Utilitatea drenajului solului in gradina

 Deseori, este posibil ca prea putin drenaj sau prea mult sa poata fi distructiv pentru plante. De asemenea, acesta poate duce la pierderi de apa.

Desi plantele au nevoie de apa pentru a supravietui, prea multa apa le poate sufoca; pe de alta parte, o cantitate mica de apa le va aduce in stadiul de ofilire, cauzandu-le chiar moartea.

Daca sunteti pe punctul de a planta in gradina dumneavoastra plante, mai intai trebuie sa acordati atentie solului. Este necesar ca acesta sa detina umiditate in aproximativ jumatate din spatiul sau poros, cealalta jumatate a spatiului poros trebuind sa contina aer.

Prin drenarea solului intelegem circulatia apei prin intermediul solului si in sol, atat din punctul de vedere al volumului cat si al vitezei de parcurgere.

Panta solului, in special in zonele aride, constituie un factor important in drenaj.

Mai exista insa si alti factori care afecteaza drenajul solului, printre acestia numarandu-se: textura solului, structura si starea fizica a solului fertil si a subsolului.

Culoarea solului din gradina dumneavoastra poate determina, de asemenea, capacitatea de drenaj.

Aceasta este una dintre caracteristicile cele mai evidente ale unui profil de sol.

Particulele de sol iau culori diferite, variind in functie de cat de saturat este solul de apa sau nu, oamenii de stiinta specializati in problemele solului folosind adesea culorile acestuia pentru a interpreta clasele de drenaj.

Solurile pot fi clasificate in:

- soluri aerobe - sunt atunci cand aerul umple porii solului;

Oxigenul din aer permite oxizilor de fier si mangan sa se formeze. Aceste elemente pot fi prezente in formele lor minerale sau imbinate cu materia organica.

Oxizii de fier si de mangan au culori de la rosu la galben, transmitand aceste culori in solurile aerobe.

- soluri anaerobe - sunt atunci cand porii solului sunt umpluti cu apa;

Oxigenul este mult mai putin disponibil in apa decat aerul ca sa oxideze fierul si manganul.

In solurile anaerobe exista mult mai putin fier si mangan decat in cazul oxidarii, acestea capatand culoarea gri ori gri-albastrui.

In general, daca sunt clare si au culori stralucitoare, inseamna ca drenajul solului este facut bine.

Ca solutii la problemele de drenaj care pot aparea, se pot amenaja paturi uscate sau sisteme de drenare. Dar exista si o alta cale posibila, naturala si anume aceea de amenajare a teritoriului cu plante naturalizate si native.

Deoarece multe plante native au evoluat si s-au dezvoltat in zonele umede, acestea reprezinta solutii naturale pentru problemele de drenaj insuficient.

Pentru a determina cat de drenat este solul din gradina dumneavoastra, o posibilitate este aceea de a sapa o gaura in sol cu diametrul de 30 cm, pe care o umpleti cu apa si o lasati sa se infiltreze in pamant. Apoi umpleti din nou gaura cu apa si daca nu dispare intr-o ora, probabil ca drenajul este insuficient in sol.

Adaugarea de materie organica ajuta la asigurarea unui drenaj optim solului sau la imbunatatirea acestuia.

Articole asemănătoare

 • Cum puteti folosi resturile din bucatarie in gradina

  Cojile de ou ajung invariabil sa fie aruncate, dar pot fi utilizate in gradina pentru a oferi pamantului un plus atat de necesar de calciu, fie ingropate in sol in apropiere de flori, legume sau arbusti, fie tinand cojile in apa si folosind apoi lichidul pentru a stropi gradina.

 • Ce noutati aduce sfarsitul verii in gradina de legume

  Asa cum ne-am obisnuit, la incheierea sezonului estival, reflectam la schimbarile produse in gradina de acest moment. Doar cateva zile ne mai despart oficial de toamna, iar acest lucru reiese cel mai lamurit din gradul de maturare al fructelor si legumelor.

 • Activitati recomandate si nerecomandate in gradina la inceput de toamna

  Gradinaritul la sfarsit de vara si inceput de septembrie cu greutate poate fi considerat munca. Insasi ideea ca vremea se va racori continuu, pana ce iarna va acoperi intreaga tara cu mantia-i alba, obliga oamenii sa savureze cu o intensitate mai mare clipele petrecute acum in gradina.

 • Activitatile lunii noiembrie in gradina

  Toamna tarzie ne intampina cu zile tot mai ploioase, friguroase si un peisaj monoton, specific lunii noiembrie. Un calendar al activitatilor acestei luni in gradina este binevenit chiar daca majoritatea gradinarilor se gandesc deja la primavara, cand vor putea admira din nou frumusetea plantelor ingrijite de-a lungul timpului cu pasiune.

 • Activitati de toamna in gradina

  Anotimpul tomnatic este ideal pentru a da startul pregatirii gradinii pentru iarna. Lunile septembrie si octombrie nu sunt foarte friguroase si aveti oportunitatea sa iesiti in gradina cat inca vremea este relativ prietenoasa, pentru a aranja straturile inainte de venirea inghetului.


Warning: fopen(cache/d340c43db95de8f2f11519069988f63b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139