Simptomele deficientelor de nutritie in cazul plantelor

Deficienta si surplusul de substante nutritive pot da nastere, in cazul plantelor, unor probleme de gravitate comparabila. In ciuda asteptarilor, nu toate neregulile pe care le sesizam au legatura cu bolile si daunatorii. De aceea, inainte de a formula o concluzie si un plan de “salvare” adecvat, nu ar fi lipsit de utilitate sa apreciati mai intai eventualele deficiente de nutritie.

Plantele necesita o paleta larga de substante din natura, insa cele de baza formeaza o categorie aparte si poarta numele de macronutrienti (nitrogen, potasiu, fosfor, calciu, sulf si magneziu). Iata in linii generale care sunt simptomele deficitului de substante minerale:

POTASIUL
Potasiul intensifica absorbtia apei, reduce transpiratia si favorizeazeaza sinteza glucidelor, lipidelor si proteinilor. De asemenea, intensifica fotosinteza si stimuleaza dezvoltarea plantelor. Lipsa potasiului le provoaca plantelor coacerea neuniforma, imbatranirea frunzelor (care se rasucesc si se usca) si putrezirea radacinilor. 


FOSFORUL
In absenta fosforului plantele raman mici, frunzele se decoloreaza, capata o tenta rosiatica-purpurie si cad iar radacinile inceteaza sa mai creasca. In mod evident, in urma acestor lucruri scade si productia de fructe. Frunzele mari devin aproape negre.

CALICUL
Lipsa calciului duce la incetarea cresterii si la uscarea varfurilor de crestere. Frunzele tinere sunt distorsionate si devin vulnerabile.  Excesul de calciu face ca microelementele sa nu mai fie accesibile plantelor.

SULFUL
Sulful din planta favorizeaza fotosinteza, cresterea vegetativa, rezistenta la ger; cicatrizarea ranilor; germinarea semintelor. Lipsa lui se manifesta prin ingalbenirea frunzelor tinere. Daca se aplica sulfat de potasiu, sulfat de magneziu sau sulfat de amoniu problema e rezolvata.


MAGNEZIUL
Magneziul este absolut necesar plantelor fiindca are rolul de aprovizionare a celulelor plantelor cu azot si fosfor. Lipsa lui produce cresterea lenta a formatiunilor vegetale, ingalbenirea frunzelor pe marginile exterioare. Cand se observa primele simptome de carenta se fertilizeaza cu cantitati moderate de magneziu.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Remedii naturiste in hipertensiunea arteriala

    In afara tratamentelor conventionale recomandate de medic in cazul celor care au o valoare a tensiunii arteriale peste limitele admise, medicina traditionala recomanda o serie de remedii adjuvante, usor de preparat si cumparat din magazinele naturiste.

  • Crinul asiatic Fata Morgana - mult galben pentru un spatiu mai vesel

    Fata Morgana este in fapt un soi hibrid originar din Olanda, remarcabil datorita inflorescentelor de mari dimensiuni, de un galben curat, puternic, amintind de cel al cojii de lamaie, pe care il veti intalni destul de rar in cazul crinilor.

  • Hidratarea, regula de aur a verii

    Ca sa functioneze in parametri normali, organismul are nevoie sa beneficieze in fiecare zi de hidratare. La fel ca si in cazul plantelor, nevoia oamenilor de apa nu este mereu aceeasi, variind in functie de temperatura mediului ambient si de cantitatea efortului depus.

  • 6 legume de plantat in luna Iunie

    Oricat de mari, frumoase si atractive ar fi gradinile decorative, in cele din urma, tot acelea de legume satisfac necesitatile practice si sunt mai apreciate. Gradina de legume din gospodarie ofera pe langa o indeletnicire constanta

  • Factori de stres in cazul coniferelor

    Cunoasteti povestea arborilor cu frunze vesnic verzi a caror podoaba nu se scutura odata cu sosirea toamnei?


Warning: fopen(cache/8b659347508ec9dcd0525208ebd11933) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139