Gulia in tratamentele naturiste

Mai putin populara decat ar merita, gulia face parte din aceeasi familie cu varza, si este o leguma ce surprinde placut nu doar prin gustul dulceag, usor de recunoscut, dar si prin cantitatea mare de vitamina C, potasiu, fier acid folic sau calciu. Cruda sau in diferite retete, poate fi o interesanta alternativa pentru cei care vor si alte legume in meniul zilnic, dar interesant este ca gulia poate fi folosita si in tratamentele naturiste, cu rezultate deja dovedite in timp. Cum dimensiunile unei gulii pot varia de la 200 de grame la aproape trei kilograme, in functie de perioada, soi si conditiile in care este cultivata, se adapteaza relativ usor mai multor retete alternative, sub forma de suc sau consumata cruda. 
 
Gulia este recomandata mai ales datorita proprietatilor sale revigorante, revitalizante, aduce un plus de vitamine in organism si ajuta la refacerea convalescentilor sau a organismelor slabite dupa lungile luni de iarna. Saruri minerale si zinc, potasiu si fier, vitaminele C, A, E si B, luteina, fibre, o cantitate redusa de calorii intr-o portie generoasa, gulia ar trebui sa fie consumata cruda, in salate sau ca gustare, desi o puteti pregati si sub forma de suc. Gatita va fi delicioasa dar va pierde o buna parte din nutrienti. Mai o puteti consuma si sub forma de sirop de gulie, usor de preparat - se taie o gulie mai mare in doua, se scobeste putin fiecare jumatate si se pune zahar tos. Se lasa la temperatura camerei pentru 30 - 60 de minute, apoi se bea siropul rezultat. Atentie insa, gulia nu este recomandata daca suferiti de afectiuni ale tiroidei. De altfel nu este recomandat ca tratamentul naturist cu suc, sirop, decoct sau gulie cruda sa depaseasca doua saptamani. 
 
Tratamente naturiste cu gulii:
 
- este recomandata cruda in regimurile de slabire, are un aport energetic mare si un numar redus de calorii (doar 27 la 100 de grame de gulie cruda). 
- utila in tratarea eczemelor si eruptiilor acneice. Se bea suc de gulie, se tamponeaza ranile cu suc sau se consuma cat mai multa salata cu gulii.  
- in salate sau ca suc este utila in fortificarea sistemului imunitar si ajuta la reducerea incidentei infectiilor virale.
- este recomandata si in tratarea diabetului
- fosforul din gulie o face utila in mentinerea sanatatii sistemului osos
- siropul de gulii poate fi folosit in tratarea afectiunilor respiratorii: bronsite, accese de tuse. 
- sucul de gulii (eventual amestecat cu o cantitate egala de suc de morcovi) se foloseste pentru tratarea contractiilor musculare, reducand durerea dar si frecventa spasmelor. 
- consumul regulat de gulii poate ajuta in prevenirea anumitor tipuri de cancer

Foto: absfreepic.com

Articole asemănătoare

  • Solutii si remedii naturiste impotriva oboselii cronice

    Cu totii am avut perioade in care obligatiile zilnice, munca excesiva, vremea prea rece sau poate prea calduroasa, stresul cotidian ne-au facut sa ne simtim obositi, epuizati, lipsiti de energie.

  • Ceaiuri pentru vindecarea durerilor in gat

    Durerile in gat pot sa apara indiferent de anotimp, uneori ca unul dintre simptomele unei gripe sau raceli, alteori dupa ce ne-am bucurat de o inghetata delicioasa sau un suc rece. Dar indiferent de cauze si medicina naturista ofera terapii simple, la indemana oricui, care vor completa tratamentul prescris de medic.

  • Terapii naturiste cu armurariu

    Planta medicinala cunoscuta si sub numele de ciulinul laptelui, armurariul (Silybum marianum) este des intalnit in zonele cu mult soare, calde, iar in tratamentele alternative se folosesc semintele (fructele) pentru prevenirea si tratarea mai multor afectiuni.

  • Porumbarul in tratamentele naturiste

    Atat tinctura cat si infuzia se recomanda ca o alternativa naturista in tratarea oboselii cronice, pentru scurtarea perioadei de convalescenta si pentru a reface nivelul de energie al organismului

  • Lingurea in tratamentele naturiste

    O planta erbacee pe care o intalnim adesea, cu multe inflorescente mici, albe, cu patru petale, grupate in spice terminale, frunze in forma ovala, ce descresc de la baza plantei spre varf, lingurea este si o planta medicinala cu multa vitamina C si efect dezinfectant si astringent.


Warning: fopen(cache/7d873ab8ce725d4cd51fde76e934e46b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139