Hyssopus officinalis - planta medicinala si ornamentala

 Hyssopus officinalis este o planta stufoasa vesnic verde, care in trecut a fost cultivata pentru utilizari medicinale, iar in prezent se cultiva intens si ca arbust ornamental.

Aceasta se dezvolta optim intr-un mediu cu soare plin si caldura, insa poate creste si in unele zone cu umbre de lumina. Culesul acestei plante se face in timpul iernii sau la inceputul primaverii.

Florile sale sunt de culoare albastruie-purpurie, ce cresc succesiv in spirale axilare. Desi provine din Europa si Asia temperata, Hyssopus officinalis creste salbatic si in tari calde, cu soluri uscate.

Hyssopus este intrebuintat in prepararea lichiorurilor, deoarece le innobileaza cu un parfum aparte.

Planta este cunoscuta si sub numele de isop, denumire ce provine din limba greaca, avand semnificatia de sfant, sacru deoarece era folosita la curatirea si inmiresmarea templelor.

Este folosita si apreciata inca din Egiptul antic, datorita numeroaselor efecte curative pe care le detine: antiinflamatoare, antivirala, antihelmintica, laxativa, astringenta, stimuleaza fluxul menstrual, febrifuga, antispastica, expectoranta, tonica si altele.

Hyssopus este folosit si in tratarea urmatoarelor afectiuni:

- amelioreaza tusea si catarul (inflamatie de natura acuta sau cronica a mucoasei unui organ);

- reduce secretia de mucus si regleaza tensiunea arteriala;

- curata caile respiratorii si are efect de calmare;

- imbunatateste digestia si protejeaza organismul impotriva infectiilor;

- constituie un tonic excelent;

- in combinatie cu salvia, este folosita ca un remediu impotriva gatului inflamat;

Articole asemănătoare

 • Roinita, planta medicinala supranumita elixirul vietii

  Roinita este una dintre plantele a caror aparitie are loc spontan pe teritoriul tarii noastre, intalnindu-se doar pe arii restranse indeosebi langa paduri si luminisuri in Oltenia si Banat. De asemenea, se mai intalneste in gradini si pe la unele asezaminte monahale care au ca preocupare albinaritul.

 • Marul lupului, mai puternica decat orice planta medicinala din Romania

  Este de departe cea mai puternica planta medicinala din Romania si cu toate acestea putini o recunosc in natura si ii acorda locul cuvenit intre remediile fitoterapeutice.

 • Vara profita de proprietatile florilor de levantica

  Levantica este o planta aromatica si medicinala din genul Lavandula, cu tulpini ramificate in tufa si flori albastre foarte parfumate. Originara din regiunile cu climat meditaranean, la noi se intalneste pe durata verii.

 • Ghintura contribuie la sanatatea ficatului

  Ghintura nu este doar una dintre florile pe care iti face placere sa le admiri la marginea padurilor, este o planta medicinala redutabila care si-a rasfrant beneficiile asupra intregi generatii de oameni suferinzi.

 • Usturoiul – o adevarata minune a medicinei naturiste

  Usturoiul isi are originile in Asia Centrala si in Orientul Mijlociu, fiind cunoscut inca din antichitate. Acesta era si este inca folosit drept hrana, condiment sau planta medicinala.