Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near "ORDER" LINE 6: ORDER BY title ^ in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 40

Warning: pg_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 84

Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near "AND" LINE 1: ...s WHERE langid=1 AND parent_id=1 AND q_usetype = AND status... ^ in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 40

Warning: pg_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 84
CATEVA SFATURI PENTRU GRADINA CU IERBURI AROMATE

Cateva sfaturi pentru gradina cu ierburi aromate

 cimbrisor

 

 Foto: GradinaMea.ro/V.S. 

 

 Bucataria traditionala romaneasca foloseste multe plante aromate, iar in prezent datorita deschiderii si influentei stilurilor traditionale de mancaruri din alte zone ale globului, cunoastem si intrebuintam si alte plante aromate, mai putin cunoscute pana acum.

 

Piata de alimente ne ofera la acest moment o varietate deosebita, atat in privinta speciilor, a aromelor, a calitatii si a modalitatilor de prezentare (ierburi proaspete, uscate sau conservate),  pretul  fiind insa adesea  destul de "piperat".

 

Pentru a avea condimentele preferate in stare proaspata putem ingriji si mici gradini de ierburi aromate. Daca unele se impaca mai mult sau mai putin cu clima de la noi, altele desi aparent nepretentioase, necesita suficienta atentie, cel putin in anumite momente de dezvoltare.

 

Iata in acest sens cateva sfaturi utile pentru cultivarea unor plante in gradina de ierburi aromate:

 

- Mararul, patrunjelul si cimbrul sunt foarte sensibile cand sunt abia iesite din seminte. Necesita pliviri dese si atente. Dupa ce trec de faza critica si ajung sa depaseasca 12-15 cm, puteti sa nu mai stati atat de atent cu ochii pe ele. Daca le-ati separat de buruieni vor creste viguroase si sanatoase mai departe.

 

- Pentru a avea o productie bogata de frunze de busuioc, urmariti plantele in perioada verii, cand incep sa infloreasca si ciupiti inflorescentele, imediat ce acestea apar. Daca bobocii sunt indepartati la timp, inainte sa infloreasca, planta continua sa dezvolte frunze, in detrimentul florilor. Acest lucru nu va face decat sa va bucure, tinand cont ca, pentru mancaruri delicioase, aveti nevoie numai de frunze

 

- Daca va plac mancarurile presarate cu marar, nu trebuie decat sa lasati neculese pana toamna tarziu cateva tulpini de marar. Se autoinsamanteaza usor, asa ca semintele lasate peste iarna in gradina vor face singure treaba. Primavara aveti grija sa pliviti firele iesite de buruienile care risca sa creasca si sa le copleseasca.

 

Aveti grija sa nu "uitati" in fiecare an cateva fire de marar cu seminte neculese, pentru ca va veti trezi cat de curand cu o adevarata invazie. Asa ca nu uitati sa culegeti tot ce nu doriti sa se insamanteze.

 

- La fel de invaziva poate fi considerata si menta, doar ca metoda de raspandire a acesteia este prin sistemul radicular subteran. O radacina de menta se lungeste rapid, si daca intr-un an parcela cu menta era de 1 metru, in anul urmator aceasta se poate dubla in mod natural. Tocmai din acest motiv, se recomanda ca menta sa fie plantata in ghivece fara fund, ingropate in solul din gradina. Radacinile isi vor face loc in adancime si nu vor reusi sa produca o invazie la suprafata. 

 

- Patrunjelul si salvia sunt si ele foarte sensibile la momentul germinarii. Procedeul are loc la temperaturi scazute si plantele rezultate sunt anemice, cu sanse mici de reusita. E indicat sa recurgeti la rasaduri, procurate de la firme renumite si sa le tranplantati direct in gradina, cand conditiile devin prielnice pentru cultura in aer liber.

 

GradinaMea.ro/V.S.

 

Articole asemănătoare

  • Muscari azureum - o pata de culoare pentru gradina

    Usor de recunoscut datorita formei aparte a florilor de forma unor clopotei, de un albastru palid deosebit, este o varietate perfecta pentru gradina sau ghivece, efectul decorativ fiind cu totul iesit din comun mai ales alaturi de alte flori in culori complementare.

  • Paste ravioli umplute cu dovleac si invelite in sos de unt cu ierburi aromate

    Un preparat ideal pentru o gustare la serviciu sau acasa este reteta de paste ravioli umplute cu dovleac si invelite in sos de unt cu ierburi aromate.

  • Azalee sau Rhododendron simsii

    Pentru cei care doresc sa se bucure de frumusetea acestei plante cateva sfaturi pentru ingrijire ar putea fi, desigur, utile.

  • Cateva sugestii pentru gradina din fata casei

    Daca terenul de care dispuneti este unul mic si aveti posibilitatea sa va faceti o mica gradina in fata casei nu ezitati. Aceasta va va binedispune si mai mult va completa de minune proprietatea. In continuare va oferim cateva sugestii de organizare si armonizare a spatiului verde cu imobilul existent.

  • 5 sfaturi pentru o gradina perfecta

    Oricine doreste o gradina frumoasa si usor de intretinut. Pentru a nu vi se parea epuizant fizic sau sa constituie un adevarat soc pentru plante, obisnuiti-va sa faceti cateva lucruri simple, dar periodice pentru gradina dumneavoastra.


Warning: fopen(cache/0c6241142c1cfabaa10a391982887049) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139