Mituri frecvente despre cofeina si cafea

Multe zvonuri circula pe seama bauturii cu care obisnuim sa ne incepem diminetile, de aceea este important sa deosebim mitul de  realitate. Cafeaua, mai cu seama cofeina pe care aceasta o contine, este unul dintre cele mai raspandite droguri din lume. Oricat de sumbru ar parea, trebuie sa recunoastem ca  functia ei de baza consta in stimularea sistemului nervos central, in urma careia ne si simtim mai energici si revigorati. Dependenta organismului fata de aceasta substanta se poate instala chiar si la numai trei zile din momentul in care incepem  consumul.  

Miturile despre cafea pot fi impartite in doua categorii. In prima intra relatarile slab sau deloc argumentate din punct de vedere istoric, privitoare la originea si "circuitul" bauturii in lume. A doua categorie, mult mai bine reprezentata si importanta pentru sanatatea noastra are la baza exagerarea calitatilor fizico-chimice ale cafelei.

Cel mai popular mit referitor la inceputurile consumului de cafea sustine ca planta a fost descoperita de un pastor etiopian. Vazand ca oile sale erau mai energice dupa consumul boabelor de cafea, s-a gandit sa incerce el insusi, prajindu-le pentru a le face comestibile. Se stie insa ca pana in secolul al XIV-lea, cafeaua a fost pregatita intr-un mod similar cu vinul, fiind utilizata in cadrul ceremoniilor religioase si trecand abia mai tarziu in spatiul profan.

Cofeina sau ingredientul minune a nascut in ultimul deceniu multe controverse. De pilda, cafeaua decofeinizata a fost prezentata ca o alternativa sanatoasa si sigura la bautura traditionala. Spre surprinderea tuturor, studiile au aratat ca o ceasca de cafea decofeinizata contine totusi aproximativ 5 mg de cofeina, ceea ce inseamna ca in cazul unui consum marit problemele de sanatate nu vor intarzia sa apara. 

Din cauza stransei relatii stabilite intre planta si cofeian, precum si din pricina numelor care le aseamana, oamenii considera cafeaua adesea singura sursa a cofeinei. In realitate, circa 60 plante depoziteaza stimulentul in mod natural.

Un alt mit care a produs tulburare mai ales in randul persoanelor trecute la a doua tinerete sustine ca densitatea oaselor scade in urma consumului de cofeina. Cercetatorii nu au descoperit nici o legatura directa intre densitatea osoasa si aportul crescut de cofeina.  In cadrul experimentelor, cantitatea de calciu pe care bolnavii de osteoporoza o pierdeau prin excretia urinara nu era mai mare decat in mod obisnuit atunci cand consumau multa cafea. 

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Cocktail fierbinte cu vodca, frisca si cafea

    O bautura pentru zilele reci in care taria alcoolului de calitate pune mai bine in evidenta notele amarui-aromate de cafea.

  • Smoothie cu unt de arahide si cafea

    Poate ca place cafeaua, bauta fierbinte in fiecare dimineata. Ati incercat gustul de unt de arahide, adorat de unii, detestat de altii. Cum ar fi sa le aduceti impreuna in aceeasi cana printr-o reteta cu totul diferita de ceea ce intelegem in general printr-un smoothie. In definitiv nu trebuie sa fie un mix de fructe, legume si verdeturi alaturi de apa sau lapte vegetal, ci poate fi ceva cu totul nou.

  • Smoothie cu banane si cafea

    Revigoranta si mai sanatoasa decat ar parea, aceasta combinatie de smoothie de fructe si cafea s-ar putea sa fie o surpriza placuta.

  • Cardamomul in alimentatie

    Cardamomul este una dintre cele mai vechi si pretioase mirodenii din lume. Din acest motiv este si una dintre cele mai scumpe, dupa sofran, vanilie si trufe.In Orientul Mijlociu, praful de cardamom verde este utilizat ca si condiment pentru mancarurile dulci, dar si ca aroma traditionala in ceai si cafea.

  • Cand au devenit morcovii portocalii?

    Morcovul ocupa unul dintre cele mai importante locuri intre legumele care fac parte din alimentatia noastra. S-ar putea crede, prin urmare, ca oamenii au aflat tot ce se putea despre trecutul si proprietatile sale curative.