Rozmarinul, un pionier in tratamentele fitoterapeutice

Rozmarinul este o planta apreciata mai mult in postura de condiment, chiar daca nici in privinta valorii nutritive nu este mai prejos. Inca din timpuri istorice oamenii din zona Mediteranei intrebuintau rozmarinul in scopuri medicinale bine cunoscute, sub forma de ceai sau ulei esential.

Stiinta moderna a adus in plus doar o cunoastere amanuntita a principiilor de functionare iar rezultatele sunt de-a dreptul incantatoare. In Antichitate, studentii greci obisnuiau  sa poarte cateva fire de rozmarin in par ca sa le ascuta mintea.  Constatam astazi, cu mijloace moderne, ca mirosul sau stimuleaza capacitatea de concentrare si memoria, prin cresterea circulatiei sanguine la nivel cerebral.

Rozmarinul contine borneol, camfor si eucaliptol, apoi o multime de antioxidanti care il recomanda in afectiuni grave precum cancerul. Pe langa acestea, o multime de alti nutrienti ce asigura buna functionare a organismului: vitamina B, vitamina C, magneziu, potasiu, fier, zinc, calciu, bor si altele.

Unul dintre beneficiile traditionale ale plantei este stimularea sistemului circulator. Un studiu din 2010 efectuat de o echipa de cercetatori, in frunte cu A. Sinkovic, a pus in evidenta faptul ca rozmarinul nu inlesneste circulatia sangelui prin dilatarea vaselor, si ca are capacitatea de a reduce riscul aterosclerozei la adultii sanatosi. De asemenea au fost evidentiate calitatile sedative, diuretice, aromatice, antispastice si antiseptice de care au facut uz si stramosii nostri.

O alta calitate, atribuita in special extractului de rozmarin, este neutralizarea toxinelor din organism. Planta stimuleaza ficatul, declanseaza enzimele responsabile cu detoxifierea si ne ajuta, astfel, sa fim in forma. 

Rozmarinul contine un tip de substante denumite chinone, despre care studiile de laborator au aratat ca au capacitatea sa inhibe carcinogenii, adica componentele cu rol determinant in aparitia cancerului.

Unii specialisti in tratamente fitoterapeutice sugereaza ca administrarea unei cani de ceai din frunze de rozmarin proaspat sau uscat, ajuta la ameliorarea durerilor de cap si a migrenelor intocmai ca aspirina. Acestia au mai sugerat ca daca se aplica ceai concentrat pe incheieturi, disconfortul si durerile cauzate de artrita sunt reduse.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare