Amenajarea gradinii: jocul creativ cu plante, culori si forme

Meditereanean sau asiatic ? Contrastant sau nu ? In cele ce urmeaza va vom da cateva sfaturi raspunzand la cele mai frecvente intrebari cu privire la amenajarea corespunzatoare a gradinii si la ce se poarta in acest domeniu.  

 

amenajari gradini

 

Ce inseamna o gradina frumoasa ?

 

Frumusetea unei gradini se formeaza in ochiul celui care o priveste, care o admira. Acest lucru este intotdeauna subiectiv, iar gusturile nu se discuta. Cu toate acestea exista cateva reguli generale, iar una dintre acestea este: mai putin inseamna intotdeauna mai mult! Efectul se formeaza si poate fi observat prin accente iscusit asezate ca de exemplu combinarea unor materiale potrivite, a culorilor si a formelor. Tot acest proces trebuie facut fara a incarca cu decoratiuni inutile gradina. Foarte important este ca si casa sa fie incadrata in proiectul de amenajare al gradinii si sa se potriveasca armonios cu acesta.  Astfel, unei fatade simetrice i se potriveste acelasi tip de gradina.

 

Ce trebuie sa luam in considerare cand este vorba de alegerea potrivita a plantelor?

 

In acest caz este foarte important sa avem in vedere conditiile de la fata locului, daca este multa umbra sau daca este o zona insorita, daca pamantul este arid sau fertil. Doar astfel pomii, florile si plantele perene se pot dezvolta corespunzator.  Experienta gradinaritului si cunostiintele despre botanica joaca totusi un rol important. Plantele nu trebuie sa concureze pentru un loc insorit sau unul mai umed, ele trebuie asezate in asa maniera incat sa aiba suficient loc sa se dezvolte si sa creasca sanatos.

 

Ar trebui sa punem mai mult accent pe iluminarea gradinii si pe obiectele decorative ?

 

Indiferent ca este vorba de decoratiuni sau de arta moderna sau antica, de piese originale sau de plagiaturi acestea au nevoie de ceva mai mult spatiu in gradina pentru a iesi frumos in evidenta. De asemenea iluminatul joaca un rol foarte important in special din punct de vedere estetic. De exemplu, in anotimpurile reci cand gradina nu mai are acelasi aspect  fara florile colorate care o impodobesc, lumina ii reda un anume farmec atunci cand soarele apune.

 

Ce rol joaca culorile in decorarea gradinii ?

 

Conceptele de culoare reprezinta o baza elementara in vederea amenajarii unei gradini. Din fericire exista o paleta inepuizabila de nuante, de culori vii, pastelate, dar si de tonuri inchise, reci, care transforma orice loc in unul special.

 

mobilier gradina

 

Ce se poarta mai nou in materie de amenajare a gradinii ?

 

Exista trend-uri, ca in orice domeniu, care sunt de lunga, scurta sau de durata medie. Stilurile de decorare ale gradinii care sunt clasice, care nu se demodeaza sunt de exemplu cele asiatice, cele englezesti, mediteranene sau cele traditionale. Momentan se dezvolta un curent al gradinii europene moderne. Totusi in spatele acestuia este individualitatea propriei gradini in stransa legatura cu casa si arhitectura acesteia.

 

imagini :

koparan-garten.de

dagogo.de

Articole asemănătoare