A fost adoptata legea pentru combaterea ambroziei

Camera Deputatilor a adoptat marti, 6 februarie 2018, legea pentru combaterea celei mai alergene plante din Romania, ambrozia. Proiectul de lege initiat de un grup de parlamentari liberali a fost deja adoptat de Senat si va merge la promulgare, astfel incat si Romania sa urmeze exemplul stabilit in acest domeniu de restul statelor europene. Legea prevede ca proprietarii de terenuri pe care se gaseste ambrozia - planta ce poate sa provoace crize alergice puternice, foarte periculoase - sunt obligati sa distruga planta, in caz contrar putand fi amendati cu sume foarte mari. Proprietarii vor fi informati privind riscurile si pericolele pe care le aduce aceasta buruiana invaziva, pe care o intalnim adesea pe spatiile verzi, terenurile abandonate si neintretinute, neingrijite, si vor trebui sa o elimine cat mai repede. 
 
In cadrul proiectului se prevede ca toti administratorii si proprietarii de terenuri, drumuri publice, cai ferite, etc, sa verifice periodic daca aceasta planta exista si sa o distruga prin cosire, erbicidare, smulgere si alte metode. Mai mult, si beneficiarii lucarilor de constructii trebuie sa prevada instalarea ambroziei sau sa o distruga. In caz contrar pot primi (dupa un avertisment scris) amenzi care incep de la 750 de lei si pot ajunge pana la 5000 de lei in cazul persoanelor fizice. Persoanele juridice pot plati sume mult mai mari, de 5000 - 20000 de lei.

Foto: wikipedia.org

Articole asemănătoare

 • Plante utile pentru combaterea daunatorilor din gradina

  Exista o lege a naturii potrivit careia toate componentele mediului se armonizeaza. In realitate mereu vor fi exceptii, iar persoanele care se indeletnicesc cu gradinaritul cunosc bine acest lucru. Dovada ca bolile si daunatorii constituie o provocare constanta atat pentru plantele crescute afara cat si pentru majoritatea celor din apartament.

 • Uleiul din nuca de cocos, extrem de benefic pentru sanatate

  Timp de secole, uleiul din nuca de cocos a reprezentat si a fost folosit ca o sursa vitala de hrana pentru sanatate si pentru starea generala de bine a organismului in comunitatile traditionale care traiesc in regiunile tropicale.

 • Cum prevenim astenia de toamna?

  Trecerea de la sezonul estival la toamna a fost intotdeauna dificila pentru oameni. Inca de la solstitiul de vara durata zilelor a inceput sa scada insa acest lucru va fi resimtit din ce in ce mai pregnant din Septembrie pana la iarna, cand Soarele va petrece cel mai putin timp pe bolta cereasca.

 • Hyssopus officinalis - planta medicinala si ornamentala

  Hyssopus officinalis este o planta stufoasa vesnic verde, ce a fost odata cultivata pentru utilizari medicinale, iar in momentul de fata se cultiva intens ca arbust ornamental.

 • Traditia Brazilor de Craciun

  De multe ori ne intrebam cum a aparut obiceiul de a impodobi un brad de Craciun. Unele legende spun ca bradul a fost decorat pentru prima data la Riga in 1510. Alte legende povestesc despre reformatorul Martin Luther.