Cascada Victoria - bijuteria Africii

Cascada Victoria se afla la granita dintre Zimbabwe si Zamibia, intre orasele Victoria Falls si Livingstone. Cel care a descoperit aceasta minuntie a naturii a fost misionarul de origine scotiana David Livingstone. A auzit de izvoarele acesteia inca din anul 1851, insa le-a descoperit patru ani mai tarziu, denumindu-le cascadele Victoria - in cinstea reginei Victoria.

Localnicii o denumesc Mosi-oa-Tunya, care inseamna "fumul fulminant". Numele provine de la ceata formate din particule de apa, care urca pana la 300m si care se poate vedea chiar si de la 30km distanta. Aceasta se formeaza din cauza ca masa apei raului Zambesi care are 1708 m latime se revarsa asupra unui perete de stanca de peste 110 m inaltime. Astfel, Victoria este cea mai lata, omogena cascada din lume. Atunci cand sunt precipitatii pe o durata mai lunga de timp curg pana la 10.000 m3/s de apa, iar pe timp de seceta 170 m3/s. Padurile tropicale situate in jurul acestei ape curgatoare isi datoreaza existenta cascadei si a cetei de particule, care mentin o umiditate optima in aer.

Latimea sa face din Victoria cascada cu cea mai mare latime din lume si cea mai mare atractie turistica a Africii, ominand de la inaltime padurea tropicala. In lunile februarie si martie, atunci cand raul Zambesi are foarte multa apa se poate admira cea mai inalta "perdea de apa" din lume.

Sursa foto

Articole asemănătoare

 • A sosit timpul sa plantam gladiole in gradina!

  Denumirea generica de gladioala este departe de a cuprinde sub umbrela sa, asa cum s-ar crede, un singur tip de flori. Clasa gladiolelor se compune din nici mai mult nici mai putin de 260 de specii native in zona Africii sahariene si de sud.

 • Cascada Bigar, desemnata cea mai frumoasa din lume

  Cascada Bigar pare desprinsa dintr-un peisaj tropical, insa dincolo de orice asteptari, se gaseste pe Valea Minisului, in Muntii Aninei.

 • Baatara, cascada care se pierde intr-o pestera

  Descoperita abia la jumatatea secolului trecut, cascada Baatara constituie una dintre cele mai spectaculoase obiective naturale aflate pe teritoriul Libanului.

 • Welwitschia mirabilis, o planta relicta din Jurasic

  Welwitschia mirabilis este o planta care creste numai in sud-vestul Africii, in zona desertica a Namibiei. Din cauza conditiilor climatice pe care le indura, este plasata de cercetatori alaturi de cele mai

 • Hierve el Agua, cascada de piatra

  Hierve el Agua se gaseste in estul orasului Oaxaca, la circa 70 km departare de acesta si reprezinta unul dintre cele mai spectaculoase obiective naturale ale Americii Latine. De la distanta se infatiseaza ca o cascada cu ape involburate, insa de aproape