Cofeina din jungla: Guarana

Guarana, liana care provine din zona Amazonului, detine o cantitate de cofeina de cinci ori mai mare decat cea care se afla intr-un bob de cafea. De aceea, Guarana este denumita de cele mai multe ori si “liana cu cofeina”, insa si “fructul tineretii”, datorita efectului energizant pe care il produce.

In lumea moderna, in Europa spre exemplu, Guarana se gaseste sub forma de praf sau de capsule, insa si ca si bautura energizanta este extrem de indragita. Efectele secundare sunt asemanatoare ca in cazul consumului altor alimente cu continut de cofeina.

Praf, ceai sau capsule de Guarana

Fructele plantei Guarana detin in interior semintele foarte amare la gust, care sunt denumite si nuci. Acestea sunt bogate in grasimi si alte substante nutritive, insa detin si o cantitate semnificativa de cofeina.

In timp ce in boabele de cafea cofeina se dezvolta foarte rapid, in cazul semintelor de Guarana procesul necesita timp. Totusi efectul cofeinei din Guarana se simte in organismul uman timp de aproximativ sase ore.

Guarana are puterea de a stapani foamea si setea si in acelasi timp de a mari si intari puterea de concentrare. Cofeina existenta in aceasta planta nu ataca mucoasele stomacului si nu are efecte secundare negative. Insa, in cazul in care este consumata intr-o cantitate mult prea mare, ca orice exces, poate avea repercursiuni precum: probleme cu somnul, dureri de cap, puls foarte ridicat sau chiar lesin.

Sursa foto

A.V.

Articole asemănătoare

 • Recorduri Guiness din lumea plantelor

  Cel mai greu pepene: a avut nu mai putin de 159 de kilograme si a fost "opera" lui Chris Kent, din Sevierville, SUA, care si-a inscris recordul pe 4 octombrie 2013.

 • Cum ne putem bucura din plin de calitatile spanacului?

  Spanacul este o planta legumicola anuala originara din Asia Mica. Planta are o radacina fusiforma si o tulpina dreapta, care nu trece de 30 cm inaltime. Exista mai multe tipuri de spanac si despre toate se considera ca prezinta proprietati valoroase pentru sanatate.

 • Pregatirile pentru gradina de legume incep din ianuarie

  Oricine poseda o gradina ori isi doreste sa cultive legume trebuie sa se apuce de treaba chiar din acest moment.

 • Mituri frecvente despre cofeina si cafea

  Multe zvonuri circula pe seama bauturii cu care obisnuim sa ne incepem diminetile, de aceea este important sa deosebim mitul de realitate. Cafeaua, mai cu seama cofeina pe care aceasta o contine, este unul dintre cele mai raspandite droguri din lume.

 • Preparate naturale din uleiuri pentru probleme ale unghiilor

  Deseori ne confruntam cu probleme ale unghiilor, mai ales cu ruperea lor. Si din moment ce acestea devin casante, inseamna ca nu le-am hranit si nu le-am ingrijit corespunzator ori organismul nostru are nevoie de mai multe vitamine sau substante nutritive pe care sa i le administram.