BEGONII - decorative prin frunze sau diversitate in forme si nuante

begonie

foto:

gradinamea.ro

V.S.

 

 

Des intalnita in colectiile multor iubitori de plante de apartament, begonia este cultivata mai ales pentru frumusetea florilor, pentru diversitatea formelor si culorilor. Nu multi stiu insa, ca exista si begonia care se cultiva pentru aspectul deosebit al frunzelor. Begoniile decorative prin frunze, caci despre aceste plante este vorba, ne incanta prin varietatea formelor si a combinatiilor de culori si nuante ale frunzelor.

 

 

Genul begonia cuprinde cca 900 de specii si cateva mii de varietati.

 

 

Desi pana in prezent, specialistii au reusit obtinerea a peste 1500 de hibrizi si peste jumatate din ei sunt cei cultivati pentru frumustetea florilor, si begoniile decorative prin frunze s-au bucurat in ultimii ani de atentia deosebita atat a cercetatorilor din domeniu, cat si a colectionarilor.

 

 

Originea lor se situeaza undeva in N-E Indiei , de unde, cateva specii au fost aduse mai intai in Marea Britanie, si mai apoi raspandite in toata Europa. Cea mai reprezentativa pentru begoniile cu frunze este Begonia Rex.

 

Specia adusa din India, s-a pierdut pe parcursul timpului, astfel ca toate varietatile detinute in ziua de azi de iubitorii lor, sunt doar hibrizi ai acestei specii.

 

 

Prezentare: Begonia are aspect de tufa compacta cu crestere dreapta sau curgatoare.

 

Tulpina nu este intodeauna vizibila la plantele tinere. Pe parcursul inaintarii in varsta, begoniile se degarnisesc de frunzele de la baza, lasand sa se vada o tulpina carnoasa de un verde crud.

 

 

Florile sunt mici, singulare sau in inflorescente reduse, de culoare alba, usor galbuie, roz sau rosie si fara importanta decorativa. Tocmai din acest motiv, dar si pentru a favoriza dezvoltarea frunzelor, aceste flori se inlatura imediat ce apar.

 

 

Frunzele reprezinta punctul de atractie al acestor plante. Avand forma de inima, stea, sulita sau oval, un pic cam asimetrice, ele pot varia ca marime de la 2 cm pana la 30 cm.

Deseori cu aspect incretit - usor gofrate, acoperite cu tepi moi, fini sau ascutiti, iar uneori netede si cerate, frunzele begoniei sunt parca "pictate" cu diverse modele.

 

 

begonia

 

Begonia Rex - specia cu cei mai multi hibrizi, dintre cele cu frunzis, se deosebeste de acestea prin forma de inima a frunzelor sale si mai ales prin multitudinea de combinatii de culori si nuante prezente pe suprafata acestora. Pe o singura frunza putem distinge 3-4 culori si tot atatea nuante.

 

 

Printre cele mai spectaculoase varietati, deosebim:

-B.rex. Merry Christmas: cu nuante de grena, rosu, galben si verde, dispunerea lor facandu-se gradual, de la centrul frunzei catre margini.

-B.rex. Silver Queen: nuante de verde si argintiu.

 

Atat de diverse ca textura, forma si culori, begoniile cu frunze necesita in general conditii de ingrijire similare.

 

 

Lumina este extrem de necesara cresterii frumoase a frunzelor si colorarii lor in nuantele atat de deosebite fiecarei specii. In tot timpul anului se vor aseza in fata unei ferestre bine luminate sau foarte aproape de aceasta. Dar in perioada caniculara se va evita expunerea in razele directe ale soarelui si se va opta pentru asezarea in semiumbra.

 

 

Temperatura ideala de cultivare se situeaza intre 18 si 25 de grade. Pe perioada verii planta poate stagna o perioada din crestere, datorita excesului de caldura, dar si iarna, cand temperatura scade sub 18 grade, planta poate intra in repaus vegetativ.

 

 

Udarea in perioada de vara se face la fiecare 2 zile, avand grija ca pamantul sa nu se usuce prea tare intre 2 udari. Se va uda la suprafata ghiveciului fara a se stropi frunzele. Picaturile de apa ajunse pe frunze vor produce arsuri inestetice plantei. In perioada de iarna, in acelasi timp cu scaderea temperaturii si a luminii primite, se va reduce foarte mult si udarea.

 

 

Planta nu prezinta necesitati ridicate in privinta ingrasamintelor. O doza extrem de redusa de ingrasaminte pentru plante verzi va asigura formarea unui frunzis bogat.

 

 

Substratul in care se simte cel mai bine begonia cu frunze, este compus dintr-un amestec de pamant de gradina, mranita si turba sau pamant de flori in amestec cu turba si nisip.

 

 

Inmultirea begoniilor cu frunzis se realizeaza prin seminte sau cel mai adesea prin frunze. 

 

Ianuarie 2008

Gradinamea.ro

V.S.

 

Articole asemănătoare

  • Decoratiuni de Craciun pentru casa si gradina

    Designul propriu in ceea ce priveste decorarea locuintei sau gradinii este tot mai des intalnit si in mod evident, depinde de creativitatea fiecarei persoane in parte. Cu ocazia sarbatorilor multa lume prefera sa puna in practica planurile schitate pe hartie sau doar in minte si fiecare oras prinde viata in spirit de sarbatoare.

  • Arbustul Kumquat

    Fortunella spp sau Kumquat este un arbust peren mic. Fructele sale sunt folosite ca decoratii sau conservate in siropuri si marmelade sau confiate. Sunt asemanatoare portocalelor mici, au coaja moale si subtire, aceasta fiind dulce si comestibila. Pulpa lor este acra.

  • Begonia(B. Masoniana)

    In functie de partea decorativa dominanta pot fi grupate in begonii decorative prin frunze si begonii decorative prin flori. B. Masoniana, planta decorativa prin frunze, are limbul frunzei puternic gofrat, de culoare verde deschis, cu o pata purpurie-maronie pe linia nervurilor principale, asemanatoare "crucii de fier" a nazismului (de unde si numele).

  • Maranta(M. leuconeura - Maranta bicolor)

    Este una dintre cele mai frumoase plante decorative prin frunze, dar si una dintre cele mai putin rezistente la conditiile de camera. Este confundata cu Calathea, deosebindu+se prin aceasta prin talia mai mica si cresterea usor taratoare a lastarilor. Are frunzele petiolate, larg ovale, cu un dinte scurt in varf. Fata superioara a frunzei are culoarea verde deschis, cu pete maronii, iar reversul purpuriu.

  • Philodendron

    Cuprinde peste 200 de specii, diferentiate intre ele prin insusirile frunzelor si particularitatile tulpinii. In general, Ph. are tulpina erbacee, carnoasa, de cele mai multe ori prevazuta cu radacini adventive. Pozitia acesteia este dreapta sau taratoare. Toate speciile sunt decorative prin frunze, la unele specii acestea fiind protejate de o teaca bine dezvoltata, care este, la randul ei, decorativa.


Warning: fopen(cache/56587f58330a262ce8f304d3db2eab1b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139