Ce nu stiati despre substantele fertilizatoare...

straturile de flori au nevoie de substante fertilizatoare

Substantele fertiilizatoare sunt de cele mai multe ori numite "hrana plantelor", dar de fapt ele alimenteaza pamantul.

Pe scurt despre substantele fertilizatoare
Acestea adauga in sol rezerve proaspete de nitrogen, fosfor si potasiu, acolo unde aceste elemente care exista in mod natural s-au terminat. In zonele in care plantele au crescut pentru mai mult timp sau in care se fac plantari repetate, cum ar fi peluzele, straturile de flori si gradina de legume, plantele ajung in timp sa consume toate substantele nutritive din sol. Plantele cu flori sau care fac fructe in continuu pe durata unei sezon folosesc toate resursele din sol intr-un ritm mai rapid decat cel de inlocuire a acestora in mod natural.

Substantele fertilizatiare vin sa umple acest "gol" si nu sunt un substitul al pamantului sanatos. Solul usor, compact, lipsit de aproape toate materiile organice are mare nevoie de ajutorul pe care i-l pot da substantele fertilizatoare.

Din fericire, cantitatea de substante necesare scade pentru anii urmatori daca lucrati si la imbunatatirea calitatii solului prin adaugarea de materii organice, in fiecare an. Solul care va rezulta va fi mult mai bogat si fetil, astfel ca va avea nevoie de mai putine solutii adjutante.

Cautati fertilizatoare sub forma de granule, care se elibereaza in timp. In mod obisnuit, cautati-le pe cele numite "echilibrate" (adica au nitrogen, potasiu si fosfor in cantitati egale) sau cele pe care scrie "pentru uz general". Desigur, puteti sa cumparati produse speciale pentru anumite tipuri de plante, cum ar fi pentru trandafiri, gazon, arbori care iubesc solul acid, plante cu bulbi, legume, etc. Formula chimica a acestor substante este astfel modificata incat sa raspunda necesitatilor fiecaruia din aceste grupuri.

Plantele crescute in ghivece au nevoie de substante fertilizatoare speciale, deoarece amestecurile de pamant folosite sunt de obicei mai usoare, nu au bacterii purtatoare de boli dar nici la fel de multe substante nutritive ca pamantul de gradina. Daca producatorul nu a adaugat un fertilizator cu eliberare lenta in amestecul de pamant - lucru care se intampla destul de rara, din fericire -, dvs, trebuie sa faceti acest lucru, indiferent ca planta este de interior, exterior sau leguma.

Tipuri de substante fertilizatoare si modul lor de functionare
Substantele fertilizatoare sunt clasificate in organice sau sintetice. Ambele ofera aceleasi caracteristici, diferenta fiind sursa substantelor nutritive si modul in care acestea sunt eliberate in sol.

Nutrientii din substantele fertilizatoare sintetice sunt produse din substante chimice. La produsele cu eliberare lenta, acestia sunt "protejati" pentru a nu se izolva imediat in apa; ei se dezintegreaza treptat in solul umed, asa ca sunt disponibili mai mult timp pentru planta respectiva.

Substantele nutritive din produsele organice sunt derivate din surse precum plante sau animale, cum ar fi balegar, peste si oase, alge, etc. In acest caz, nutrientii sunt eliberati de activitatea microbilor din sol.

Aplicarea substantelor fertilizatoare
1. Cand va pregatiti sa plantati un strat nou de flori, mai intai ocupati-va de pamant. Presarati deasupra lui un fertilizator granular, cu actiune lenta, urmand instructiunile de pe ambalaj, dupa care greblati.
2. Daca sapati, fertilizatorul va fi dus in pamant pana la 10-15 cm adancime. Urmati instructiunile de pe ambalaj referitot la cantitate de fertilizator pe care o folositi.
3. Imprastiati fertilizatorul peste straturile de flori primavara devreme pentru a oferi plantelor o hrana uniforma si consistenta pentru o perioada de 16 saptamani.
4. Dupa aceea aplicati un granule fertilizatoare cu actiune lenta, in paralel cu unul solubil in apa pentru foliaj. Acesta se stropeste direct pe frunze cu un pulverizator si este menit sa dea un impuls plantelor pe cale sa infloreasca sau sa faca fructe. Iarasi va amintim ca este important sa urmati instruciunile de pe ambalaj pentru ratia de diuare pentru a nu face mai mult rau decat bine.

Sfaturi privind aplicarea substantelor fertilizatoare
- plantele au nevoie de trei substante nutritive de baza: nitrogen (N), fosfor (P) si potasiu (K);
- nitrogenul hraneste frunzele si tulpina si este elementul care seconsuma cel mai rapid, mai ales in cazul gazonului;
- fosforul stimuleaza dezvoltarea radacinii si formarea semintelor si este cel mai bine sa fie adaugat toamna;
- potasiul ajuta la inflorire, fructificare si la rezistenta la boli;
- nu aplicati prea multi fertilizatori;
- inainte de a aplica substante solubile in apa, udati bine plantele sau gazonul;
- tufele sau arborii nu se fertilizeaza decat dupa un an de la plantare;
- plantele stresate de seceta nu se fertilizeaza;
- pamantul nu se fertilizeaza si imbagateste cu var (calcar) in acelasi timp.

Lavinia Rorich
Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

  • De ce este bine sa bem ceai negru

    Baut simplu, cu zahar sau miere, cu sau fara lapte (pentru cei care prefera aceasta varianta) sau, de ce nu, cu o felie de lamaie, ceaiul negru ofera in fiecare zi organismului mai multe beneficii, unele surprinzatoare, in afara aromei si gustului usor de recunoscut.

  • Ce (poate) nu stiati despre castraveti

    Castravetii au peste 95 la suta apa, contin numeroase vitamine – C, B1, B2, B6 – acid folic, dar si zinc, magneziu, calciu, potasiu, fiind o alegere excelenta atunci cand avem nevoie de o gustare hidratanta, sanatoasa, cu foarte putine calorii.

  • Ce (poate) nu stiati despre fructe

    Intr-un fruct de kiwi gasiti de pana la doua ori mai multa vitamina C decat intr-o portocala. Dar si in mango sau papaya veti gasi cantitati mari de vitamina C. Daca preferati portocalele trebuie sa stiti ca au si antioxidanti care va protejeaza de radicalii liberi, ajutand pielea sa isi mentina tineretea mai multa vreme.

  • Ce nu stiati despre fructe si legume

    Fructul de kiwi este o sursa foarte buna de vitamina E si are in medie mai multa vitamina C decat o portocala, de regula optiunea numarul unu atunci cand avem nevoie de o cura pentru a preveni racelile de sezon.

  • Rosiile pentru sanatate

    Cum are multa vitamina C doar o rosie de dimensiuni medii pe zi ne ofera pana la 40 la suta din necesarul zilnic, in vreme ce vitamina K, despre care se vorbeste mai putin, este utila pentru a regla tensiunea arteriala


Warning: fopen(cache/b1f2b9896cb1e6964b6ae99f4c12bcc4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139