Caracteristicile gradinilor chinezesti


Gradina chinezeasca reprezinta un stil particular de modelare a peisajului, dezvoltat si perfectionat vreme de peste 3000 de ani. Zeci de generatii de oameni, in frunte cu familia imperiala,  s-au preocupat de-a lungul acestui timp sa realizeze, in armonie cu natura, spatii conforme cu gustul si nevoile lor. In cele din urma au creat peisaje miniaturale idealizate, unde elementele telurice si acvatice se gasesc in echilibru perfect cu sufletul.

In zilele noastre, realizarea unei gradini chinezesti este privita drept un act de creatie artistica. Intre aceasta activitate, pictura si poezie nu exista practic decat diferente de fond, fiecare vizand intr-un mod caracteristic trairile si sentimentele umane .  Desing-ul arhitectural al gradinilor foloseste ca surse de inspiratie cuvintele, mai exact operele lirice, dar si arta, de unde poate extrage teme. 

Din acest motiv, fiecare gradina este considerata un caz special, si in ciuda elementelor comune avute la indemana, niciodata doua gradini nu trebuie sa fie identice.  A sti sa dai sens unui spatiu restrans este deosebit de important, mai ales in situatia gradinilor private. In scopul de a schita cat mai multe scene, designerii  “construiesc” munti, cascade, planteaza copaci si flori in functie de sezon dupa propria erminie. Ca plante se prefera arbusti cu flori sau pomi infloriti.

De asemenea, in privinta coridoarelor, latimea acestora variaza, iar din loc in loc sunt montate pergole si porti. Muntele artificial (jiashan) este unul dintre elementele clasice. In vechime, varful sau era un simbol al virtutii, stabilitatii si rezistentei. Imaginea unui varf de munte pe o insula era de asemenea partea centrala a legendei privitoare la Insulele Nemuritorilor.  

Deseori, la marginea gradinii sunt prezente turnulete cu doua etaje (Lou sau Ge) care ofera o frumoasa perspectiva asupra imprejurimilor. Podurile sunt o alta caracteristica comuna a gradinelor chinezesti.

Ca si galeriile, ele sunt rareori drepte, cele mai multe fiind in zig-zag si arcuite, sugerand podurile din China rurala. Podurile sunt construite dintr-un lemn dur sau din piatra. In tara de origine, gradinile chinezesti mai pot includ mici locuinte pentru solitudine si meditatie. 

Sursa foto: Wikipedia.org  

I. C.


 

Articole asemănătoare

  • Gradina de Vara din Saint Petersburg

    Gradina de Vara din Saint Petersburg a luat fiinta in anul 1704 cu implicarea directa a Tarului Petru cel Mare. Aflandu-se in calatorie prin Europa si fiind impresionat de frumusetea gradinilor regale, Petru I doreste ceva asemanator la “Venetia Nordului” pe care o construise.

  • Gradinile in stil Mughal

    Prin frumusetea si grandoarea lor, gradinile Mughal sunt reprezentative in ilustrarea puterii imperiului Mughal care a dominat India intre secolele XVI - XVIII. Specificul acestora este dat de elementele arhitecturii islamice si de influentele evidente primite din directia gradinilor persane.

  • Tataneasa, fertilizator natural pentru gradina ta

    Tataneasa este o planta valoroasa in componenta gradinilor organice, deoarece creste viguroasa si poate servi sub diferite forme ca hrana altor plante.

  • Alimentatia specifica Medicinei Traditionale Chinezesti

    Alimentatia reprezinta cea mai importanta componenta a sanatatii in Medicina Traditionala Chinezeasca

  • Incursiune in trecutul gradinilor botanice

    Cine nu a auzit de Gradinile suspendate din Babilon, enumerate printre Cele sapte minuni al lumii antice, care au fost construite de regele Nabucodonosor al II-lea pentru una dintre sotiile sale?


Warning: fopen(cache/21f660b939c938de5253a45f0d9638fd) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139