Trandafirul de Ierihon – planta care nu cunoaste setea

Stiinta ne spune ca primele forme de viata au aparut in ocean, cu aproximativ 3,5 miliarde de ani in urma. Apa este cel mai important element din natura, fiind indispensabila pentru desfasurarea proceselor vitale la plante si animale. Din acest motiv orice anomalie legata de ea, semnalata pe fata Pamantului, tinde sa socheze iar cazul trandafirului de Ierihon se numara printre cele mai mediatizate.

Cine il vede intaia data nu va crede ca acest ghem, aparent lipsit de viata, poate sa se transforme in cateva ore intr-o planta catifelata. Nu are culoarea iubirii patimase si nici forma sau gratia trandafirului traditional, insa spre deosebire de acesta, poate sa supravietuiasca pana la 50 de ani fara a fi udata! Este un adevarat miracol al naturii care, desigur, nu putea trece neobservat nici in legendele si traditiile populare din zona Iordaniei si a Israelului.

Despre originea sa se povesteste ca Fecioara Maria, plecand odata din Nazareth spre Egipt in cautarea unui adapost, a binecuvantat-o pe cale oferindu-i darul vietii vesnice. De aceea  mai este cunoscuta sub numele “Trandafirul Sfintei Maria” sau “Mainile de rugaciune ale Mariei”.

Trandafirul de Ierihon simbolizeaza dragostea, norocul si bunastarea fapt pentru care s-ar merita sa fie crescut si ingrijit inclusiv in locuinta. Unele practici oculte, cum sunt vrajile sau ritualurile Voodoo ori Santeria, intrebuinteaza trandafirul de Ierihon pentru aducerea de noroc, bani si iubire. In tarile unde este nativ sau s-a adaptat, planta se transmite din generatie in generatie, facand literalmente obiectul unei mosteniri in sanul familiei. Se spune ca daca apa din vasul in care a stat pe parcursul unei zile este imprastiata prin locuinta, aceasta va proteja familia risipind energiile si duhurile rele. 

Cand nu are suficienta umezeala, prin “instinctul” de conservare, planta isi reduce la minim functiile vitale, se strange si capata aspectul unui ghem maroniu. Un alt lucru spectaculos necunoscut legat de aceasta planta este ca poate sa calatoreasca purtata de vant pana cand simte ca a ajuns pe soluri mai prielnice. Daca intalneste conditii bune, micul pribeag se stabileste definitiv acolo, iar daca nu, se strange si rataceste mai departe. Cand in cele din urma obtine apa, trandafirul de Ierihon incepe sa renasca, redobandind culoarea verde si trasaturile oricarui organism vegetal viu.

Sursa foto: grannulsgrove.com, gstatic.com

I. C.

Articole asemănătoare

  • Magnolia Nigra

    Magnolia Nigra este una dintre cele mai bune alegeri pentru un arbust decorativ care iese usor din comun prin frumusetea florilor, dar si daca va doriti un soi rezistent la variatiile de temperatura si care nu necesita o atentie deosebita.

  • Cele mai bune surse vegetale pentru sanatate

    Crude sau gatite, ca garnitura, gustare sau parte din reteta preferata, legumele sunt surse de vitamine, minerale si sanatate pe care nu le putem ignora. Varietatea de gusturi, soiuri, culori si gusturi va ajuta sa nu va plictisiti de aceleasi feluri de mancare, si cu cat includeti mai multe fructe si legume in regimul alimentar obisnuit cu atat mai repede veti simti beneficiile pentru sanatate. Iar unele legume sunt surse vegetale de sanatate pe care nu trebuie sa le ignorati.

  • Gradina de zarzavaturi din balcon

    Rosii aromate, ardei grasi sau salata verde – toate acestea pot fi cultivate direct in balcon sau pe terasa de catre cei care nu beneficiaza de gradina

  • Gradinaritul cu ajutorul pietrelor

    Fie ca aveti in gradina o gramada de pietre cu care nu stiti ce sa faceti, sau intentionati sa achizitionati cateva pentru a reamenaja designul deja existent, veti gasi numeroase idei si sugestii care sa va indrume catre un rezultat pozitiv.

  • Dobos-tort

    Dobos-tort este o reteta speciala, care trebuie incercata, mai ales de catre persoanele care nu au gustat vreodata un asemenea tort.


Warning: fopen(cache/881a7cd58971a2b56c86dd7bdfd6d37b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139