Alegeti - ficus, dracena sau croton

 

ficus dracena

 

Nu trebuie totusi sa nedreptatim plantele fara flori, decorative numai prin frunzis. Multe dintre acestea au frunze mari, spectaculoase, ce ofera un aspect deosebit de elegant plantei si desigur spatiului pe care il decoreaza.

 

 

croton

 

Altele se prezinta sub forma de tufe, dense, cu frunze de dimensiuni reduse, dar interesante ca forma si dispunere pe ramuri. Nu in ultimul rand, exista si o alta categorie de plante cu frunzis mai putin verde - mai precis in diverse nuante de galben, auriu, aramiu, rosu sau chiar purpuriu inchis.

 

 

Indiferent de forma, aspectul, dispunerea frunzisului sau coloritul acestuia, plantele ornamentale prin frunzis ocupa un loc important in amenajarile interioare.

 

 

Un motiv foarte important al detinerii unor astfel de plante este acela al usurintei cu care pot fi ingrijite, comparativ cu cele care infloresc abundent si periodic. Spunem abundent si periodic, pentru ca de fapt toate plantele infloresc, inclusiv cele decorative prin frunzis, doar ca acestea din urma sunt de obicei aclimatizate la noi si de regula, nu produc flori in conditii de interior.

 

 

Dar ca sa ne bucuram de eleganta unui frunzis deosebit, de coloritul aparte sau de aspectul plantelor trebuie sa stim cum sa le ingrijim. Acestea necesita de regula foarte putina atentie, spre deosebire de plantele cu flori.

 

 

- Prima si cea mai importanta conditie este udarea, care trebuie facuta cu atentie, in functie de necesitatea speciei respective. De regula trebuie udate numai cand pamantul s-a uscat un pic la suprafata. Desigur sunt si diverse exceptii. Un lucru demn de retinut este acela ca atunci cand cunoasteti locul de origine al unei plante pe care se intampla sa o detineti, va este mai usor sa realizati ce fel de conditii necesita. Astfel ca o planta din zona temperata va fi ceva mai toleranta cu mediul ambiant din locuintele noastre, pe cand speciile din zonele tropicelor sau ale padurilor ecuatoriale necesita ceva mai multa supraveghere si ingrijire.

 

 

 

- In acelasi registru se inscrie si umiditatea atmosferica pe care o necesita. Acestea sunt de regula foarte avide dupa umiditate, frunzisul necesitand pulverizari periodice cu apa, mai ales in perioada calda.

 

 

- Un alt aspect de luat in considerare este substratul in care sunt cultivate aceste plante. Un pamant usor, afant, bazat pe mranita si turba, va satisface necesitatile de hrana ale exemplarelor verzi, pentru o perioada lunga de timp.

 

 

- Nu trebuie neglijat nici necesarul de ingrasaminte al acestora. Chiar daca nu produc flori, deci vor consuma ceva mai incet resursele din pamantul in care sunt cultivate, unele dintre ele au nevoie din cand in cant de ceva ingrasaminte. Veti aplica foarte rar astfel de stimulente si numai in perioada de crestere vegetativa, folosind cu preponderenta ingrasaminte bogate in azot. Pentru linistea dumneavoastra, va vom spune ca multe din exemplarele verzi de interior nu necesita fertilizare, transplantarea lor in fiecare primavara in substrat proaspat, asigurandu-le suficienti nutrienti pentru un an intreg.

 

 

Daca, in plus fata de cele mentionate, le veti respecta necesarul de lumina, ferindu-le pe cele sensibile de arsita amiezilor de vara; daca le veti curata frunzele de praf si daca le veti supune, la nevoie, unor operatiuni de corectare a formei coroanei, puteti sa fiti siguri ca va veti bucura de exemplare frumoase si sanatoase, pe o perioada lunga de timp.

 

 

Septembrie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Cum sa scapi mai usor de febra musculara cu ajutorul medicinii naturiste?

    Vitamina C este un aliat esential pentru ca durerea sa dispara mai repede, pentru ca ajuta la refacerea mai rapida a celulelor si tesuturilor, si este esentiala pentru buna functionare a organismului. Mancati citrice, beti suc de portocale sau adaugati suc de lamaie in ceai sau intr-un smoothie, alegeti portocale, mandarine sau un grepfrut pentru gustare, si la fel de bine folositi-va de avantajele oferite de mere sau de fructele de padure.

  • Salata de struguri cu smantana si vanilie

    Un desert sau o gustare pentru zilele in care strugurii sunt bine copti, aromati, plini de gust si savoare. Alegeti struguri verzi sau rosii, dupa gust, fara samburi, cu putina vanilie si daca este nevoie zahar.

  • Visinele Botermo

    Soi de visin cu fructe mari, rotunde, de un rosu inchis si cu gust dulce-acrisor, pulpa suculenta si carnoasa, Botermo este o varietate perfecta ca gustare, pentru deserturi, suc sau dulceata, cu o productie anuala buna.

  • Cinci metode naturale de a reduce hipertensiunea arteriala

    Sucul de sfecla rosie este o buna sursa de potasiu si magneziu, dar baut cu regularitate face ca si vasele de sange sa se dilate, iar valorile tensiunii sa scada.

  • Plantele si inghetul

    Fie ca este vorba de puieti de pomi fructiferi sensibili la curentii reci de aer sau la vanturile puternice sau sunt plante cu flori ori arbusti pretentiosi la trecerea peste iarna, toate plantele necesita protectie specifica pe perioada rece.


Warning: fopen(cache/e0494cc1721d32d76d9083390d70e228) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139