Calitatile de baza ale uleiului de argan

Arganul (Argania spinosa) este o specie relicta de arbore care creste mai ales in sud-estul Marocului, din samburii caruia se prepara unul dintre cele mai rare uleiuri din lume. Extinse demult in nordul continentului african, exemplarele de argan sunt amenintate astazi cu disparitia, fapt pentru care au intrat oficial sub protectia UNESCO.

Samburii contin aproximativ 50% corp gras, ce poate fi extras prin presare. Compozitia uleiului de argan se aseamana cu cea a uleiului de masline si consta in: 12-13 % acid palmitic, 5-7 % acid stearic, 43-49 % acid oleic, 29-36 % acid linoleic. De asemenea, cu privire la proprietatile si intrebuintarile sale se pot face urmatoarele precizari:

1. Uleiul de argan poseda calitati anti-imbatranire. Marea cantitate de vitamina E si acizi esentiali fac din el un produs apreciat in tratamentele de intretinere a pielii. 

2. Prezenta acidului oleic il recomanda persoanelor cu un nivel crescut al colesterolului. Potrivit unor cercetari recente, o cantitate mica de ulei de argan poate sa reduca considerabil nivelul colesterolului pentru mai mult de o luna.

3. Alti acizi prezenti in uleiul de argan sustin sistemul iminitar si functiile antiinflamatoare ale organismului.

4. Spre deosebire de alte uleiuri, cel de argan contine steroli. Aceste substante impiedica absorbtia colesterolului in intestine.

5. Uleiul de argan creste concentratia pepsinelor (un tip de enzime) care joaca un rol esential in procesul digestiv.

6. Uleiul de argan este util in afectiunile soldate cu degenerarea articulatiilor si oaselor.

7. De asemenea, se foloseste in bolile reumatice.

 8. Uleiul de argan are multe utilizari culinare gratie aromei placute de alune. Acesta este folosit in sosuri si printre cruditatile servite inainte de masa.

Sursa foto: wikipedia.org

I. C.     

Articole asemănătoare

  • Muschi de vitel cu umplutura de ciuperci

    O reteta pentru reusita careia avem nevoie nu doar de carne de vitel de cea mai buna calitate, dar si de ciuperci (preferabil de padure) sanatoase, pline de gust si aroma.

  • Patru beneficii ale uleiului de nuca

    Daca in trecut era privit mai curand ca o alegere excentrica, uleiul de nuca ofera o doza serioasa de antioxidanti, cupru, magneziu, ajuta la detoxifierea intregului organism si la mentinerea starii de sanatate, este usor de introdus in alimentatie ca atare sau sub forma de supliment alimentar.

  • Uleiul de aragan, printre secretele frumusetii

    Uleiul de argan se produce numai in Maroc, din fructele unui copac numit Argania spinosa si este unul dintre cele mai rare uleiuri din lume. Arborele de argan este o specie amenintata de defrisari. In urma supraexploatarii, padurea de argan a fost declarata rezervatie a biosferei de catre UNESCO.

  • Chiftelute de post din piure de cartofi

    O reteta pentru una din zilele in care nu stim ce sa mai gatim de post poate fi cea de chiftelute din piure de cartofi.

  • Brandusa de toamna – baza unui nou medicament impotriva cancerului

    In traditia populara, brandusa de primavara si cea de toamna sunt doua surori alungate de mama lor vitrega de acasa, in anotimpul care le-a dat numele. Vazandu-le suparate, se spune ca Dumnezeu le-a prefacut in flori, iar de atunci ele se cauta tot timpul.