Ardisia - decor exotic si iarna si vara

xmlns:o="urn:schemas-microsoft-com:office:office" xmlns:st1="urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags">

ardisia

 

Face parte din familia Myrsinaceae, iar denumirea este data de forma lanceolata a frunzelor ("ardis" inseamnand varf de sageata).

 

Denumire stiintifica: Ardisia crenata

 

Aspect si prezentare

 

O planta atragatoare prin intreg aspectul ei, cu un ciclu vegetativ destul de lung. Se prezinta sub forma de arbust, ce poate atinge 80 -100 cm inaltime si rareori sub forma de tufa.

 

Frunzele sunt groase, foarte lucioase, de un verde inchis si margini usor dantelate, iar fructele sunt reprezentate de bace rosii, foarte mici, asemanatoare cireselor.

 

Florile apar vara, in mai-iunie si sunt de forma unor stelute mici, albe sau roz, ce imprastie un parfum suav. Alaturi de frunze, prin persistenta lor pe ramuri timp de cateva luni, acestea maresc efectul decorativ al plantei pe perioada calduroasa.

Iarna, Ardisia ne incanta privirea prin aparitia micilor fructe rosii, iar dispunerea acestora doar in jumatatea inferioara a plantei sporeste eleganta ei.

 

Originea  - Japonia, China si nordul Indiei.

Datorita aspectului extrem de placut, in ultimii ani si in tara noastra multi iubitori de plante au inceput sa o caute. De altfel, se gaseste acum cu usurinta si in florarii.

 

 

Conditii de ingrijire

In zonele calduroase, fara ierni cu inghet, planta este cultivata atat in casa, cat si in gradina, sub forma de gard viu sau tufe mari. Daca nu este dirijata prin taieri periodice si ingrijita corect risca sa invadeze teritoriul, pe o portiune destul de mare, in jurul radacinilor.

 

 

Ardisia crenata nu este pretentioasa. Suporta relativ bine conditiile din apartamentele noastre.

Ca planta de ghiveci, se dezvolta bine intr-un substrat alcatuit din pamant de gradina, turba si nisip.

Udarea din timpul verii, se va face la interval de 3-4 zile, avand grija ca pamantul sa nu se usuce de tot intre udari. Pe perioada iernii, necesarul de apa al plantei scade, intervalul dintre doua udari se va mari la 8 sau chiar 10 zile.

 

 

Lumina este un factor important in formarea florilor si a fructelor. Este indicata pozitionarea ghiveciului intr-un spatiu insorit pe tot parcurusl anului. Totusi, in zilele toride de vara, o expunere in soare direct, poate produce arsuri frunzelor, astfel ca se recomanda o usoara filtrare a luminii.

 

 

Umiditatea atmosferica, atat de necesara plantei inainte de perioada de inflorire, se poate obtine prin pulverizarea periodica a frunzelor cu apa la temperatura camerei.

Pentru o inflorire bogata si de durata, este recomandata aplicarea bilunara - intre martie si iunie - a unei doze slabe de ingrasamant pentru plante cu flori.  

 

 

Tunderea anuala, la inceputul primaverii, a ramurilor crescute dezordonat, este utila pentru pastrarea aspectului compact al plantei.

 

 

Temperatura ideala pentru cultivare se situeaza intre 12 si 18 (max 20) grade Celsius.  Dupa cum se poate observa, Ardisia nu iubeste deloc caldura

Iarna o dispunere intr-un spatiu racoros induce planta intr-un usor repaus, iar temperatura nu trebuie sa scada mai jos de 6-7 grade. 

 

 

Inmultirea se realizeaza cel mai adesea prin seminte, fiind si cea mai usoara metoda.. Acestea se seamana primavara devreme, intr-un pamant usor si bine drenat. Germineaza rapid in conditii de umiditate si caldura ridicata.

 

O alta varianta de inmultire, rezervata pasionatilor cu experienta, o reprezinta butasirea ramurilor scurte. Procedeul este mai dificil, dureaza mai mult si se efectueaza cu succes doar primavara si la inceputul verii.

 

Indiferent de stadiul de vegetatie in care se afla - in plina inflorire sau cu ramurile ingreunate de fructe rosii -  Ardisia crenata reprezinta o buna alegere pentru realizarea unui decor exotic deosebit, atat iarna cat si vara.

 

 

Februarie 2008

Gradinamea.ro

V.S.

Articole asemănătoare

  • Suc de rosii, telina si sfecla rosie

    O combinatie de legume pline de gust si mai ales de vitamine, cu fibre si relativ putine calorii, este o reteta pentru un suc natural, bun pentru cei care vor sa aiba o digestie mai buna, un sistem imunitar puternic si sa inlocuiasca o gustare cu multe proteine si carbohidrati. Si cu putin ardei iute sau un praf de piper capata si acele note usor picante.

  • Laleaua Red Dress, eleganta clasica si colorit intens

    Dintre varietatile de lalele pe care le putem planta in gradina Red Dress este una dintre cele mai bune alegeri daca preferam un soi clasic, elegant, cu aspect exotic si culoare intensa. Cu flori mari de un rosu intens, catifelat, elegant, Red Dress este o lalea ce are la maturitate aproximativ 25-30 de cm inaltime, foarte buna atat pentru spatii verzi cat si pentru buchete sau aranjamente florale pretentioase.

  • Trandafirii Snow Dance

    Cu bobocii sai de un alb pur, imaculat, mari si intr-un frumos contrast cu frunzisul de un verde inchis, lucios, este o varietate perfecta atat pentru decor cat si pentru buchete sau decoratiuni florale pretentioase, pentru ca florile rezista bine dupa ce sunt taiate.

  • Lalele imperiale Rubra Maxima

    O varietate de lalea imperiala de o impresionanta frumusete, cu inflorescente mari de un rosu-portocaliu intens, cald, Rubra Maxima poate sa atinga la maturitate 100 de cm inaltime, este un soi cu aspect exotic si va schimba radical orice gradina.

  • Ceaiul de chimen in medicina traditionala

    Mici, de culoare inchisa, tari, cu miros placut, exotic si aroma usor intepatoarele, semintele de chimen sunt folosite pentru condimentarea unor feluri de carne, branzeturi, pentru delicioase produse de patiserie, diverse deserturi, dar si pentru lichioruri de casa sau aperitive.


Warning: fopen(cache/b89bf652eaa5da4ac999739750bd013a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139