Berea ajuta plantele sa creasca. Un mit urban

Probabil ca primii dintre noi care au folosit berea in alt scop decat pentru propria placere au facut-o din curiozitate. Legatura dintre bautura si plante a fost pana in prezent insuficient studiata, asa ca aparitia miturilor urbane era imposibil de evitat.

Unul dintre cele mai intalnite afirma ca berea poate juca rolul ingrasamintelor, stimuland dezvoltarea plantelor. Intr-adevar, daca judecam in termenii compozitiei chimice, apei ii revine un procent de circa 90%, insa ramane de vazut impactul celorlalte componente.

Berea este usor acida, iar acest lucru ar putea fi pe placul multor plante de apartament care necesita pamant usor acid. Realitatea este insa mai complexa de atat..

Odata ajunsa in sol berea se descompune in apa, glucide, aminoacizi, putin acid carbonic si vitamine.  Dupa cum se stie, anumiti compusi trebuie mai intai digerati de bacteriile din pamant pentru a putea fi absorbiti prin radacini.

Berea devine astfel un mediu de inmultire propice deopotriva pentru bacteriile inofensive cat si pentru cele patogene. Prin urmare, riscurile sunt prea mari iar beneficiile prea putine pentru a considera avantajoasa o astfel de actiune.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cinci motive pentru care este bine sa mananci ardei iute

    Ardeiul iute rosu are un nivel ridicat de betacaroten, esential pentru buna functionare a organismului, si consumat de preferinta crud va ajuta sa aveti un sistem imunitar mai puternic si sa rezistati in fata infectiilor si bolilor de sezon.

  • Cinci trucuri pentru o gradina frumoasa

    In lipsa unui suport special luati o jumatate de lamaie sau portocala din care ati scos pulpa, ramanand doar coaja groasa. Umpleti cu sol fertil, udati putin, plantati rasadul ales si lasati-l pana incepe sa creasca. Atunci cand este gata sa fie plantat il mutati cu tot cu "ghiveciul" organic, iar cand se va descompune coaja de portocala sau lamaie va da un plus nutritiv tinerei plante.

  • Cinci solutii naturiste pentru un ficat mai sanatos

    Merele: se spune pe buna dreptate ca un mar pe zi tine doctorul departe, si datorita vitaminelor si pectinei acest fruct este mai mult decat o recomandare, devenind o necesitate. Indiferent de soi si de varietate, fie ca preferam mere galbene, verzi sau rosii, este recomandat sa le mancam crude, cu tot cu coaja. In afara substantelor nutritive marul ajuta organismul sa elimine mai repede toxinele, in special cele din tractul digestiv, iar "misiunea" ficatului va deveni astfel mai usoara.

  • Gradinaritul in saci, o solutie de viitor pentru combaterea saraciei

    Rwanda este tara cu cea mai mare densitate a populatiei in Africa sub-sahariana. Numarul crescut de locuitori si deficitul de teren cultivabil constituie principalele probleme care determina cazurile de malnutritie. In jurul orasului Kigali, oamenii detin prea putin teren, sau mai rau decat atat, nu poseda nici macar un loc unde sa creasca produse vegetale.

  • Plantele au nevoie de vitamine sa creasca?

    Plantele au nevoie de hrana ca orice forma de viata de pe Pamant. Fotosinteza reprezinta procesul prin care ele sintetizeaza substantele organice din bioxid de carbon si apa cu ajutorul luminii solare absorbite.