Hriato - bacon, miere si brandy

Un cocktail de brandy cu miere poate parea un pic prea dulce, dar cu siguranta merita incercat cel putin la ocazii, mai ales cand alegi un brandy cu peste 50 la suta alcool, traditional, bine facut, caruia notele suplimentare ii vor potenta gustul si aromele. Insa atunci cand pe langa brandy (preferabil din prune) si miere naturala adaugi bacon bine prajit in untura atunci rezultatul poate parea doar o gluma proasta, insa este o specialitate slovaca deosebit de populara in perioada iernii. Nu este o farsa, nu este vreo inventie bizara pentru turistii dornici sa experimenteze pana dincolo de limite in zilele de vacanta, si nu putini cei care au avut curajul sa incerce un pahar de hriato au fost incantati. Si un detaliu foarte important: se bea fierbinte, altfel grasimea se solidifica si devine gretoasa. 
 
O reteta devenita traditie intr-o tara unde porcul este una dintre "vedetele" gastronomiei clasice, hriato se pregateste relativ simplu si se bea mai ales in preajma Craciunului si pana la Anul Nou sau chiar de Revelion. Mai intai bucatile de bacon, taiate putin mai gros decat cele din supermarket si apoi in felii patrate se prajesc repede in untura incinsa (mai multa) si cand au devenit crocante se toarna deasupra mierea, prilej pentru aromele de carne sarata, grasime si dulce sa se intrepatrunda, completeze si sa scoata reciproc in evidenta. Se adauga o portie generoasa de brandy, preferabil de prune (sau o tarie similara, cat mai aromata), si se bea neaparat fierbinte pentru ca untura sa nu se coaguleze. Daca initial novicii sunt oripilati gustul este neasteptat de complex, placut, potrivit pentru zilele geroase. In plus este o specialitate pe care nu o intalnesti in alta parte si despre care le vei povesti cu entuziasm prietenilor care nu te-au insotit in Slovacia.

Foto: 52insk.com

Articole asemănătoare