Bolile si daunatorii marului

 Ca si ceilalti pomi fructiferi, marul cade adesea prada bolilor si parazitilor specifici datorita unei varietati de cauze. Dintre acestea un rol important in procesul de imbolnavire il detin sensibilitatea fiecarei specii, administrarea necorespunzatoare a insecticidelor si lipsa ingrijirii pomului fructifer.

 

Din acest motiv masurile de prevenire si combatere ale afectiunilor constau tocmai in respectarea conditiilor de igiena ale livezii, si in interventia corecta cu substante chimice la nivelul fructelor.

 

Moliile, viermii, insectele defoliatoare si afidele marului sunt cei mai cunoscuti daunatori ai acestui pom fructifer. Daca pe parcursul iernii acestia au trecut prin fazele  de dezvoltare caracteristice (larva si pupa), in primavara procesul inceteaza, daunatorii facandu-si aparitia ca adulti.

 

Asadar, merele care prezinta semne de infestare si cele aflate pe jos trebuie adunate pentru a fi arse sau distruse intr-un alt mod. Se vor evita ranile mecanice produse la nivelul fructelor si crengilor sanatoase deoarece acestea sunt puncte vulnerabile care favorizeaza aparitia bolilor.

 

Este posibila lupta impotriva daunatorilor fara substante chimice, insa s-a dovedit extrem de dificila chiar si pentru specialisti. Multe persoane s-au intors la metodele moderne dupa mai multe incercari esuate. Cel mai frecvent se folosesc spray-urile utilizate in horticultura care ofera mai multa eficienta si necesita mai putin efort.

 

In centrele mari cu produse pentru gradina se gasesc capcane ce au aspectul unor benzi adezive galbene sau al unor sfere rosii mari, asemanatoare cu merele. Fiind tratate cu un extract lipicios atrag insectele mascul, le retin si le impiedica sa se mai inmulteasca. Cu toate acestea, capcanele sunt folosite in primul rand pentru a semnala prezenta insectelor, nu pentru a le combate.

 

Bolile intalnite frecvent sunt rapanul, fainarea marului si putregaiul brun. Fiecare dintre ele prezinta simptome caracteristice dupa care pot fi deosebite cu usurinta. Rapanul se manifesta la nivelul frunzelor prin aparitia unor pete circulare cenusii care evolueaza spre o nuanta bruna si afecteaza in egala masura ramurile tinere, florile si fructele.

 

Fainarea marului este usor de recunoscut dupa aspectul pe care il capata frunzele bolnave. Acestea sunt imbracate intr-o pasla albicioasa care acopera ambele fete ale limbului.

 

Putregaiul brun apare in conditii de umiditate crescute sub forma unei pete brune care se adanceste si care determna caderea fructului. Unele ramuri tinere se vestejesc, iar frunzele si florile capata aceeasi culoare si se usuca. Pe ramuri si pe flori apar pernite de mucegai cenusiu-galbui.

Articole asemănătoare

 • Cum sa pregatiti plantele pentru iarna

  Daca tineti ghivecele cu flori pe balcon sau in gradina nu uitati sa le aduceti in casa atunci cand noptile incep sa fie reci

 • Plante utile pentru combaterea daunatorilor din gradina

  Exista o lege a naturii potrivit careia toate componentele mediului se armonizeaza. In realitate mereu vor fi exceptii, iar persoanele care se indeletnicesc cu gradinaritul cunosc bine acest lucru. Dovada ca bolile si daunatorii constituie o provocare constanta atat pentru plantele crescute afara cat si pentru majoritatea celor din apartament.

 • Simptomele deficientelor de nutritie in cazul plantelor

  Deficienta si surplusul de substante nutritive pot da nastere, in cazul plantelor, unor probleme de gravitate comparabila. In ciuda asteptarilor, nu toate neregulile pe care le sesizam au legatura cu bolile si daunatorii.

 • Crizantemele. Florile toamnei

  Crizantemele sunt unele dintre cele mai populare flori din lume, fiind devansate probabil numai de simbolul etern al dragostei, de trandafiri.

 • Armonia dintre pietre si flori

  Orice gradina poate fi amenajata cu pietre, insa cei mai fericiti sunt proprietarii care au deja pe proprietatea lor o bucata mare de roca - ei pot amenaja fara probleme o gradina abrupta sau cu stancarie...