Hyssopus officinalis - planta medicinala si ornamentala

 Hyssopus officinalis este o planta stufoasa vesnic verde, care in trecut a fost cultivata pentru utilizari medicinale, iar in prezent se cultiva intens si ca arbust ornamental.

Aceasta se dezvolta optim intr-un mediu cu soare plin si caldura, insa poate creste si in unele zone cu umbre de lumina. Culesul acestei plante se face in timpul iernii sau la inceputul primaverii.

Florile sale sunt de culoare albastruie-purpurie, ce cresc succesiv in spirale axilare. Desi provine din Europa si Asia temperata, Hyssopus officinalis creste salbatic si in tari calde, cu soluri uscate.

Hyssopus este intrebuintat in prepararea lichiorurilor, deoarece le innobileaza cu un parfum aparte.

Planta este cunoscuta si sub numele de isop, denumire ce provine din limba greaca, avand semnificatia de sfant, sacru deoarece era folosita la curatirea si inmiresmarea templelor.

Este folosita si apreciata inca din Egiptul antic, datorita numeroaselor efecte curative pe care le detine: antiinflamatoare, antivirala, antihelmintica, laxativa, astringenta, stimuleaza fluxul menstrual, febrifuga, antispastica, expectoranta, tonica si altele.

Hyssopus este folosit si in tratarea urmatoarelor afectiuni:

- amelioreaza tusea si catarul (inflamatie de natura acuta sau cronica a mucoasei unui organ);

- reduce secretia de mucus si regleaza tensiunea arteriala;

- curata caile respiratorii si are efect de calmare;

- imbunatateste digestia si protejeaza organismul impotriva infectiilor;

- constituie un tonic excelent;

- in combinatie cu salvia, este folosita ca un remediu impotriva gatului inflamat;

Articole asemănătoare

 • Lingurea in tratamentele naturiste

  O planta erbacee pe care o intalnim adesea, cu multe inflorescente mici, albe, cu patru petale, grupate in spice terminale, frunze in forma ovala, ce descresc de la baza plantei spre varf, lingurea este si o planta medicinala cu multa vitamina C si efect dezinfectant si astringent.

 • Lemnul Domnului in medicina naturista

  Ca planta medicinala este recomandata in cazurile de insuficienta hepatica, usureaza digestia, ajuta la reducerea intensitatii migrenelor si poate fi folosita si ca adjuvant in cazul durerilor reumatismale.

 • Bobornicul pentru sanatate

  O planta medicinala pe care o intalnim de regula in preajma locurilor umede (lacuri, rauri, izvoare), cu tulpini cilindrice, frunze zimtate si carnoase alaturi de florile albastrui, bobornicul este recomandat de cunoscatori pentru proprietatile sale curative si detoxifiante.

 • Reventul pentru medicina naturista

  O planta erbacee de cultura, rezistenta si cu aspect viguros, depasind adesea doi metri inaltime, reventul este si o planta medicinala ai carei rizomi se folosesc in diverse tratamente alternative.

 • Roinita, planta medicinala supranumita elixirul vietii

  Roinita este una dintre plantele a caror aparitie are loc spontan pe teritoriul tarii noastre, intalnindu-se doar pe arii restranse indeosebi langa paduri si luminisuri in Oltenia si Banat. De asemenea, se mai intalneste in gradini si pe la unele asezaminte monahale care au ca preocupare albinaritul.