Sos de portocala cu ghimbir, otet si zahar

Il intalnim cel mai adesea in retetele de inspiratie asiatica, un sos dens, cremos, cu note picante si dulcegi, aromat si acoperind legumele sau carnea si oferindu-le un gust puternic si seducator. Usor de facut si acasa, pastrand pe cat posibil reteta generala si inovand dupa gust si ingredientele disponibile. La final trebuie sa fie in acelasi timp dulce si acrisor, putin iute si folosit cald, chiar fierbinte.

Ingrediente:

1 cana suc de portocale
1 lingura cu varf coaja rasa de portocala
2 linguri cu varf zahar brun
2 linguri cu varf zahar alb
2 linguri otet (de mere sau de orez)
¼ cana sos de soia
1 lingura amidon
1 lingura rasa ghimir ras sau o lingurita rasa pudra de ghimbir (sau mai putin, dupa gust)
3 catei usturoi, tocati fin
1 varf de lingurita fulgi de chili
(optional) un praf de piper negru

Mod de preparare: sucul de portocale se pune la fiert pe foc mic spre mediu, incorporand zaharul (pana se dizolva) in lichidul fierbinte, dupa care se adauga otetul, sosul de soia, ghimbirul, usturoiul tocat si la final fulgii de chili pentru notele picante, distincte. Se lansa pe foc mediu 3-4 minute, amestecand des, iar separat se dizolva amidonul in 3 linguri de apa si se pune in sos. Cand a inceput sa se lege se mai lasa la fiert pentru 5 minute, iar la final pune coaja rasa de portocala si putin piper negru macinat. Se foloseste fierbinte.

Foto: publicdomainpictures.net

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/edb79598063f6e38f99240255a0a6616) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139