Hedera (Iedera)

Familia: AraliaceaeHedera
Aspect: Catarator
Perioada de inflorire: Toamna
Expunere: Plina lumina
Udare: Medie

Sunt foarte decorative si rezistente. Speciile de Hedera sunt putine, dar sunt multe varietati cu frunze foarte diferite ca forma si dimensiuni. Coloritul este foarte variat si merge de la verde simplu la tonalitati aurii si argintii, galbene, crem si gri.

Cultivare: usoara. Iedera trebuie mutata primavara, la fiecare 2 sau 3 ani in vase de 10-15 cm si intr-un compost de calitate. Nu le priesc caldura si aerul prea uscat, de aceea vara, cu temperaturi de peste 18 °C, este necesar sa se mareasca umiditatea. Este bine sa se evite expunerea directa la soare, dar trebuie sa i se asigure multa lumina. Udarile trebuie sa fie moderate, iar la interval de 2-3 saptamani se foloseste un fertilizant lichid impreuna cu apa, folosindu-se numai jumatate din cantitatea prescrisa pe ambalaj. Iarna trebuie udate putin si mentinuta temperatura de 7 °C.

Reproducere: Se poate inmulti prin butasi, ingropati sau replantati. Acestia se planteaza cate 3-4 in vase de 8 cm intr-un amestec de pamant de flori si nisip fin in cantitati egale, acoperite cu o folie transparenta.

Pericole: Decolorarea sau vestejirea frunzelor poate fi cauzata de lipsa substantelor nutritive si de o udare insuficienta. Iedera este atacata de: paianjenul rosu, care poate fi combatut cu un acaricid specific, tripside, care provoaca pete cenusii pe frunze si se combat printr-un insecticid specific sau prin indepartarea frunzelor infestate, paduchii de plante se elimina printr-un spay pe baza de piretru, cosenilele se indeparteaza cu un tampon de vata inmuiat in alcool si prin folosirea unor insecticide cu actiune sistemica.

Specii si varietati: Hedera colchica, Hedera canariensis, Hedera helix.

Articole asemănătoare

  • 17 plante recomandate pentru acasa si locul de munca

    Oamenii iubesc plantele din varii motive dar, in general, pe primul plan sunt mirosul, culoarea, forma si functia lor decorativa. Ultimele studii ne-au demonstrat, totusi, ca la baza prieteniei dintre om si natura exista relatii mult mai complexe decat s-a crezut.

  • Plante toxice putin cunoscute

    Plantele au jucat un rol esential in viata umanitatii, oferind hrana, adapost si energie din cele mai vechi timpuri. Nu intotdeauna insa putem trage foloase de la ele, deoarece ca si in cazul ciupercilor, ne putem alege accidental cu o intoxicatie din cauza neglijentei sau a lipsei de informare.

  • Glechoma hederacea - iedera terestra decorativa

    Potrivita pentru imbracarea zidurilor nu prea inalte, cu orientare nordica. Nepretentioasa de fel, iedera terestra, rezista in aproape orice conditii de cultura si poate fi observata si in flora spontana.

  • Hedera

    Este o planta cu tulpina si ramificatiile lemnificate, subtiri si lungi, care pot fi lasate sa atarne sau pot fi dirijate pe diferite suporturi.

  • Iedera in casa si in gradina

    Iedera este denumirea generica data plantelor cataratoare cu tulpini foarte lungi, lemnoase, care se pot raspandi atat pe orizontala alcatuind un covor verde sau pe verticala, folosindu-se de orice suport precum ziduri, arbori, stanci.


Warning: fopen(cache/609b655489138e81283ee23bb2079972) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139