Zaharul negru din Okinawa

Zaharul a devenit dintr-o placere unul dintre marile pericole de astazi, si multi dintre cei care nu vor sa renunte la dulce cauta alterntive la cel alb, rafinat, atat de daunator potrivit nutritionistilor. Unii prefera mierea, de departe cea mai sanatoasa optiune. Altii zaharul brun din trestie de zahar sau pur si simplu renunta la orice fel de indulcitor. Dar exista si variante mai rar intalnite in afara Asiei, cum ar fi zaharul negru originar din Okinawa, considerat de cunoscatori una dintre cele mai sanatoase alegeri cand vrem ceva dulce. 
 
O specialitate traditionala pe insula cunoscuta in lumea intreaga pentru longevitatea locuitorilor sai, zaharul negru este (potrivit celor care l-au gustat) mai sarat decat zaharul alb clasic, cu un gust mai intens, note usoare note amarui si de caramel, perfect pentru deserturi sau bauturi. Spre deosebire de cel pe care il intalnim in toata lumea zaharul negru din Okinawa este vandut in calupuri patrate sau dreptunghiulare, iar cand este sfaramat are o textura similara zaharului pudra. Il poti gusta pur si simplu, este satios, plin de arome intense si exotice mai ales pentru cei care nu au incercat altceva decat zahar alb. Este utilizat in China, Japonia sau Taiwan pentru deserturi, fie ca este vorba de inghetata, prajituri, fursecuri, etc. Perfect pentru ceai sau lapte, il vom intalni si in medicina naturista, traditionala, unde este asociat ceaiului de ghimbir pentru a obtine o bautura tonica si detoxifianta, recomandata si in cazul racelilor. 
 
Produs inca din secolul al XVII-lea, zaharul negru se face din suc de trestie de zahar de cea mai buna calitate, pur, fiert ore intregi la o temperatura medie si constanta pana cand isi schimba culoarea si capata o nuanta de un negru mat. Se lasa la racit, decupandu-se in forme si rezultatul este un calup mai mare sau mai mic de zahar de culoare cafenie spre negru, un zahar nerafinat si deci mai sanatos. Si daca pana acum era o raritate in afara Japoniei incepe sa fie tot mai usor de gasit atat in magazinele cu specialitati asiatice cat mai ales online, unde pentru o suma relativ modesta (plus taxe de transport) ati putea incerca sa adaugati un alt gust dulce meniului zilnic.

Foto: pinterest.com

Articole asemănătoare

  • Cocktail cu whiskey, ceai negru si lamaie

    O reteta pentru cei care iubesc gustul plin si complex al unui ceai negru de buna calitate, cu notele sale aromate, taninoase, alaturi de putin whiskey, bere de ghimbir cat mai rece si in plus lamaie parfumata. Cu berea la temperatura camerei si ceaiul fierbinte poate fi pregatit si ca o bautura calda.

  • Cocktail cu gin si ceai negru

    Alegeti ceaiul negru preferat, intens si aromat, si infuzati-l dupa gust. Il lasati sa se raceasca si apoi il puteti folosi ca baza pentru un cocktail racoritor, aromat si excelent pentru o petrecere.

  • Cocktail cu bourbon, ceai negru si menta

    Un pahar de ceai negru, cu sau fara zahar, va oferi corpului un plus de energie pentru o zi obositoare. Dar in aceasta reteta i se adauga prospetimea mentei proaspete si un bourbon cu personalitate.

  • Smoothie cu lapte vegetal, sirop de artar si capsuni

    O bautura cremoasa si dulce, buna pentru a inlocui o gustare sau un mic dejun, pentru care puteti folosi fructe proaspete sau congelate. Da un plus de energie intregului organism.

  • Cocktail cu gin si ceai negru

    Folositi un ceai negru de calitate, infuzat conform instructiunilor, preparat fara zahar sau miere. Dupa ce s-a racit il pastrati la frigider pentru cel putin 60 de minute.


Warning: fopen(cache/c3c90358fcf702d1bf37f80b725e2802) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139