Ce deosebeste maslinele negre de cele verzi?

Maslinele sunt unele dintre cele mai vechi alimente cunoscute de oameni fiind consumate in zona Mediteranei inca de acum 8000 ani. Era putin probabil ca nimeni sa nu remarce in afara de gustul delicios macar o parte din beneficiile aduse in slujba sanatatii.

Prin urmare, maslinul a fost evaluat ca un simbol al pacii si al fericirii, o ramura de-a sa fiind cea care avea sa ii confirme lui Noe retragerea apelor in vestita parabola biblica a potopului. Mai tarziu, in perioada antichitatii coroanele si ramurile de maslin erau oferite zeilor si imparatilor romani infatisand puritatea lor.

Atunci cand vine vorba despre varietatea nuantelor de culoare intalnite la maslinele din comert intervine confuzia.  Foarte multi dintre cei care traiesc in alte zone decat cele mediteraneene nu cunosc amanunte legate de acest subiect, sau au impresii eronate cum ar fi aceea ca exista un anumit soi de maslin cu roade negre.

Exista peste 800 de soiuri de masline ce se deosebesc mai mult prin dimensiuni decat prin pigmentatie. Cand sunt gasite in stare naturala toate maslinele sunt verzi, iar ulterior,  aroma si culoarea sunt determinate in mare parte de perioada cand au fost culese si de modul de preparare.

Maslinele verzi din comert sunt culese mai de crude in timp ce acelea inchise la culoare numai cand ajung la maturitate. Consumate in stare bruta maslinele sunt extrem de amare, am putea spune chiar necomestibile. Pentru a li se oferi gustul pe care il cunoastem, fructele sunt supuse unor procedee pentru eliminarea unei substante numita oleuropin.

Maslinele verzi tind sa fie mai gustoase si mai apreciate decat oponentele lor negre. Acest lucru se datoareaza in parte faptului ca cele dintai, avand o textura mai ferma, sunt umplute cu ardei gras, carne de peste, usturoi etc. Maslinele negre sunt mai putin carnoase si aromate punand la dispozitie o cantitate mai mare de grasimi vegetale decat celelate din cauza ca sunt recoltate tarziu. 

Cand nu sunt consumate simple, acestea imbogatesc cu vitaminele lor salatele, sosurile, pastele, tocanele si alte preparate. In general maslinele negre sunt mai frecvent folosite in mancaruri gatite pentru ca aroma lor nu are tendinta sa le acopere pe celelalte.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Sos cu masline verzi, ansoa, patrunjel

    Un sos pentru paste, legume de toamna fierte sau coapte ori o portie de cartofi la cuptori, cu aroma intensa de masline verzi, ansoa si prospetimea patrunjelului. Poate fi folosit proaspat sau poate fi pastrat la rece pentru cateva zile.

  • Merele negre de Arkansas

    Suntem obisnuiti cu merele verzi, galbene, cele rosii, in nuante delicate sau dimpotriva intense, puternice, cu aromele si gusturile lor, dar acest soi american cu o istorie ce a trecut deja de un secol este o raritate si categoric o interesanta curiozitate pentru cultivatori

  • Piept de pui cu masline

    Cu influente mediteraneene, este un fel pe care il puteti servi la un pranz relaxat alaturi de prieteni. Nu dureaza mult, dar gustul final merita efortul.

  • Cinci plante pentru reducerea anxietatii

    Lavanda: una dintre cele mai cunoscute si mai apreciate flori, planta ce este cultivata intensiv de cunoscatori in principal pentru a obtine uleiul esential de lavanda, delicata lavanda este una dintre cele mai bune alegeri daca avem nevoie de o floare pentru interiorul casei. Nu este foarte pretentioasa, dar parfumul ei relaxeaza sistemul nervos si muscular, aduce un somn mult mai linistit si pe termen lung scade anxietatea si ajuta la inlaturarea depresiei cronice.

  • Alimente de toamna. Mazarea

    Mazarea este o planta alimentara si furajera pe care o stim cu totii, ce agreaza zilele mohorate de toamna si iarna, fiind originara din


Warning: fopen(cache/62ffa511bb5d9c57f03ddf0863c51a62) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139