Gradina de Vara din Saint Petersburg


Gradina de Vara din Saint Petersburg  a luat fiinta in anul 1704 cu implicarea directa a Tarului Petru cel Mare. Aflandu-se in calatorie prin Europa si fiind impresionat de frumusetea gradinilor regale, Petru I doreste ceva asemanator la “Venetia Nordului” pe care o construise. Planurile au fost realizate de Nicolaas Bidloo, arhitect si fizician de renume ramas in istorie ca unul dintre fondatorii medicinei pe teritoriul Rusiei. 

Parcul intrunea cele mai  noi principii estetice si constructive ale epocii, influenta artei apusene fiind vadita.  Gradina de Vara se remarca prin multitudinea de flori si plante rare si prin statuile de marmura achizitionate din vestul Europei. O statuie celebra il reprezinta pe fabulistul rus Ilya Krylov, iar alta pe nimfa Flora. 

Alaturi de Gradina de Vara veti mai vedea un alt obiectiv de interes, palatul impunator al tarului Petru I, construit de arhitectul italian Domenico Trezzini.  In gradina exista un gard imens creat de arhitectul Yury Felten, ce separa parcul de piata palatului. In spatele gardului impunator din fier forjat se intinde parcul care gazduia balurile si festinurile organizate pentru nobilimea de la curte.  
 
Palatul de Vara este un edificiu cu doua etaje, cu cate 7 camere pe fiecare nivel, construit in perioada 1710-1714. Dupa al Doilea Razboi Mondial acesta a fost minutios restaurant, in interioarele vechi au fost expuse artefacte din secolul al XVIII-lea, majoritatea provenite chiar de la Petru cel Mare. 

Gradina de Vara din Saint Petersburg are si o istorie mai trista pentru ca in 1866, Dmitry Karakozov a incercat sa-l asasineze pe tarul Alexandru al II-lea. Pe locul unde tarul a scapat cu viata cu voia celui de sus a fost ridicata o biserica. Aceasta a fost demolata mai tarziu de bolsevici. 


Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Capsunile Ostara, un deliciu de vara

  Varietate de capsuni cu productie foarte buna, fructe mari si cu gust intens, de un rosu aprins si forma conica, seminte mici, Ostara este una dintre cele mai bune alegeri in special pentru culturile mici, pentru o gradina de dimensiuni restranse sau pentru sera, fiind usor de crescut si in ghivece putin mai mari.

 • Ce noutati aduce sfarsitul verii in gradina de legume

  Asa cum ne-am obisnuit, la incheierea sezonului estival, reflectam la schimbarile produse in gradina de acest moment. Doar cateva zile ne mai despart oficial de toamna, iar acest lucru reiese cel mai lamurit din gradul de maturare al fructelor si legumelor.

 • Regina Noptii si gradina de vara

  Regina Noptii a devenit o floare de gradina din ce in ce mai cautata pe meleagurile noastre, si nu este un lucru de mirare date fiind “armele” sale irezistibile: frumusetea si parfumul.

 • Vase goale pentru amenajarea gradinilor de vara

  In timpul verii, gradina cu flori decorative din zona temperata prezinta cele mai mari similitudini cu gradina de tip mediteranean. Temperaturile ridicate si durata zilelor sunt principalii factori responsabili de acest fapt.

 • 6 legume de plantat in luna Iunie

  Oricat de mari, frumoase si atractive ar fi gradinile decorative, in cele din urma, tot acelea de legume satisfac necesitatile practice si sunt mai apreciate. Gradina de legume din gospodarie ofera pe langa o indeletnicire constanta