Ceai verde sau negru?

ceai verde

 Cercetatorii sustin ca ceaiul, verde sau negru, este benefic pentru sanatate. Avand un continut bogat in antioxidanti, ajuta la scaderea nivelului de colesterol din organism, la o buna circulatie sanguina si poate chiar si reduce gradul de aparitie a unor forme de cancer.

Obiceiul de a consuma ceai a fost raspandit in China si Japonia cu mii de ani in urma. Conform statisticilor, un fumator japonez are mai putine sanse decat unul european sau american sa se imbolnaveasca de cancer pulmonar. De asemenea, consumatorii de ceai sunt mult mai protejati de riscul imbolnavirii de cancer la stomac sau cresterii tensiunii arteriale.

 

Unii medici sustin ca o cana de ceai la fiecare masa are un efect substantial in combaterea cresterii numarului de bolnavi de cancer dintr-o tara.

 

Flavonoizii sunt antioxidanti hidrosolubili, prezenti in mod natural  in ceai, fructe si legume. In urma cercetarilor oamenii de stiinta au concluzionat faptul ca flavonoizii reduc incidenta anumitor boli cardiovasculare, reduc incidenta cancerului si a afectiunilor degenerative legate de imbatranire.

 

Cercetatorii de la Institutul National de Sanatate si Protectia Mediului din Bilthoven, Olanda, au ajuns la concluzia ca 69% dintre persoanele ce consuma in medie 4-5 cani de ceai pe zi sunt mai protejate impotriva imbolnavirii decat o persoana ce consuma mai putin de 2-3 cani.

 

In plus, cercetatorii din Australia au remarcat ca o ceasca de ceai ar fi urmatoarea arma in lupta impotriva cancerului de piele. Cei care sunt hipotensivi ar trebui sa bea ceai negru, caci este un foarte bun stimulator cardiac.

 

Ceaiul verde poate preveni si boala Alzheimer, o boala degenerativa ce afecteaza zone ale creierului ce controleaza memoria, limbajul si comportamentul. Datorita cafeinei si taninului combinate cu uleiuri esentiale are si un gust deosebit.

 

Academia de Medicina din New York a organizat un simpozion intitulat Efectele Fizice si Psihice ale Ceaiului prin care a demonstrat ca ceaiul, in comparatie cu cafeaua nu cauzeaza nervozitate, insomnie, dureri de stomac, indiferent de cantitatea bauta. Ceaiul este un medicament miraculos pentru mentinerea sanatatii, avand o putere extraordinara de prelungire a vietii.

 

Ceaiul poate ajuta si la reducerea tartrului dentar. Conform cercetatorilor de la Colegiul de Medicina Dentara din Tokyo, lupta impotriva bacteriilor dentare, bolilor gingivale.

Articole asemănătoare

  • Ceai cu gheata, suc de portocale si bere de ghimbir

    O reteta pentru o bautura rece, cu gust de portocale, note picante date de ghimbir si cele amarui ale ceaiului verde (sau negru) si savoarea perfecta in zilele calduroase.

  • Ceai verde cu menta si miere

    O bautura perfecta pentru zilele calduroase de vara, cand prospetimea mentei si notele dulci ale mierii completeaza gustul cu note putin amarui de ceai verde. Puteti pregati un ceai mai tare, dupa gust.

  • Limonada cu ceai verde sau negru

    Un pahar de limonada rece si aromata, cu putina miere sau zahar, este excelenta atunci cand temperaturile de afara au crescut. Dar in aceasta varianta puteti adauga cateva pliculete de ceai verde sau negru (alegeti marca preferata) pentru un plus de energie si aroma. Se serveste rece, cu gheata.

  • Salata de fructe cu ceai verde

    Salata de fructe este un desert bun pentru vara, cu gustul proaspat, dulce-acrisor, iar cu putin ceai verde rece rezultatul va fi un plus de aroma si energie.

  • Limonada cu ceai, suc de limeta si scortisoara

    Scortisoara da unei portii de limonada note dulci si exotice, limeta este mai dulce decat sucul clasic de lamaie, iar ceaiul verde sau negru (dupa gust) da un plus de energie si vitalitate.