Vitamine de toamna: C, A, E si B6

Necesarul zilnic de vitamine nu variaza doar in functie de varsta, de mediul in care traim si de munca noastra, in aceeasi masura este influentat de anotimpul pe care il parcurgem. Toamna face deja tranzitia la temperaturile reci, iar organismul trebuie sa beneficieze de un surplus de vitamine pentru buna functionare a sistmului imunitar.

Vitaminizarea de toamna permite depozitarea vitaminelor si ajuta la prevenirea racelilor comune si a depresiilor din timpul toamnei si iernii.  De altfel, medicii ne recomanda sa urmam de doua ori pe an o cura intensiva de vitamine: primavara si toamna. Din fericire, in aceasta perioada avem suficiente resurse pentru a nu ne lasa tulburati de schimbarile exterioare. Strugurii, merele, perele, prunele, nucile, varza, ardeiul si morcovii, sunt pentru moment cele mai recomandate si la indemana surse de sanatate.

Absolut toti strugurii ajuta la eliminarea oboselii acumulate in timpul unei zile, previn bolile de inima si imbunatatesc activitatea renala. Acestia contin vitamine cu efect antioxidant care intaresc sistemul imunitar: vitaminele C, K, B2 sau B6. Un alt fruct plin de vitamine, cu efect antistres si antioxidant este gutuia. In afara de a fi un fruct ce combate cu succes raceala, este benefica prin continutul sporit de fibre care inlesneste digestia.

Printre cele mai importante in aceasta perioada sunt vitaminele C,  A, E si B6, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza:

Vitamina C reprezinta un antioxidant de exceptie ce contribuie la franarea proceselor degenerative din organism. Facand parte din grupa vitaminelor solubile in apa, vitamina C se pierde usor si in cantitati mari din organism. Organismul uman nu poate sintetiza propria vitamina C, de aceea trebuie sa o procure din surse naturale, precum varza si ardeiul gras.

Vitamina A se gaseste in natura sub doua forme: vitamina A ca atare numita si retinol, prezenta in alimentele de origine animala, si provitamina A cunoscuta sub denumirea de caroten, ce se gaseste atat in produsele animale cat si in cele vegetale. Vitamina A ajuta la reglarea tensiunii arteriale, a somnului, la buna functionare a organelor vizuale, la mentinerea sanatatii mucoaselor, a pielii, a integritatii organelor si a aparatului respirator. De asemenea, mineralele, glucidele si grasimile sunt metabolizate cu ajutorul vitaminei A.

Vitamina E poate sa fie stocata in organism pentru scurta vreme, asa ca este nevoie sa fie permanent "reimprospatata". Rezultatele unor studii mai vechi au arata ca ajuta la diminuarea riscului aparitiei bolilor de inima, infarctului, diabetului si cataractei, si ca un consum crescut de vitamina E mareste capacitatea de reactie a sistemului imunitar. Vitamina E se gaseste din abundenta in uleiul de floarea-soarelui, uleiul de masline si uleiul de migdale.

Vitamina B6 este cu adevarat o vitamina imunitara si se gaseste in cartofi, morcovi, varza, mazare, fasole. Din pacate, lumina naturala, prepararea, conservarea si rafinarea alimentelor duce adesea la degradarea vitaminei B6.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cocktail de toamna cu whiskey si cidru

    Pregatiti repede o bautura pentru serile de toamna, bauta fierbinte, aromata si dulce, cu un whiskey onest si aromat alaturi de cidrul incalzit bine. Si pentru o savoare aparte puteti folosi un cidru de pere.

  • Salata de toamna cu mar, nuca si sfecla rosie

    O reteta de salata perfecta pentru toamna, cu gust bogat si intens, multe vitamine, fibre si energie pentru o zi lunga, plina de sarcini care trebuie duse la bun sfarsit. Alegeti mere rosii, bine coapte, iar miezul de nuca poate fi folosit crud sau prajit la cuptor.

  • Salata de toamna cu porumb, bacon si cartofi

    O gustare consistenta pentru zilele tot mai reci de toamna, cu multe culori si arome in acelasi bol.

  • Clementine, gutuiul japonez pentru orice gradina

    Clementine este o buna alegere pentru cei atrasi de frumusetea exotica a inflorescentelor si de aspectul decorativ impresionant, dar care nu isi doresc sa investeasca prea mult timp sau resurse in intretinerea unei plante pretentioase.

  • Marul in medicina naturista

    Consumat ca atare sau sub forma de suc, are vitamine – B, C, A, E – si fibre, este bogat in zaharuri naturale si da energie, dar si senzatia de satietate, ceea ce il face util mai ales in diete.


Warning: fopen(cache/18ca0c2303fbbe76cadd7bde9fbe5d2f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139