Cofeina din jungla: Guarana

Guarana, liana care provine din zona Amazonului, detine o cantitate de cofeina de cinci ori mai mare decat cea care se afla intr-un bob de cafea. De aceea, Guarana este denumita de cele mai multe ori si “liana cu cofeina”, insa si “fructul tineretii”, datorita efectului energizant pe care il produce.

In lumea moderna, in Europa spre exemplu, Guarana se gaseste sub forma de praf sau de capsule, insa si ca si bautura energizanta este extrem de indragita. Efectele secundare sunt asemanatoare ca in cazul consumului altor alimente cu continut de cofeina.

Praf, ceai sau capsule de Guarana

Fructele plantei Guarana detin in interior semintele foarte amare la gust, care sunt denumite si nuci. Acestea sunt bogate in grasimi si alte substante nutritive, insa detin si o cantitate semnificativa de cofeina.

In timp ce in boabele de cafea cofeina se dezvolta foarte rapid, in cazul semintelor de Guarana procesul necesita timp. Totusi efectul cofeinei din Guarana se simte in organismul uman timp de aproximativ sase ore.

Guarana are puterea de a stapani foamea si setea si in acelasi timp de a mari si intari puterea de concentrare. Cofeina existenta in aceasta planta nu ataca mucoasele stomacului si nu are efecte secundare negative. Insa, in cazul in care este consumata intr-o cantitate mult prea mare, ca orice exces, poate avea repercursiuni precum: probleme cu somnul, dureri de cap, puls foarte ridicat sau chiar lesin.

Sursa foto

A.V.

Articole asemănătoare

  • Vodca din bulbi de lalele

    Pure sau Premium Blend, doua varietati de vodca din bulbi de lalele

  • Craitele din soiul Fantastic

    Craitele ies in evidenta datorita florilor care par sa semene cu globuri mari, in nuante calde, foarte bune atat pentru ghivece cat si pentru spatii mici sau medii din gradina.

  • Condimentele si secretele lor

    Bogat in vitamina A si C, cu multa cofeina, piperul negru ramane deosebit de popular astazi, o dovada in plus fiind faptul ca in restaurante reprezinta 30 pana la 50 la suta din consumul mediu de condimente.

  • Din secretele trandafirului chinezesc

    Multi il cunosc sub numele incorect de trandafir japonez, insa Hibiscus rosa-sinensis, aceasta planta decorativa originara din Asia de Est, este de fapt o varietate chinezeasca.

  • Mituri frecvente despre cofeina si cafea

    Multe zvonuri circula pe seama bauturii cu care obisnuim sa ne incepem diminetile, de aceea este important sa deosebim mitul de realitate. Cafeaua, mai cu seama cofeina pe care aceasta o contine, este unul dintre cele mai raspandite droguri din lume.