Empire Blue, un soi de liliac de vara pentru parcuri si gradini elegante

Varietate longeviva si rezistenta de liliac de vara cu inflorescente de un mov-albastrui intens, cald, care va transforma radical orice gradina, Empire Blue este o alegere inspirata atat pentru incepatori, cat si pentru gradinarii cu experienta. Arbust ornamental relativ usor de plantat si intretinut, se va adapta repede conditiilor de clima si sol din tara noastra, dar trebuie sa alegeti de la inceput cel mai bun loc pentru el. Prefera spatiile cu mult soare (dar se dezvolta relativ bine si intr-o zona umbrita), pe cat posibil ferite de curentii reci de aer, iar solul recomandat este unul fertil, curatat de buruieni, cu drenare buna si un PH ideal neutru. Se planteaza de la jumatatea primaverii pana in luna iunie intr-o groapa suficient de adanca pentru ca radacina sa fie dreapta, se acopera apoi la baza cu pamant si se uda abundent in primele saptamani dupa plantare. Poate sa atinga la maturitate doi metri inaltime si are nevoie de cel putin doi metri spatiu in lateral pentru a se dezvolta in voie.

Foarte apreciat de cunoscatori pentru florile sale intr-o nuanta vie, cu parfum puternic si dulce, asezate in manunchiuri conice, verticale, intr-un frumos contrast cu frunzisul des de un verde inchis. Se vor uda frecvent, dar folosind cantitati moderate de apa, in perioadele secetoase de vara. Puteti delimita cu un grup de liliac din acest soi o latura a gradinii sau parcului, si la fel de bine poate fi plantat alaturi de alte sortimente de liliac, lasand un spatiu de separare. Va inflori de la jumatatea verii pana la inceputul toamnei. Arbustii se toaleteaza anual, inlaturand crengile uscate. Suporta bine gerurile iernii si nu are nevoie de protectie, dar se recomanda periodic sa se adauge solului ingrasamant pentru a avea cat mai multe flori, viu colorate si aromate.

Foto: commons.wikimedia.org

 

 

 

Articole asemănătoare

 • Rosiile Betalux

  Un soi de origine poloneza cu tomate relativ mari, rotunde, usor turtite, de un rosu curat, placut, atunci cand sunt coapte, Betalux este o varietate foarte buna atat pentru gradini cat si pentru solarii.

 • Autumn Bliss, un soi de zmeura dulce si aromat

  Soi de zmeur foarte apreciat pentru fructele sale mari, dulci si suculente, ideale ca gustare, pentru suc sau dulceata, Autumn Bliss este una dintre cele mai bune alegeri cand vrei sa ai in gradina zmeura proaspata si gustoasa.

 • Crinii asiatici Lollypop

  Lollypop este un soi de crin asiatic usor de plantat si de intretinut, cu buna rezistenta in timp, flori mari si parfumate, ideal atat pentru gradinarii cu experienta cat si pentru cei care fac primii pasi in acest domeniu.

 • Camarosa - unul dintre cele mai populare soiuri de capsuni

  Cu randament bun si gust dulce, puternic, intens si o aroma pe masura, Camarosa este un soi de capsuni de origine americana cu fructe mari, cu o culoare puternica, aspect comercial deosebit si care suporta bine atat depozitarea cat si transportul.

 • Trandafirii Cherry Girl - o explozie de prospetime

  Cautati un soi de trandafiri de un rosu puternic, intens, proaspat, cu un parfum clasic cu note dulci si un efect decorativ greu de egalat? Atunci aceasta varietate ce infloreste din iunie pana in septembrie ar putea fi optiunea cea mai buna, pentru ca este rezistenta la boli si daunatori, longeviva, nu necesita o ingrijire deosebita si are flori de o rara frumusete.