Spanacul - cerintele plantei si tehnica culturii

Spanacul este printre primele legume care se consuma primavara si ultima, toamna tarziu. Fata de caldura este putin pretentios. Temperatura optima de dezvoltare este de 14-18 grade C dar suporta si gerurile de - 5 grade C. Spanacul este sensibil la seceta. Lipsa de umiditate si temperatura ridicata duc la formarea timpurie a tulpinilor florale. Execesul de umiditate duce la putrezirea frunzelor inferioare, uneori si a radacinilor.

Spanacul este  foarte pretentios fata de sol. Prefera terenuri mijlocii, afanate, permeabile si bogate in substante nutritive. Fara acestea trece repede la formarea lujerilor florali si frunzele nu se mai dezvolta. Spanacul reactioneaza bine la ingrasamintele azotoase care se vor aplica numai primavara, 10-15 g azotat de amoniu la metru patrat.  Soiurile cultivate mai frecvent sunt:

Viroflay - soi timpuriu, foarte productiv, cu frunze mari, verzi si carnoase. Nu rezista la ger. Durata de vegetatie, 35-40 zile de la rasarit pana la recoltare.

Matador - soi timpuriu, rezistent la ger, productiv, cu frunze mari, lucioase si carnoase.  Se preteaza atat pentru culturi fortate, cat si pentru cele din teren toamna si primavara. Durata de vegetatie circa 40 zile.

Semanatul se face toamna pentru recoltari in martie-aprilie si primavara devreme, pentru recoltari in mai-iunie. Pentru semnatul de toamna, desfundatul terenului se executa cu 15 zile inainte, cand se dau si ingrasamintele. Semnatul se face direct, la distanta de 20 cm intre randuri si 2-3 cm pe rand, la 3-4 cm adancime. Prmavara se seamana esalonat, la 1015 zile, pentru a prelungi perioada de recoltare. Pentru consumul de toamna spanacul se seamana in august.

Lucrarile de ingrijire constau in prasile cu sapaliga, plivit, udat la nevoie, ingrasare suplimentara, combaterea bolilor si a daunatorilor respectiv protejare contra inghetului.

Sursa foto

Articole asemănătoare