Baatara, cascada care se pierde intr-o pestera

 
Descoperita abia la jumatatea secolului trecut, cascada Baatara constituie una dintre cele mai spectaculoase obiective naturale aflate pe teritoriul Libanului. In general, marile caderi de apa sunt fastuoase si atrag toate privirile, insa in cazul cascadei Baatara natura a mai apelat la un “artificiu”.

Apa provenita din topirea zapezii cade, primavara, de la o inaltime de 225 m, pierzandu-se intr-o pestera imensa formata in calcar de varsta jurasica. Roca din partea superioara a pesterii are o varsta apreciata de geologi la peste 150 de milioane de ani! Oamenii pot asista oricand de pe margine la acest scenariu de basm, insa nu au voie sa se apropie din cauza riscurilor existente.

Avena este cunoscuta si sub numele de Prapastia celor Trei Poduri, datorita formatiunilor unice nascute prin actiunea apei in decursul a milioane de ani. Primul dintre poduri, situat in partea superioara a avenei, este cel mai vechi si s-a format ca urmare a friabilitatii rocilor si a procesului de eroziune pe verticala. O alta forta modelatoare inimaginabila, a carei actiune s-a vazut de asemenea in timp, a fost si cea a fenomenului de dezghet care a dislocat bucati intregi de roca.   

Celelalte doua poduri au luat nastere mai tarziu sub actiunea acelorasi factori, la care s-au adaugat si prabusirile de pietre provenite din podul intai. Desi formeaza adevarate punti peste prapastie, traversarea acestora este interzisa din cauza fragilitatii lor si a riscului permanent de prabusire.

Obiectivul se intalneste in satul Balaa pe drumul dintre localitatile Laklouk si Tannourine. Cascada Baatara este singura sursa de apa potabila din regiune si se bucura de toata grija administratiei locale.

Numarandu-se printre cele mai remarcabile formatiuni geologice de pe Pamant, s-a pus problema instalarii unor echipamente pentru iubitorii de sporturi extreme (trasee pentru alpinism, tiroliana etc),care sa genereze castiguri suplimentare, insa ideea a fost abandonata. Din fericire, autoritatile au sesizat la timp pericolul la care ar fi expus obiectivul.

Sursa foto: wikipedia.org  

I. C.

Articole asemănătoare

  • Trucuri neobisnuite pentru o gradina frumoasa

    Aveti probleme cu buruienile si nu doriti sa folositi erbicide traditionale? O solutie simpla, usor de folosit si la indemana este banalul otet. Alegeti un otet bio, de buna calitate, pe care il puneti intr-o sticla cu aspersor, si stropiti toate buruienile pe care le vedeti.

  • Flori de vara. Larkspur sau pintenul ciocarliei

    Larkspur sau pintenul ciocarliei este o floare a lunii lui cuptor care atrage atentia prin nuante calde de albastru, rosu, violet sau alb. Din fericire pentru crescatorii europeni si cei din America de Nord, planta se gaseste intr-o varietate la fel de mare, aproape, ca si orhideea.

  • Plante perene care se tund primavara

    Plantele perene sunt acelea care rodesc mai multi ani la rand, avand o radacina persistenta din care se dezvolta o tulpina noua in fiecare primavara.

  • Cofeina din jungla: Guarana

    Guarana, liana care provine din zona Amazonului, detine o cantitate de cofeina de cinci ori mai mare decat cea care se afla intr-un bob de cafea

  • Budinca de varza cu cascaval ras si pesmet

    Budinca de varza cu cascaval ras si pesmet poate fi o reteta apetisanta, care se prepara intr-un mod cat se poate de simplu. Daca alaturarea dintre varza gatita si cascaval nu vi se pare nepotrivita, puteti incerca aceasta reteta


Warning: fopen(cache/2b855f4a32c2835d4dbb6efb045f8ebb) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139