Bucatariile lumii. Bucatele traditionale ale Slovaciei

 


Traditia gastronomica slovaca este recenta fata de cea a altor popoare, de aceea sa nu va mire daca rafinamentul nu atinge cotele cu care v-ati obisnuit in tari precum Franta sau Italia. Bucataria traditionala a Slovaciei merita totusi incercata, fiindca dincolo de orice preconceptie, o reteta de succes va ramane astfel in ochii tuturor indiferent de ce spatiu apartine.  Asadar, va invitam sa descoperim, in cele ce urmeaza, specificul bucatelor din Slovacia.

Intai de orice, trebuie spus ca inraurirea specificului culinar slovac s-a produs sub influenta a doua importante tari care au avut in sange “cultul” gastronomiei: Ungaria si Austria. Mesele in aceasta parte a Europei includ deseori carne de porc, pasare, varza (mai ales acra), grau, faina de cartofi, branza de vaci si de oi, cartofi, ceapa si usturoi. Desi orezul nu creste in Slovacia, este utilizat pe scara larga atat in casele oamenilor cat si prin restaurante. Fasolea, porumbul, lintea, patrunjelul si morcovii sunt alte ingrediente de baza.

Mancarurile slovace sunt consistente, caz tipic pentru o tara cu radacini rurale putenice. Salatele nu sunt traditionale dar le veti gasi in restaurantele din marile orase. In Slovacia masa de pranz este cea mai importanta din zi si ofera prin urmare cea mai frumoasa “parada” de bucate, cu exceptia momentelor cand se organizeaza mese festive. Un pranz tipic slovac este format din supa si un fel principal.

Supe traditionale:

• Kapustnica – supa de varza acra cu carnati de porc afumat
• Supa de fasole
• Supa de usturoi
• Supa de gulas – cu carne de vita, boia, maghiran si cartofi

Feluri principale traditionale:

• Bryndzove halushky – galuste de cartofi cu branza de oaie (bryndza) si slanina prajita
• Zemiakové placky – clatite de cartofi in ulei cu usturoi si faina
• Granadír – paste cu cartofi
• Branza prajita  – branza prajita in pesmet 
• Schnitzel – Snitel Vienez
• Lokse - clatite de cartofi

Condimentele nu au fost utilizate pe scara larga in trecut, iar pentru gatit se foloseau mai mult grasimi animale si unt. Vinul, Slivovica si Borovicka sunt bauturile cele mai populare in Slovacia, iar din categoria celor non-alcoolice se remarca Vinea.     

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Rozmarinul, un pionier in tratamentele fitoterapeutice

    Rozmarinul este o planta apreciata mai mult in postura de condiment, chiar daca nici in privinta valorii nutritive nu este mai prejos. Inca din timpuri istorice oamenii din zona Mediteranei intrebuintau rozmarinul in scopuri medicinale bine cunoscute, sub forma de ceai sau ulei esential.

  • Bucate irlandeze. Tocana traditionala irlandeza

    Bucatele traditionale irlandeze se caracterizeaza in primul rand prin simplitate. Va propunem o mancare gustoasa - tocana traditionala irlandeza - care se pregateste de obicei de ziua Sfantului Patrick, celebrata pe 17 martie.

  • Bucatariile lumii. Bucatele traditionale ale Cehiei

    Bucataria traditionala a Cehiei nu este cea mai dietetica, totusi, nu poti ramane complet indiferent la bunatatile care insotesc renumita bere ceha.

  • Bucatariile lumii. Bucatele traditionale ale Rusiei

    Marile bucatarii ale lumii sunt caracterizate prin originalitate, prin gusturi si arome unice, si mai ales prin retete mostenite din vechime, devenite traditionale pentru acele spatii. Nu era posibil ca asemenea obiceiuri culinare sa nu apara in estul Europei, pe teritoriul Rusiei de astazi, unde

  • Mierea: proprietatile aurului lichid

    Mierea apartine celor mai vechi alimente traditionale ale omenirii. Acest lucru nu se datoreaza doar gustului, ci si proprietatilor


Warning: fopen(cache/99dd483e5a6734c8695cb1ec4a6a5548) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139