Hyssopus officinalis - planta medicinala si ornamentala

 Hyssopus officinalis este o planta stufoasa vesnic verde, care in trecut a fost cultivata pentru utilizari medicinale, iar in prezent se cultiva intens si ca arbust ornamental.

Aceasta se dezvolta optim intr-un mediu cu soare plin si caldura, insa poate creste si in unele zone cu umbre de lumina. Culesul acestei plante se face in timpul iernii sau la inceputul primaverii.

Florile sale sunt de culoare albastruie-purpurie, ce cresc succesiv in spirale axilare. Desi provine din Europa si Asia temperata, Hyssopus officinalis creste salbatic si in tari calde, cu soluri uscate.

Hyssopus este intrebuintat in prepararea lichiorurilor, deoarece le innobileaza cu un parfum aparte.

Planta este cunoscuta si sub numele de isop, denumire ce provine din limba greaca, avand semnificatia de sfant, sacru deoarece era folosita la curatirea si inmiresmarea templelor.

Este folosita si apreciata inca din Egiptul antic, datorita numeroaselor efecte curative pe care le detine: antiinflamatoare, antivirala, antihelmintica, laxativa, astringenta, stimuleaza fluxul menstrual, febrifuga, antispastica, expectoranta, tonica si altele.

Hyssopus este folosit si in tratarea urmatoarelor afectiuni:

- amelioreaza tusea si catarul (inflamatie de natura acuta sau cronica a mucoasei unui organ);

- reduce secretia de mucus si regleaza tensiunea arteriala;

- curata caile respiratorii si are efect de calmare;

- imbunatateste digestia si protejeaza organismul impotriva infectiilor;

- constituie un tonic excelent;

- in combinatie cu salvia, este folosita ca un remediu impotriva gatului inflamat;

Articole asemănătoare

  • Cretusca in medicina naturista

    Cretusca este o planta medicinala cunoscuta in popor si ca barba popii, barba caprei sau pepenea, de la care se recolteaza partile aeriene pentru tratarea mai multor afectiuni acute si cronice.

  • Lichenul de piatra si medicina naturista

    Este o planta medicinala cu efecte calmante, antiinflamatorii si antibiotice, dar si detoxifiante.

  • Tratamente naturiste cu sapunarita

    Planta medicinala cu flori mari, de un roz palid spre violet sau chiar in nuante de crem si alb, sapunarita (Saponaria officinalis) mai este cunoscuta in popor si ca floarea calugarului, floarea de sapun, odogaciul sau sapunul popii.

  • Tratamente naturiste cu plamanarica

    O planta medicinala cunoscuta de specialistii in medicina naturista ca un valoros aliat in tratarea bolilor de plamani (de unde si numele), plamanarica (Pulmonaria officinalis) mai este cunoscuta si ca mierea ursului, tutun de padure, albastrea sau cuscrisor, fiind o planta erbacee, perena, cu flori de un rosu-violet.

  • Lemnul Domnului in medicina naturista

    Ca planta medicinala este recomandata in cazurile de insuficienta hepatica, usureaza digestia, ajuta la reducerea intensitatii migrenelor si poate fi folosita si ca adjuvant in cazul durerilor reumatismale.


Warning: fopen(cache/2c4dd9f76ec046ed03a94f5a3f27a62f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139