Plante perene care se tund primavara

 
Plantele perene sunt acelea care rodesc mai multi ani la rand, avand o radacina persistenta din care se dezvolta o tulpina noua in fiecare primavara.  Cand gradina este pe cale sa revina la viata, indepartarea partilor nefunctionale ale plantelor cu ajutorul unei foarfeci sau a altui instrument de taiat devine obligatorie la multe specii.  Desigur, intotdeauna exista si exceptii. De pilda, pentru orice planta bolnava, infestata, sau care se gaseste intr-o stare avansata de deteriorare, taierea ar trebui amanata pana toamna.

Nu este un capat de lume daca din greseala vei efectua aceasta lucrare la un moment nepotrivit, planta se va recupera pana anul urmator. Problema este ca vei pierde florile sau fructele vreme de un sezon.  Iata cateva plante perene in cazul carora taierea reprezinta o etapa obligatorie de ingrijire in fiecare primavara: 

Artemesia - se tunde primavara devreme. Partile crescute in urma unei taieri de toamna sunt prea sensibile pentru a face fata frigului iar acest lucru duce de regula la moartea intregii plante.

Crizantema – in cazul florilor de gradina tunderea nu se face toamna, deoarece crengile uscate au rolul de a oferi protectie impotriva frigului in timpul iernii. Pentru ca aceasta planta sa se dezvolta armonios tundeti cativa centimetri din varfurile crengutelor, primavara, dupa ce pericolul ultimului inghet a trecut.  

Salvia ruseasca -  este deosebit de atractiva si impodobeste gradina timp indelungat. Salvia ruseasca este o planta perena rezistenta cu inflorescente alungite, purpurii-albastrui, care creste intr-un manunchi, pana la 1,5 m inaltime. Tunderea anuala va face planta mai puternica si ii va prelungi durata de viata.

Garoafele turcesti (Dianthus barbatus) - desi infloresc doar in al doilea an de viata daca sunt cultivate din seminte, gradinarii au observat ca unele soiuri cresc ca plante perene cu ciclu de viata scurt si au un miros mai puternic. Varietatea Newport Pink supravietuieste pana la cinci ani in gradina si are un parfum remarcabil. Tunderea incurajeaza o inflorire moderata vara tarziu.

Lavanda - este o planta permanent verde. Schimbarea frunzelor se realizeaza treptat, in timpul perioadei de repaus o parte din frunzele batrane se usuca si cad. Taierile de intinerire si mentinerea culturii in conditii bune contribuie la prelungirea vietii plantatiilor de lavanda.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Begoniile, plante ideale de primavara-vara

    Faptul ca begoniile se numara printre plantele cel mai usor de crescut se reflecta in popularitatea de care se bucura in fiecare primavara. In functie de soi, Begonia poate avea aspect de tufe cazatoare sau arbusti,

  • Strelitzia reginae, planta tropicala din casa ta

    Florile tropicale au fascinat intotdeauna lumea Botanicii prin frumusetea si diversitatea lor uriasa. Despre Strelizia se poate spune fara nicio exagerare ca se situeaza in topul celor mai populare. Dintre cele 4 specii perene care se cunosc in prezent, originare din Africa de Sud, numai una poate fi crescuta ca planta de interior: Strelitzia reginae.

  • Dalia - floarea recunostintei si a respectului

    Dintre bulbii care se planteaza primavara pentru a inflori vara si toamna mai cunoscuti sunt ai crinului, gladiolei si daliei. Aceasta din urma floare s-a remarcat de-a lungul timpului printr-o caracteristica aparte: varietatea.

  • Spanacul - cerintele plantei si tehnica culturii

    Spanacul este printre primele legume care se consuma primavara si ultima, toamna tarziu.

  • Alegeti - ficus, dracena sau croton

    Un lucru de retinut este acela ca atunci cand cunoasteti locul de origine al unei plante pe care se intampla sa o detineti va este mai usor sa realizati ce fel de conditii necesita.


Warning: fopen(cache/efdf330672d73a30ec4c2c64802891a9) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139