Tratamente naturiste
USTUROI
Denumire stiintifica: Allium sativum
Denumiri populare:
ai, ai de gradina, ai de primavara, ai de toamna, ai de vara, aniu, balb, ceapa alba, scaloi, usturoi de primavara, usturoi de toamna, usturoi de vara, usturoi pur, usturoni.,Afectiuni:
artritismastm bronsic; oxiuraza
ateroscleroza
balonari intestinale
bronsite cronice
dispepsii de fermentatie
gripa
guta
helmintiaza
hipertensiune
litiaza urica
negi
reumatism
reumatism
rinite
tuse
ulceratii
viermi intestinali
Mod de intrebuintare:
Decoct: se obtine din 2 - 3 catei de usturoi zdrobiti si fierti în 200 ml de apa sau lapte, timp de 15 min. Cantitatea rezultata se bea treptat în cursul unei zile. Aceleasi efecte terapeutice le are si siropul, obtinut din 50 g de usturoi fiert în 200 ml apa, strecurat si îndulcit cu 50 g de zahar. Se consuma 2 -3 lingurite pe zi. Împotriva viermilor intestinali se prepara un macerat din 3 -4 catei care se zdrobesc si se pun în 250 ml de apa sau de lapte clocotit. Se acopera si se lasa de seara pana dimineata, cand se consuma întreaga cantitate, pe stomacul gol. Tratamentul se face zilnic, timp de 3 saptamani. Infuzia: între 15 si 80 catei - în functie de varsta - pisati, peste care se toarna 250 ml de apa clocotita. Se lasa vasul acoperit timp de 30 de min, dupa care se strecoara. Pentru copii doza zilnica este de 8-10 lingurite, pentru adulti de 8-10 linguri. Tinctura: 50 g catei de usturoi taiati marunt, lasati timp de 10 zile în 250 ml de alcool de 70 gr. Se agita zilnic, iar dupa trecerea acestei perioade, se strecoara prin stoarcere, amestecul obtinut transferandu-se în sticlute de culoare închisaAlte plante pentru afectiuni similare
RAPITA MARE
Brassica napus
MESTEACAN
Betula pendula
SCAIUL DRACULUI
Eryngium campestre
VOLBURA
Convolvulus arvensis
BUSUIOC
Ocimum basilicum
CIMBRISOR
Thymus serpyllum
SALATA
Lactuca sativa
PORUMB
Zea mays
PAPALAU
Physalis alkekengi
USTUROI
Allium sativum
CEAPA
Allium cepa
PATLAGINA ÎNGUSTA
Plantago lanceolata
FRAG
Fragaria vesca
VaSC
Viscum album
TELINA
Apium graveolens