Alimentatia celor 5 elemente ale medicinei chinezesti

Alimentatia celor 5 elemente isi are originile in medicina traditionala chinezeasca. Alimentele si mancarurile gatite sunt impartite in categorii in functie de efectul lor termic, insa si dupa gust. Cele 5 elemente reprezinta astfel baza acestei forme de alimentatie: pamant, lemn, foc, metal si apa.

Efectele termice ale celor 5 elemente

Alimentatia, conform invataturii chinezesti, este impartita dupa principiile Yin si Yang. Yin reprezinta mancarea rece, Yang pe cea calda. In functie de anotimp si de conformatia organismului, preparatele au rolul de a ne face sa ne simtim bine in pielea noastra, confera echilibru si sanatate.

Iarna este indicat, in special pentru cei ce sufera in permanenta de frig, sa ne hranim cu mancare calda. Iata cateva exemple: carne de miel, gratar, cartofi dulci, scortisoara, usturoi, chimen, varza si dovlecei. Alimentele neutre consituie totusi baza fiecarei mese. In aceasta grupa intra: cerealele, fructele, varza si morcovii.

Cele 5 arome ale elementelor din medicina chinezeasca

Fiecarui element ii este subordonata cate o aroma. Chiar si organelor interne ale corpului nostru le este alocat, in functie de fiziologie si de rolul lor, cate un element.

Primului element, pamantul, ii este asociata aroma dulce si are efect benefic asupra stomacului si a splinei. Alimentele corespunzatoare acestuia sunt: cartofii, ouale, untul, morcovii, carnea de vita, nucile si fructele invelite in coaja.

Lemnul corespunde gustului acrisor si influenteaza ficatul si vezica biliara. Portocalele, rosile, varza acra, carnea de pui, graul, otetul si soia sunt alimente reprezentative acestui element.

Focul reprezinta aroma amara si determina modul in care aceasta are efect asupra inimii si asupra intestinelor subtiri. Alimentele care apartin acestei grupe sunt: sparanghelul, anghinarea, rucola, ridichile, busuiocul, maghiranul, secara si branza de vaci.

Metalul, un alt element al medicinei chinezesti, este reprezentantul gustului picant si are efect asupra intestinului gros si asupra plamanilor. Acestui element ii sunt atribuite urmatoarele alimente: ceapa, ridichile, mustarul, ghimbirul si friptura din carne de pasare (gasca).

Ultimul element, apa, este raspunzator pentru gustul sarat si are efect asupra vezicii si a rinichilor. Astfel, alimentele care ii sunt asociate sunt: pestele, algele, apa, sarea si maslinele.

Pentru ca toate organele noastre vitale sa fie ingrijite corespunzator este important sa tinem seama de aceste 5 elemente specifice medicinei chinezesti si sa consumam alimente sanatos preparate.

Sursa foto

A.V.


 

Articole asemănătoare

  • Solutii si remedii naturiste pentru un par sanatos

    Cu totii ne dorim sa avem un par bogat, des, sanatos, care sa isi pastreze cat mai mult timp culoarea si stralucirea, insa adesea poluarea, stresul, alimentatia si diversele afectiuni ale firului de par sau scalpului afecteaza aspectul si rezistenta podoabei capilare.

  • Calendarul celor 10 anotimpuri ale naturii

    Cand este vorba de gradinarit si de perioadele in care trebuie sa fie plantate anumite flori, legume sau fructe calendarul

  • Regulile fundamentale in alimentatia chinezeasca

    Preocuparea pentru alimentatia sanatoasa detine in China o lunga traditie. Baza Medicinei Traditionale Chinezesti reprezinta imaginea energiei (Qi), care influenteaza sanatatea si performantele.

  • Tratamente naturale : Acupunctura

    Acupunctura reprezinta o metoda chinezeasca de vindecare, fiind bine implementata in filosofia Medicinei Traditionale Chinezesti

  • Oaza de armonie - gradina Feng Shui

    Gradina Feng Shui este acel spatiu verde in care cele cinci elemente - foc, apa, lemn, pamant si metal - formeaza un echilibru armonios. De aceea ne simptim foarte bine in acest loc si simtim linistea si relaxarea de care avem nevoie


Warning: fopen(cache/e5b08cfd5ab33f5570245e3d6b5922b5) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139