Zambilele, flori de primavara prin excelenta

 

Zambilele sunt plante bulboase foarte apreciate din familia Liliaceae. Desi nu provin din Olanda, ci din Turcia, sunt numite uneori “bulbi olandezi”, pentru ca indata ce comerciantii le-au adus in Europa si-au gasit locul in gradinile familiilor foarte bogate din nordul continentului. De acolo au fost raspandite in multe alte tari, printre care si tara noastra.

Numele de Hyachinthus provine din mitologia greacs hyakinthos (nestemats), si face aluzie la frumusetea tânsrului Hyachinthus. Pe buna dreptate, fiindca exista o multime de varietati, insa toate frumos colorate si puternic parfumate. Zambilele pot fi mov, albastre, albe, roz sau chiar galbene.Mai cunoscute dintre acestea sunt cele albastre, datorita faptului ca semnifica sinceritatea. 

Perioada normala de inflorire este cuprinsa intre lunile martie si aprilie.  Diferentierea florii dureaza 62-90 zile. Temperatura optims pentru diferentierea florilor este de 18 °C. Zambila simpla arata bine atat in gradina cat si atunci cand sunt fortate sa creasca in ghivece. Gigantul albastru este una dintre cele mai mari zambile, si creeaza intotdeauna o impresie placuta prin nuanta sa de culoarea cerului.

Nu sunt de dat la o parte nici zambilele duble sau cele multiflore. Acestea din urma sunt mai putin obisnuite decat cele simple sau duble. Zambilele se dezvolta bine in zone umbrite ca si la soare, dar cel mai bine le merge in zone insorite. Este indicat sa legati tulpinile de pari, ca sa nu fie indoite sau rupte de vanturile puternice.

Un bulb de zambile se compune din 10-20 tunici, la subsioara carora si pe disc de formeazs unul sau mai multi muguri din care se vor dezvolta bulbii. Primavara tarziu, dupa ce s-au trecut florile, taie tulpina insa permiteti frunzelor sa moara dupa ritmul lor biologic. Daca udati excesiv planta, mai ales in perioada de repaus, bulbul mucegaieste sau putrezeste. Cand sunt extrasi din pamant pentru replantare, presarati asupra bulbilor o pulbere anticriptogamica, in special daca au fost loviti.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

 

Articole asemănătoare

 • Forsythia Roseum - flori roz pentru o gradina de primavara

  Un arbust ornamental de origine orientala ce surprinde placut prin nenumaratele flori de un roz intens (veti gasi in functie de sol si varsta plantei exemplare cu flori ce pot sa capete o nuanta de un roz inchis spre rosu deschis, dar si inflorescente de un trandafiriu palid) acest Forsythia Roseum (Abeliophyllum distichum Roseum) ofera gradinii un plus de culoare si prospetime.

 • Piciorul cocosului - o explozie de culoare

  Ranunculus asiaticus - mai cunoscut sub denumirea populara de Piciorul cocosului - este una dintre cele mai frumoase si decorative flori de primavara, culorile sunt vii, intense, puternice, florile sunt mari si rezistente in timp, sunt perfecte atat pentru gradini cat si pentru balcoane, cresc la fel de bine direct in pamant sau intr-un ghiveci

 • Simbolismul florilor de liliac

  Desi nu este o floarea, ci un arbust inrudit cu maslinul si iasomia, liliacul este una dintre cele mai populare flori de primavara, cu un parfum delicat, subtil si persistent.

 • Buchete din flori de primavara

  Primavara este anotimpul minunat in care intreaga natura revine la viata. Auzim ciripitul vesel al pasarilor, simtim adierea blanda a vantului si ne putem bucura de farmecul florilor

 • Flori de primavara

  Pentru a scapa de aspectul deprimant pe care ni-l aduce deseori iarna, activitatile din gradina pentru pregatirea florilor de primavara reprezinta o solutie.


Warning: fopen(cache/8f6b7a90b1aeab458318f17c30255fe3) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139