Akabanga - uleiul cu chili servit cu pipeta

O specialitate deosebit de populara in Rwanda, devenind in ultimii ani aproape un simbol national gastronomic, Akabanga este un ulei cu ardei iute, dar atat de picant incat este vandut cel mai adesea in sticla mici cu pipeta, asemanatoare celor de medicamente. Folosind ardei iute produs local si fiind respectata de multa vreme proportia stricta a ingredientelor, este destinat exclusiv celor care iubesc mancarea picanta, cat mai picanta, si chiar cei care il produc sunt nevoiti sa poarte manusi si masti speciale. Iar cei care l-au incercat spun ca o singura picatura de Akabanga in plus ar putea sa distruga mancarea, asa ca echilibrul este cheia. 
 
Interesant este ca acest amestec de ulei, chili si mirodenii ar fi aparut initial ca inventia unui vanzator stradal, care in anii 80 ai secolului trecut obisnuia sa vanda mandazi, un fel de gogosi foarte indragite, si carora le-a adaugat la un moment dat ulei in care pastra la macerat ardei rosii locali. A fost un succes si in scurta vreme avea sa devina o marca, apoi o prezenta obisnuita in rafturile magazinelor si ulterior o marfa deosebit de cautata de gurmanzii care vor cu adevarat o mancare iute, fie din Africa, fie din restul lumii. Akabanga nu este doar iute, dar are si note putin afumate, intense, dand personalitate supelor si in special felurilor cu carne, atata timp cat nu este in exces.

Foto: amazon.com

Articole asemănătoare

  • Pui cu ciuperci in sos alb

    O altfel de mancare cu pui, dar cu un gust delicios este reteta de pui cu ciuperci in sos alb. Ingredientele necesare le gasiti in cele ce urmeaza:

  • Fursecuri cu gem de caise

    Seara, in timp ce stati de vorba cu prietenii dumneavoastra ori vizionati o emisiune interesanta, va puteti delecta si cu cateva fursecuri cu gem de caise alaturi de un ceai.

  • Placinta cu tofu si dovleac

    Cautand si experimentand noi retete culinare, incet incet incepeti sa va cufundati si mai mult in arta gatitului si, implicit, sa va specializati in realizarea delicateselor pentru cei dragi. Va propunem un desert realizat cu tofu: placinta cu tofu si dovleac.

  • Chec cu nuci, ornat cu glazura de scortisoara si vin rosu

    Pentru o masa imbelsugata, va propunem sa preparati un desert pe masura: chec cu nuci, ornat cu glazura de scortisoara si vin rosu.

  • Supa gustoasa de ciuperci cu rosii

    Supele cu legume sunt delicioase, colorate si surprind prin bogatia gustului. Va propunem sa incercati un castron de supa gustoasa de ciuperci cu rosii, servit alaturi de cei dragi. Aceasta supa este satioasa, cu toate ca are putine calorii.