanta. Din ce in ce mai multi cumparatori studiaza cu atentie inscriptiile, pentru a vedea daca produsul corespunde cerintelor lor. Alimentele ideale ar trebui sa nu aiba grasime, sa contina o cantitate mica de sodiu, sa nu aiba zahar, numarul de carbohidrati sa fie mic... s-ar parea ca toata lumea doreste sa tina o dieta. Companiile producatoare incearca sa atraga atentia asupra produselor fabricate de ei prin toate aceste caracteristici, cat mai evidentiate pe ambalaje. Dar pana la urma ce inseamna toate aceste explicatii?

 

O cantitate ''redusa'' inseamna ca produsul respectiv contine cu cel putin 25% mai putine calorii, grasime, zahar, sodiu pe portie decat celelalte alimente. Cand se spune ca ''nu contine...'', stim ce inseamna; cu toate acestea, desi o dieta cu o cantitate redusa de grasime este benefica, lipsa grasimilor din alimentatie nu este o recomandare buna. Daca despre un produs se zice ca nu contine zahar, atunci trebuie sa stiti ca acesta are in componenta mai putin de 0,5 g zahar pe portie. Si, desi unele produse nu contin grasimi, nu inseamna neaparat ca au mai putine calorii si la fel, daca se spune ca nu contin zahar, nu inseamna ca nu contin grasimi. Verificati eticheta ambalajului.

 

O alta expresie des intalnita este ''cantitate scazuta de grasimi''. Ce anume inseamna asta? Ca o portie are mai putin ce 30 % calorii. O masa principala cu 120 de calorii pe portie se inscrie la fel in aceasta categorie. 

3. Vinul, noua bautura preferata. Vinul este din nou popular si da o nota de eleganta si finete. Vinul rosu, mai ales, contine multe elemente fitochimice care, dupa cum s-a descoperit, ajuta organismul in lupta impotriva cancerului.

Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu mar si lapte de cocos

    Laptele de cocos intareste sistemul imunitar, ne ajuta sa avem o inima mai tanara si mai sanatoasa, este recomandat si in regimul de slabire, si in plus poate sa inlocuiasca laptele de vaca in alimentatie.

  • Patru beneficii ale uleiului de nuca

    Daca in trecut era privit mai curand ca o alegere excentrica, uleiul de nuca ofera o doza serioasa de antioxidanti, cupru, magneziu, ajuta la detoxifierea intregului organism si la mentinerea starii de sanatate, este usor de introdus in alimentatie ca atare sau sub forma de supliment alimentar.

  • Lamaia in terapiile naturiste

    Pusa in ceai, folosita in deserturi sau pentru diverse tratamente cosmetice, dar mai ales ca remediu in tratarea racelilor, lamaia este cunoscuta ca una dintre principalele surse de vitamina C in alimentatie.

  • Pene cu legume si sos provensal

    Introduse in alimentatie cu moderatie, pastele aduc doar beneficii, atat prin gust cat si prin calitatile nutritive.

  • Mancare de linte. Reteta pentru zilele de post

    Lintea este o leguma asemanatoare fasolei dar mai putin folosita decat aceasta in alimentatie. Nu pentru ca ar fi umbrita de blestemul unor defecte, insa atitudinea romanului in fata a tot ceea ce este nou s-a dovedit de fiecare data conservatoare.


Warning: fopen(cache/754176959447d551e3118cd3dc18a435) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139