Factori de stres in cazul coniferelor

Cunoasteti povestea arborilor cu frunze vesnic verzi a caror podoaba nu se scutura odata cu sosirea toamnei? Aceste conifere intalnite si pe teritoriul tarii noastre, oricat de grozave ar parea in relatarile copilariei, nu sunt nici ele nemuritoare si resimt presiunea factorilor de stres din mediu. Devitalizarea, ingalbenirea acelor si chiar decesul padurilor de brad, pin, tisa, molid etc, poate avea oricand drept cauza unul dintre elementele enumerate:


Excesul de umezeala si seceta

Precipitatiile sunt o binecuvantare pentru orice planta din lume, dar excesul este daunator intocmai ca si seceta. Un sol suprasaturat cu apa reduce drastic nivelul oxigenului din pori si ineaca literalmente radacinile.  Acest scenariu este valabil mai cu seama toamna, iarna si primavara, dupa producerea dezghetului, in zonele in care natura terenului predispune permanent la un drenaj defectuos. Efectele nu sunt vizibile de pe o zi pe alta, ci in aproximativ 15-20 ani, dar mult prea tarziu pentru a se mai putea face ceva.  Presiunea exercitata de seceta este vizibila mai ales in timpul verii, la coniferele asezate pe soluri bine drenate care nu retin apa (nisip, pietris).


Daune de iarna

Plantele vesnic verzi pierd apa prin transpiratie pe parcursul anotimpului rece. In cazul in care umiditatea solului este redusa sau radacinile sunt nesanatoase, umezeala din ace nu este alimentata iar acele mor. Din nou, simptomele sunt vizibile decat in primavara sau la inceputul verii. Portiunea afectata va fi cel mai adesea aceea care se confrunta cu vanturile predominante din zona.

Solutiile de sare antiderapante 

V-ati putea intreba ce legatura au coniferele cu solutiile antiderapante..Legatura este aceea ca pe drumurile afectate de inghet, care uneori trec si prin zone de munte, se obisnuieste sa se intervina cu astfel de substante care inevitabil se infiltreaza in sol. Excedentul de sare pericliteaza sanatatea radacinilor, cauzeaza brunificarea acelor si unoeri poate aduce chiar moartea plantei.    


Poluarea aerului

Cand conditiile locale inlesnesc acumularea smogului, benzi inguste galbene se pot dezvolta pe acele plantelor. Alteori, cum este in cazul pinului alb, deficitul de ozon produce tulburari grave de dezvoltare. Pe de alta parte, s-a constatat ca plantele afectate de seceta sunt mai susceptibile sa resimta impactul negativ al poluantilor din atmosfera.  

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Crinul asiatic Fata Morgana - mult galben pentru un spatiu mai vesel

  Fata Morgana este in fapt un soi hibrid originar din Olanda, remarcabil datorita inflorescentelor de mari dimensiuni, de un galben curat, puternic, amintind de cel al cojii de lamaie, pe care il veti intalni destul de rar in cazul crinilor.

 • Scapa de stres in 4 pasi cu ajutorul alimentatiei

  Stresul este o stare patologica de “incordare psihica” pe care oricine, indiferent de gen, varsta sau stare de sanatate, a cunoscut-o intr-o anumita imprejurare din viata.

 • 6 legume de plantat in luna Iunie

  Oricat de mari, frumoase si atractive ar fi gradinile decorative, in cele din urma, tot acelea de legume satisfac necesitatile practice si sunt mai apreciate. Gradina de legume din gospodarie ofera pe langa o indeletnicire constanta

 • Simptomele deficientelor de nutritie in cazul plantelor

  Deficienta si surplusul de substante nutritive pot da nastere, in cazul plantelor, unor probleme de gravitate comparabila. In ciuda asteptarilor, nu toate neregulile pe care le sesizam au legatura cu bolile si daunatorii.

 • Bucate cu specific indian. Chiftelute din carne de vita in sos de lamaie

  Bucatele cu specific indian se remarca prin savoarea mirodeniilor - sofran, ghimbir, coriandru, etc. si a parfumurilor diverse, avand origini antice. Reteta delicioasa propusa din bucataria indiana este cea de chiftelute din carne de vita in sos de lamaie.