Alimente pentru reducerea nivelului de colesterol

 Colesterolul este o grasime ceroasa - ca substanta - si care apare in mod natural in toate partile corpului.

Corpul nostru are nevoie de colesterol pentru a functiona in mod corect. Dar, daca aveti prea mult in sange, acesta se poate lipi de peretii arterelor.

Nivelul ridicat de colesterol in sange poate creste riscul de boli de inima.

Nivelul de colesterol tinde sa creasca pe masura ce imbatranim.

Sunteti susceptibili de a avea valori crescute ale colesterolului in cazul in care membri ai familiei dumneavoastra au, ori daca sunteti supraponderali sau mancati o multime de alimente grase.

La ora actuala, nenumarate persoane se confrunta cu un nivel ridicat de colesterol.

Dieta joaca un rol important in reducerea nivelului de colesterol. De aceea, este necesar sa consumam anumite alimente care sa ne ajute in reducerea nivelului de colesterol:

1. faina de ovaz, tarate de ovaz si alimente bogate in fibre

Faina de ovaz contine fibre solubile, care au rolul de a reduce colesterolul "rau".

Fibrele solubile se gasesc in alimente precum boabe de fasole, mere, pere, prune uscate si orz.

De asemenea, fibrele solubile pot reduce absorbtia de colesterol in sange.

2. peste si acizi grasi Omega-3

Consumul de peste gras va mentine o inima sanatoasa, datorita continutului ridicat de acizi grasi Omega-3 existenti in acesta. In plus, acesta reduce tensiunea arteriala si riscul de a dezvolta cheaguri de sange.

La persoanele care au avut deja atacuri de cord, uleiul de peste sau acizii grasi Omega-3 reduc riscul de moarte subita.

Medicii recomanda consumul a cel putin doua portii de peste pe saptamana.

Cele mai ridicate niveluri de acizi grasi Omega-3 le gasiti in acesti pesti:

- macrou

- pastrav

- hering

- sardine

- ton alb

- somon

- halibut

Este bine sa il gatim copt sau la gratar, pentru a evita adaugarea unor grasimi nesanatoase.

Puteti lua si suplimente cu Omega-3 sau cu ulei de peste pentru obtinerea anumitor beneficii, insa nu veti primi alte elemente nutritive din peste, precum seleniul.

3. nuci, migdale si alte fructe cu coaja lemnoasa

Nucile, migdalele si alte fructe cu coaja lemnoasa pot reduce colesterolul din sange.

Bogate in acizi grasi polinesaturati, nucile pot ajuta si la mentinerea vaselor de sange sanatoase.

Toate nucile sunt bogate in calorii. Asadar, pentru a evita sa mancati prea multe fructe si sa luati in greutate, este necesar sa inlocuiti alimentele bogate in grasimi saturate cu nucile.

4. ulei de masline

Uleiul de masline contine un amestec de antioxidanti puternici, care pot micsora colesterolul "rau", lasand neatins colesterolul "bun".

Se recomanda utilizarea a doua linguri (23 grame) de ulei de masline in loc de alte grasimi consumate.

Efectele de scadere ale colesterolului datorate consumului de ulei de masline sunt mari, mai ales daca alegeti uleiul de masline extravirgin, care este mai putin prelucrat si contine mai multi antioxidanti pentru o inima sanatoasa.

5. alimente cu adaos de steroli sau stanoli din plante

Alimentele care au fost imbogatite cu steroli sau stanoli - substante gasite in plante - ajuta la blocarea absorbtiei de colesterol.

Margarina, sucul de portocale si bauturile cu iaurt cu steroli din plante adaugati pot ajuta la reducerea colesterolului "rau" cu mai mult de 10 %.

Schimbarile la dieta si stil de viata sunt necesare pentru a putea consuma numai alimente menite sa ofere beneficiile lor, organismului nostru.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Sapte ceaiuri medicinale si beneficiile oferite de acestea

    Ceaiul de musetel: una dintre cele mai cunoscute si des folosite plante medicinale este folosita de multa vreme in medicina naturista, iar ceaiul fierbinte, cu sau fara indulcitor, aromat si cu gust placut, este recomandat pentru calmarea durerilor de gingii si dinti, ameliorarea durerilor digestive sau a crampelor musculare, dar si pentru tratarea reumatismului sau a indigestiei.

  • Cinci alimente ce reduc nivelul de anxietate

    Migdalele: crude, sunt o excelenta sursa de magneziu, pentru ca intr-o portie de doar 30 de grame veti gasi aproximativ 75 de mg de magneziu, esential pentru o stare de bine si relaxare. Este de fapt un truc simplu, si anume sa gasesti acele fructe si legume care mentin sau cresc nivelul de serotonina, asa ca in perioadele stresante ne vom simti mai calmi, vom putea sa luam mai repede si mai usor deciziile corecte, vom suporta mai bine momente de criza care ne scot din ritm.

  • Ceaiul de chimen in medicina traditionala

    Mici, de culoare inchisa, tari, cu miros placut, exotic si aroma usor intepatoarele, semintele de chimen sunt folosite pentru condimentarea unor feluri de carne, branzeturi, pentru delicioase produse de patiserie, diverse deserturi, dar si pentru lichioruri de casa sau aperitive.

  • Sfaturi pentru o gradina de interior

    Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.

  • Turmeric - remediu natural pentru bolile de ficat

    Util in afectiuni hepatice si in regimuri de slabire, pentru a mentine sanatatea si vitalitatea tesuturilor si pentru a reduce problemele gastro-intestinale, turmericul pare una din acele plante miraculoase ce pot fi utile in neasteptat de multe afectiuni


Warning: fopen(cache/6816cbc9c6d8e9393da25cca39ca5354) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139