Bucatariile lumii. Bucatele traditionale ale Cehiei

Bucataria traditionala a Cehiei nu este cea mai dietetica, totusi, nu poti ramane complet indiferent la bunatatile care insotesc renumita bere ceha. Multe dintre bucatele care se pun pe masa in Europa Centrala provin din Cehia, la fel cum multe de aici au provenit candva din tarile din preajma sa.

De multe ori o masa cuprinde doar un singur fel de mancare si nu presupune sa fie insotit de paine. Retetele cehe se remarca prin accentul puteric pe care il pun asupra preparatelor din carne de porc, vita, rata, iar pe alocuri pe carnea de pui, gasca sau iepure. Pestele apare sporadic in meniu, de pilda in ziua de Craciun. Pastravul si crapul sunt preferati. Cehii nu sunt foarte patrioti cand vine vorba de mancare, ba sunt absolut innebuniti dupa ouale a la russe si salamul unguresc deosebit de picant.

Cehii mananca cu predilectie mancare gatita - care trebuie sa aiba foarte mult sos - si au mai putin decat noi “cultul” supei. Supa nationala poarta numele de Ceska Bramborova si are la baza cartofi, ciuperci si morcovi.

Locul intai la capitolul garnituri le revine galustelor  (numite knedlíky) preparate din faina de grau sau de cartofi, fierte si umplute cu fructe, varza acra sau carne. Feliile de galuste care “inoata” in sos se servesc cu orice ocazie.

La capitolul aperitive, cehii se dau in vant dupa prajiturile cu frisca sau cu crema de vanilie. Clatitele umplute cu gem sau capsune si frisca, prajitura cu miere de albine "Medovník", galustele cu afine sau inghetata din fructe ii indulcesc in mod traditional pe cehi.

Dobro Chut!/Pofta Buna!

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Bucatariile lumii. Bucatele traditionale ale Slovaciei

    Traditia gastronomica slovaca este recenta fata de cea a altor popoare, de aceea sa nu va mire daca rafinamentul nu atinge cotele cu care v-ati obisnuit in tari precum Franta sau Italia.

  • Rozmarinul, un pionier in tratamentele fitoterapeutice

    Rozmarinul este o planta apreciata mai mult in postura de condiment, chiar daca nici in privinta valorii nutritive nu este mai prejos. Inca din timpuri istorice oamenii din zona Mediteranei intrebuintau rozmarinul in scopuri medicinale bine cunoscute, sub forma de ceai sau ulei esential.

  • Bucate irlandeze. Tocana traditionala irlandeza

    Bucatele traditionale irlandeze se caracterizeaza in primul rand prin simplitate. Va propunem o mancare gustoasa - tocana traditionala irlandeza - care se pregateste de obicei de ziua Sfantului Patrick, celebrata pe 17 martie.

  • Bucatariile lumii. Bucatele traditionale ale Rusiei

    Marile bucatarii ale lumii sunt caracterizate prin originalitate, prin gusturi si arome unice, si mai ales prin retete mostenite din vechime, devenite traditionale pentru acele spatii. Nu era posibil ca asemenea obiceiuri culinare sa nu apara in estul Europei, pe teritoriul Rusiei de astazi, unde

  • Mierea: proprietatile aurului lichid

    Mierea apartine celor mai vechi alimente traditionale ale omenirii. Acest lucru nu se datoreaza doar gustului, ci si proprietatilor