Un monument dedicat… cartofilor

Realizat intr-o maniera suficient de realista incat de la distanta sau intr-o lumina inselatoare sa para chiar o gramada de saci plini de cartofi, probabil cel mai amuzant monument din orasul american Boston trebuia sa fie initial un omagiu adus banalului si modestului tubercul, dar mai ales rolului pe care l-a avut acesta in istoria si economia regiunii. Candva in apropierea locului unde a fost instalat monumentul se gaseau mai multe depozite pline de cartofi (majoritatea distruse intr-un incendiu devastator) de unde cei care locuiau aici isi cumparau periodic leguma preferata. Preturile erau mici, calitatea foarte buna, asa ca banalul cartof se regasea pana la saturatie in meniul zilnic, sub diverse forme, asa ca aparitia unui monument (unul oficial, si nu o instalatie postmoderna sau o gluma) era o chestiune de timp.

Cu numele oficial de ”Millers River Potato Monument”, de o simplitate inspirata tinand cont de tema, ansamblul este compus din patru saci de cartofi stivuiti ca in orice depozit – cel pus deasupra este deschis si pare ca dintr-o clipa in alta se va varsa pe jos – alaturi de o placa comemorativa pe care cuvantul potato (la singular si plural) este repetat de mai multe ori, ca intr-un poem suprarealist. Mai ales ca au fost folosite corpuri diferite de litera, iar impresia de ansamblu este cel putin interesanta. Textul de mai jos este informativ si banal, pomenind milioanele de cartofi care au fost aduse de-a lungul deceniilor in depozitele de aici si importanta pe care o aveau pentru comertul din regiune. Prima reactie este cu siguranta uimirea amuzanta, dar in timp monumentul dedicat cartofilor a devenit un reper, atractie turistica si loc de intalnire pentru locuitori. E adevarat ca nu este singura creatie artistica dedicata cartofului, un alt monument (mai putin impresionant) fiind instalat in 2007 in Croatia, in Belica. Dar acesta are deja o poveste, o istorie, o genealogie, esentiale pentru a iesi din anonimat si a face pasul urmator, cel spre harta turistica.

Foto: boston.com

Articole asemănătoare

 • Muzeul European al Sparanghelului

  Una dintre cele mai sanatoase legume, plina de vitamine si nutrienti, altadata atat de scumpa incat o puteai gasi doar pe masa regilor, sparanghelul are nu doar o lunga si prestigioasa istorie gastronomica, dar si un muzeu dedicat.

 • Spanacul, un aliat esential pentru un sistem imunitar puternic

  Banalul spanac are nu mai putin de 15 vitamine si minerale esentiale pentru sanatate: vitamina A si K, vitamina E, vitamina C, calciu, magneziu, fier, potasiu si lista poate continua.

 • Crinii Mero Star - mai multa culoare in gradina

  Pentru a cultiva aceasta varietate de crini veti avea nevoie de o zona cu mult soare, un sol nisipos, si nu uitati sa udati florile doar seara.

 • Trei festivaluri dedicate florilor

  Festivalul Lalelelor din Ottawa, Canada: poate v-ati fi asteptat ca un eveniment dedicat in fiecare an varietatilor de lalele sa fie organizat in Olanda, dar in fiecare mai, inca din 1953, orasul canadian este locul unde trebuie sa ajungeti daca iubiti aceste flori.

 • Un institut dedicat fructelor de merisor

  Majoritatea medicilor si specialistilor din domeniul sanatatii cred ca exista o clara asociere intre o dieta bogata in fructe, legume si un risc scazut de a amplifica efectele negative ale unei boli cronice.


Warning: fopen(cache/f95ca5c5c8e0df0110ed5352ea3e9912) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139