Ce deosebeste maslinele negre de cele verzi?

Maslinele sunt unele dintre cele mai vechi alimente cunoscute de oameni fiind consumate in zona Mediteranei inca de acum 8000 ani. Era putin probabil ca nimeni sa nu remarce in afara de gustul delicios macar o parte din beneficiile aduse in slujba sanatatii.

Prin urmare, maslinul a fost evaluat ca un simbol al pacii si al fericirii, o ramura de-a sa fiind cea care avea sa ii confirme lui Noe retragerea apelor in vestita parabola biblica a potopului. Mai tarziu, in perioada antichitatii coroanele si ramurile de maslin erau oferite zeilor si imparatilor romani infatisand puritatea lor.

Atunci cand vine vorba despre varietatea nuantelor de culoare intalnite la maslinele din comert intervine confuzia.  Foarte multi dintre cei care traiesc in alte zone decat cele mediteraneene nu cunosc amanunte legate de acest subiect, sau au impresii eronate cum ar fi aceea ca exista un anumit soi de maslin cu roade negre.

Exista peste 800 de soiuri de masline ce se deosebesc mai mult prin dimensiuni decat prin pigmentatie. Cand sunt gasite in stare naturala toate maslinele sunt verzi, iar ulterior,  aroma si culoarea sunt determinate in mare parte de perioada cand au fost culese si de modul de preparare.

Maslinele verzi din comert sunt culese mai de crude in timp ce acelea inchise la culoare numai cand ajung la maturitate. Consumate in stare bruta maslinele sunt extrem de amare, am putea spune chiar necomestibile. Pentru a li se oferi gustul pe care il cunoastem, fructele sunt supuse unor procedee pentru eliminarea unei substante numita oleuropin.

Maslinele verzi tind sa fie mai gustoase si mai apreciate decat oponentele lor negre. Acest lucru se datoareaza in parte faptului ca cele dintai, avand o textura mai ferma, sunt umplute cu ardei gras, carne de peste, usturoi etc. Maslinele negre sunt mai putin carnoase si aromate punand la dispozitie o cantitate mai mare de grasimi vegetale decat celelate din cauza ca sunt recoltate tarziu. 

Cand nu sunt consumate simple, acestea imbogatesc cu vitaminele lor salatele, sosurile, pastele, tocanele si alte preparate. In general maslinele negre sunt mai frecvent folosite in mancaruri gatite pentru ca aroma lor nu are tendinta sa le acopere pe celelalte.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cinci plante pentru reducerea anxietatii

    Lavanda: una dintre cele mai cunoscute si mai apreciate flori, planta ce este cultivata intensiv de cunoscatori in principal pentru a obtine uleiul esential de lavanda, delicata lavanda este una dintre cele mai bune alegeri daca avem nevoie de o floare pentru interiorul casei. Nu este foarte pretentioasa, dar parfumul ei relaxeaza sistemul nervos si muscular, aduce un somn mult mai linistit si pe termen lung scade anxietatea si ajuta la inlaturarea depresiei cronice.

  • Catusnica – un remediu natural pentru astenia de toamna

    Tristetea instalata odata cu venirea toamnei ar putea fi in unele cazuri mai mult decat o simpla stare de spirit trecatoare. De cele mai multe ori, aceasta semnaleaza prezenta bolii cunoscute sub numele de astenie.

  • Alimente de toamna. Mazarea

    Mazarea este o planta alimentara si furajera pe care o stim cu totii, ce agreaza zilele mohorate de toamna si iarna, fiind originara din

  • Ce deosebeste varza comuna de varza de Bruxelles?

    In perioada sezonului rece alimentatia trebuie sa respecte ca si in restul anului cerintele organismului uman furnizandu-i tot necesarul de substante nutritive.

  • Retete. Salata de patlagele verzi

    Aparent rar preparata doar in anumite zone, salata de patlagele verzi are un mod de preparare simplu, la fel ca salata de vinete.