Boli si daunatori la anthurium - conditii, bacterii, ciuperci

bsdla_anthurium_rosu  bsdla_anthurium_roz

 

Probleme legate de conditiile de mediu si ingrijire

 

Lumina in exces

Simptome: frunze decolorate, albe, eventual cu margini maronii.

Remediu: asezati ghiveciul cu anthurium la umbra.

 

Prea mult fertilizator

Simptome: frunzele din partea de jos se ingalbenesc, iar marginile maronii devin pete din ce in ce mai mari.

Remediu: nu mai tratati planta cu fertilizator si ''spalati'' bine pamantul din ghiveci (turnati multa apa, pe care sa o lasati sa se scurga); verificati radacinile dupa urme de infectii cu ciuperci sau bacterii.

 

Anthurium nu infloreste

Simptome: desi este suficient dezvoltata, planta produce numai frunze, nu si flori

Remediu: asezati ghiveciul la lumina, chiar in plin soare, atata timp cat frunzele nu se decoloreaza sau fac margini maronii, caz in care trebuie mutat cel putin la umbra partiala.

 

Bacterii care ataca anthurium

 

Putregaiul (Erwinia carotovora)

Simptome: apar la baza radacinii sub forma unei leziuni umede si spongioase. Tesutul plantei se strica rapid, devine nergu si urat mirositor. Este o bacterie foarte periculoasa, mai ales pe vreme calduroasa si umeda.

Remediu: nu mai folositi ghivecele in care au stat plantele atinse de putregai, pentru ca este o bacterie foarte contagioasa.

 

Patarea bacteriana (Xanthomonas campestris)

Simptome: se manifesta peste tot pe planta, insa de obicei apare de la marginile frunzelor, zona pe unde si incepe sa infecteze planta. Leziunile sunt translucide, de culoare galbuie si umede; bacteria ataca mai intai marginea frunzei si in timp ajunge sa ocupe intreaga frunza, pana cand aceasta se desprinde de tulpina. Leziunile mai mari sunt negre si inconjurate de o zona de culoare galben deschis. Alte simptome sunt ingalbenirea, ofilirea si in cele din urma pierderea frunzelor de la baza plantei.

Remediu: in acest caz, prevenirea este cel mai bun mod de combatere. Verificati cu atentie anthurium, urmarind semnele bolii si indepartati frunzele ingalbenite deja.

 

Ciuperci care ataca anthurium

 

Antracnoza (Colletotrichum gloeosporioides)

Simptome: boala incepe cu niste pete mici, maronii, care apar pe spadice (inflorescenta in forma de spic); daca in mediu este umiditate mare, petele se maresc si devin necrotice. Uneori tot spadicele devine negru. Frunzele sau spata (frunza modificata, colorata, care protejeaza spadicele) nu sunt infectate decat foarte rar.

 

Patarea frunzelor si rugina (Phytophthora parasitica)

Simptome: primele doua boli isi fac aparitia pe frunze si/sau spata, sub forma unor leziuni mici care devin negre si raman umede pe masura ce se maresc. Ele se pot intinde pe intreaga planta, mai ales daca gradul de temperatura sau umiditate din camera este crescut. Imediat ce amosfera devine mai racoroasa si mai uscata, petele se usuca si ele, dar raman ca niste puncte negre.

 

Rugina se face prezenta prin ofilirea sau ingalbenirea frunzelor de anthurium; planta pare in general ofilita si la o scurta insepctie se va vedea ca radacina este putrezita.

Remediu: folositi ghivece curate, pamant special de plante si nu asezati ghiveciul direct pe tavita sa, ci pe un strat de pietricele. Anthurium este o planta care se dezvolta bine chiar si daca pamantul nu este foarte usor drenabil, insa este foarte important ca acesta sa fie de buna calitate. Tratati planta bolnava cu fungicide.

 

15.05.2007

Lavinia Rorich

Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

  • Bujorii Bartzella

    Soi hibrid cu flori mari, sferice, de un galben intens, perfecte pentru buchete si decoratiuni florale, Bartzella este o buna alegere pentru orice gradina sau parc, avand o buna rezistenta la boli si daunatori, dar si la perioadele secetoase.

  • Trandafirii Satchmo

    Soi de trandafir floribunda cu boboci mari, de un rosu puternic, intens, cu parfum dulce si o buna rezistenta boli si daunatori, acest Satchmo se adapteaza usor conditiilor de clima si sol din tara noastra, crescand la fel de bine intr-un parc sau o gradina.

  • Prunul columnar Fruttini Skyscraper

    Varietate de prun columnar cu productie anuala buna, rezistenta crescuta la boli si daunatori si relativ usor de ingrijit, acest Fruttini Skyscraper este aspectuos si ofera gradinii un aspect placut in perioada de inflorire, cand se acopera de mici petale de un alb curat, pur.

  • Trandafirii pitici Alegria

    Soi pitic de trandafiri buni atat pentru gradini si parcuri cat si pentru a fi crescuti in ghivece sau jardiniere, Alegria are o buna rezistenta nativa la boli si daunatori, suporta cu usurinta temperaturile scazute, este bun atat pentru a transforma radical un spatiu verde, cat si pentru buchete si aranjamente florale pretentioase.

  • Trandafirii Red Intuition

    Soi teahibrid de un rosu inchis, catifelat, cu petale mari si striatii intr-o nuanta mai deschisa, perfect pentru decoratiuni florale sau buchete elegante (florile pot rezista in vaza pana la 8-10 zile), acest Red Intuition este foarte apreciat de cunoscatori, rezistent la intemperii, perioade geroase, boli si daunatori, se cultiva si intretine relativ usor pentru un trandafir de o asemenea frumusete.


Warning: fopen(cache/1c77012873f7a960563eda82625a9ccf) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139