Rozmarinul, un pionier in tratamentele fitoterapeutice

Rozmarinul este o planta apreciata mai mult in postura de condiment, chiar daca nici in privinta valorii nutritive nu este mai prejos. Inca din timpuri istorice oamenii din zona Mediteranei intrebuintau rozmarinul in scopuri medicinale bine cunoscute, sub forma de ceai sau ulei esential.

Stiinta moderna a adus in plus doar o cunoastere amanuntita a principiilor de functionare iar rezultatele sunt de-a dreptul incantatoare. In Antichitate, studentii greci obisnuiau  sa poarte cateva fire de rozmarin in par ca sa le ascuta mintea.  Constatam astazi, cu mijloace moderne, ca mirosul sau stimuleaza capacitatea de concentrare si memoria, prin cresterea circulatiei sanguine la nivel cerebral.

Rozmarinul contine borneol, camfor si eucaliptol, apoi o multime de antioxidanti care il recomanda in afectiuni grave precum cancerul. Pe langa acestea, o multime de alti nutrienti ce asigura buna functionare a organismului: vitamina B, vitamina C, magneziu, potasiu, fier, zinc, calciu, bor si altele.

Unul dintre beneficiile traditionale ale plantei este stimularea sistemului circulator. Un studiu din 2010 efectuat de o echipa de cercetatori, in frunte cu A. Sinkovic, a pus in evidenta faptul ca rozmarinul nu inlesneste circulatia sangelui prin dilatarea vaselor, si ca are capacitatea de a reduce riscul aterosclerozei la adultii sanatosi. De asemenea au fost evidentiate calitatile sedative, diuretice, aromatice, antispastice si antiseptice de care au facut uz si stramosii nostri.

O alta calitate, atribuita in special extractului de rozmarin, este neutralizarea toxinelor din organism. Planta stimuleaza ficatul, declanseaza enzimele responsabile cu detoxifierea si ne ajuta, astfel, sa fim in forma. 

Rozmarinul contine un tip de substante denumite chinone, despre care studiile de laborator au aratat ca au capacitatea sa inhibe carcinogenii, adica componentele cu rol determinant in aparitia cancerului.

Unii specialisti in tratamente fitoterapeutice sugereaza ca administrarea unei cani de ceai din frunze de rozmarin proaspat sau uscat, ajuta la ameliorarea durerilor de cap si a migrenelor intocmai ca aspirina. Acestia au mai sugerat ca daca se aplica ceai concentrat pe incheieturi, disconfortul si durerile cauzate de artrita sunt reduse.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Castravetele in medicina naturista

    Sucul din castravetii proaspeti (fara coaja) poate avea un gust usor neplacut, asa ca ii puteti adauga suc de mere sau suc de rosii proaspat stors. Consumat frecvent, ajuta reglarea tranzitului intestinal, elimina mai usor apa in exces in organism datorita efectului diuretic si poate fi un ajutor in dietele de slabire, pentru ca da senzatia de satietate.

  • Terapii naturiste cu armurariu

    Planta medicinala cunoscuta si sub numele de ciulinul laptelui, armurariul (Silybum marianum) este des intalnit in zonele cu mult soare, calde, iar in tratamentele alternative se folosesc semintele (fructele) pentru prevenirea si tratarea mai multor afectiuni.

  • Licor Valvanera - un deliciu benedictin

    Un lichior pe baza de plante, puternic si plin de personalitate, cu un gust in care se amesteca ierburile mai mult sau mai putin cunoscute (reteta integrala ramane un secret) si taria alcoolului

  • Gulia in tratamentele naturiste

    Este recomandata mai ales datorita proprietatilor sale revigorante si revitalizante

  • Ce oferim in dar de Paste?

    Dupa un an in care am trecut prin bune si rele, iata-ne din nou in pragul Invierii Domnului, cel mai mare prilej de bucurie al intregii crestinatati. Cum se intampla de fiecare data in Saptamana Patimilor, pregatirile


Warning: fopen(cache/ef10548c44ac96f1fbdd942bacb1da2d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139