Trandafirul Craciunului

Dupa ce randul trecut am invatat cate ceva despre trasaturile definitorii ale cactusului de Craciun,  astazi va propunem sa descoperim farmecul unei alte flori de sezon: trandafirul Craciunului.

Aceasta este o specie protejata originara din regiunile montane, unde se dezvolta la altitudinea de 1900 de metri. Habitatul sau se intinde din Alpii rasariteni, prin Germania, Austria, Elvetia si Italia, pana in nordul Balcanilor.

Din punct de vede botanic ea nu apartine familiei Rosaceae, dupa cum sugereaza numele, ci familiei Ranunculus. In mediul academic planta este numita Helleborus niger, insa in popor se vorbeste numai despre spanz.

Legenda spune ca un tanar pastor a vrut sa-i duca un dar pruncului Iisus. Auzind de darurile pe care le primise deja, el a realizat ca darul lui va fi prea modest. Era foarte sarac si nu avea bani decat pentru un mic buchet de flori. A inceput sa caute o planta, dar, pentru ca era iarna, nu a gasit. Disperat, a inceput sa planga. Un inger l-a auzit, iar in locul in care au cazut lacrimile pastorului, au aparut aceste plante.

Asocierea cu marea sarbatoare a Nasterii Domnului este prilejuita, desigur, de capacitatea acesteia de a inflori cu aproximatie de la sfarsitul lunii decembrie pana la inceputul primaverii. In ciuda asteptarilor, florile nu sunt de culoare rosie, desi pe masura ce imbatranesc albul lor capata treptat o nuanta rozalie.

Horticultorii au lucrat ani la rand pentru a obtine o varietate mare de culori sau exemplare rezistente la conditiile climatice mai severe, si au reusit. Helleborus niger este o specie care se distinge usor intre celelalte, am spune aproape de neconfundat, dar in acelasi timp este si foarte variata sub raportul dimensiunilor, formei sau a numarului de flori. Suprafata matasoasa a florilor si radacinile negre sunt definitorii.

Daca ravniti la o astfel de planta pentru gradina dumneavoastra fiti cu bagare de seama ce cumparati. Unele varietati vandute sunt plante cu o crestere slaba, care dau flori putine si mici. S-ar putea, asadar, sa nu aveti parte tocmai de spectacolul cromatic pe care vi-l doriti.

Totusi, cu putin noroc lucrurile vor intra pe fagasul normal, asta insemnand implicare putina si rezultate incantatoare. Toate cele 15 soiuri sunt deosebit de robuste si usor de ingrijit. Retineti ca pentru a se dezvolta armonios trandafirul Craciunului are nevoie de sol calcaros, iar distanta dintre plante (care prefera plantarea in grup) trebuie sa fie de aproximativ 10-15 cm. Daca preferati o anumita culoare, cel mai bine ar fi sa achizitionezi planta in perioada infloririi.

Spanzul poate fi crescut si in interior cu conditia sa fie plantat intr-un ghiveci suficient de mare, respectiv, sa fie asezat intr-un loc racoros si udat constant. Majoritatea speciilor de helleborus se inmultesc prin seminte.

Frunzele pedate ating intre 20 si 30 de cm inaltime iar florile se afla deasupra frunzelor. Trandafirul Craciunului este o planta perena din ale carei frunze, radacini si rizomi se prepara unele produse medicamentoase.

Precautii:

Spalati-va pe maine de fiecare data dupa ce atingeti aceste plante, sau folositi manusi pentru manipularea lor, fiindca sunt toxice. Din acest motiv americanii numesc spanzul si “mancare otravitoare”. Plantele nu sunt periculoase pentru animalele de companie atata vreme cat acestea nu consuma rizomii otravitori. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Trandafirul Victor Hugo

  Ales adesea cel mai frumos soi de trandafir din toata lumea, Victor Hugo este un trandafir teahibrid cu o indelungata istorie, pentru ca au existat cel putin patru varietati care au purtat numele celebrului scriitor, iar cel care poate fi admirat astazi a fost creat la jumatatea anilor 80 a secolului trecut.

 • Trandafirul chinezesc si micile secrete din spatele frumusetii sale

  Majoritatea trandafirilor pitici disponibili pentru vanzare in magazinele de specialitate provin dintr-o singura varietate: Rosa chinensis minima. Trandafirul chinezesc, cum i se mai spune in limbajul comun, a reusit sa se impuna datorita gingasiei si asemanarii izbitoare cu ruda sa mai mare, ca planta decorativa de interior.

 • Amaryllis, planta care infloreste in culorile Craciunului

  Amaryllis este in multe parti ale lumii o planta asociata sarbatorilor de iarna, fiindca asigura un ambient festiv si infloreste in culorile Craciunului.

 • Postul Craciunului, cu peste si fructe de mare

  Desi se intinde pe durata a 40 de zile, Postul Craciunului este considerat unul dintre cele mai usore, pentru ca in fiecare sambata si duminica de la Intrarea Maicii Domnului in Biserica (21 noiembrie) pana in ziua Ignatului (20 decembrie) se mananca peste.

 • Turta dulce. Povestea unui simbol al Craciunului

  Chiar daca este disponibila in standul cu dulciuri pe tot parcursul anului, turta dulce isi recapata farmecul cu prilejul Craciunului, cand negresit revine in centrul atentiei.


Warning: fopen(cache/7c16e13e84ae5c23fc710f8f74ddc08c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139