Cand au devenit morcovii portocalii?


Morcovul ocupa unul dintre cele mai importante locuri intre legumele care fac parte din alimentatia noastra. S-ar putea crede, prin urmare, ca oamenii au aflat tot ce se putea despre trecutul si proprietatile sale curative. Alimentul preferat al lui Bugs Bunny nu are nevoie de nicio prezentare doar cata vreme e privit ca ingredient, fiindca lucrurile se complica urmarindu-i evolutia in timp istoric.

Morcovul este o planta cultivata de 5.000 de ani pe teritoriul Afganistanului, pentru propagarea careia a fost necesara contributia multor generatii de comercianti si exploratori straini.

Europenii l-au cunoscut prin Antichitate, medicii obisnuind sa prescrie de atunci leguma pentru o varietate de afectiuni. Stiinta moderna consfinteste multe dintre atributele de vindecare: morcovul contine substante nutritive esentiale pentru organism, de la acid folic pana la vitamina K sau calciu.

Este o leguma recomandata prin excelenta celor mici, intrucat faciliteaza cresterea armonioasa a organismului, dar si celor ce sufera de diabet. El blocheaza partial radicalii liberi eliberati de radiatiile ultraviolete, protejand astfel corpul nostru, care va risca mai putin sa fie afectat de insolatie.

Cu toate ca in general morcovii sunt asociati cu culoarea portocalie, la inceput acestia au avut un aspect de care noi oamenii moderni ne-am dezobisnuit. Morcovul portocaliu a fost cultivat prima data in secolul al XVII-lea in nordul Europei, speciile intalnite pana atunci fiind de culoare mov, alb sau galben. Olandezilor le datoram crearea celui mai cunoscut tip de morcov prin incrucisarea varietatilor mentionate anterior.  

Morcovii s-au raspandit repede in lumea civilizata si exista urme ale lor chiar si in vechile morminte ale faraonilor din Egipt. Cercetatorii au gasit intr-un mormant desene care infatisau morcovi de culoare mov.

Romanii au consumat din cele mai vechi timpuri morcovi gatiti, cu ulei de masline si diverse ierburi. Atat vechii greci, cat si romanii erau foarte familiarizati cu aceasta radacinoasa, cu toate ca nu avea gustul dulceag pe are il stim in zilele noastre.

I. C.

Articole asemănătoare

  • Prajitura cu lamaie

    Nimic nu se poate confunda cu parfumul de lamaie intr-o bucatarie. Coaja galbena, aromata, si miezul acrisor au devenit legenda inca de cand pomul, adus din indepartata Persie, a patruns la greci si romani.

  • 7 metode simple de detoxifiere a organismului

    In vremurile actuale, desi oamenii pun mai mult pret ca niciodata pe sanatate, paradoxal produsele alimentare au devenit mai “nesanatoase”. Nesanatoase din pricina conservantilor, a pesticidelor si a substantelor intrebuintate pentru accelerarea cresterii lor.

  • Lucruri de baza pe care nu le cunosti despre banane

    Desi exotice la origine, bananele au devenit printre cele mai consumate fructe, atat la noi in tara cat si peste hotare. V-ati gandit vreodata, insa, ca produsele ce ni se aduc spre consum si imaginea insasi pe care ne-am creat-o despre ele difera substantial de fructele din salbaticie?

  • Cum asociem culturile de legume?

    Legumele au devenit o cerinta de baza pentru alimentatia zilnica, atat vara cat si iarna, iar consumul lor este in continua crestere.

  • Pesmeti cu smantana

    O reteta rapida si simpla pentru ceva de rontait in pauze la serviciu sau cand priviti o emisiune la televizor este cea de pesmeti cu smantana.