Armonizati casa cu gradina

 

 Un prim sfat ar fi acela ca distanta dintre casa si gradina sa fie cat mai mica, pentru ca imaginea sa fie cat mai placuta si unitara. Casa se va putea asorta cu gradina daca veti reusi sa formati niste parti provizorii, care sa armonizeze cele doua formatiuni.

 

Astfel, puteti orna cu vaze de flori si ghivece terasele, sa agatati pe peretii casei ghivece de flori, iar sub geamuri, in jardiniere, sa creasca plante medicinale si mirodenii.

 

O alta idee este sa plantati in apropierea casei plante agatatoare pentru a se catara pe pereti. Aceste plante atenueaza unghiurile peretilor, ii imbraca cu haine vii si colorate, astfel gradina si casa formand un ansamblu. Pe langa faptul ca au efecte climatice asupra casei, plantele agatatoare care traiesc pe case, balcoane, garaje sau pe camarile cu unelte sunt din nou la moda.  

 

De altfel, puteti creste si alte plante langa zidurile casei, nu neaparat agatatoare, insa acestora trebuie sa le asigurati plase de sarma sau alte puncte de sprijin. Arata foarte bine pomii carora le cresc crengile pe gratii sau pe sarme. Acestia incanta privirea de trei ori pe an: pe timpul infloririi, vara cu fructele lor si toamna cu frunzele colorate. Pe timpul iernii chiar si crengile goale pot arata bine.

 

Asa cum plantele formeaza un pod intre gradina si casa, la fel armonizeaza mobilierul de gradina casa si gradina. Pe langa faptul ca este foarte frumos, ofera si o dispozitie placuta daca intr-un colt al gradinii, sub copaci, se gasesc banci, scaune si o masa.

 

O alee cu pietris, cateva trepte, un umbrar sau o carare cu brazi la margini va lega natura de om. Un gard cu plante agatatoare, ori unul de tufe va accentua de asemenea, aceasta legatura. Insa nu uitati nici de felinarele care va indica drumul spre casa sau de plantele din jurul usii de la intrare.

 

Nicoleta Oprea

Gradinamea.ro

Articole asemănătoare